FEILKRONET: Miss Colombia, Ariada Gutierrez, ble feilaktig utropt som vinner av Miss Universe i 2015. Kort tid etter ble det klar at programlederen hadde lest feil på kortet og at det var Miss Fillipinene som var den rette vinneren.
FEILKRONET: Miss Colombia, Ariada Gutierrez, ble feilaktig utropt som vinner av Miss Universe i 2015. Kort tid etter ble det klar at programlederen hadde lest feil på kortet og at det var Miss Fillipinene som var den rette vinneren. Foto: Valerie Macon / AFP / NTB scanpix

Historien er full av vinner-brølere

Natt til mandag ble feil vinner utropt på Oscar-scenen i Hollywood. Selv om det ikke har skjedd tidligere i Oscar-historien er det ikke første gangen det skjer.

Natt til mandag var det klart for den årlige utdelingen av Oscar-prisene.

Da det bare var en pris igjen som skulle deles ut, prisen for beste film, hadde La La Land vunnet seks priser. Så ble musikalen utropt som beste film av Warren Beatty og Faye Dunaway.

Og da teamet bak filmen hadde holdt sin takketale fikk de plutselig sjokkbeskjeden – det var gjort en feil.

De var filmen Moonlight som var vinneren.

Tabben har fått Twitter til å koke.

I Oscar-historien finnes det en lang rekke tabber, men det er vel lite som slår årets skandaløse finale.

Aldri før er feil vinner blitt utropt under Oscar-utdelingen. Det har derimot skjedd i en rekke andre konkurranser.

Feil Miss Universe

I 2015 ble Miss Colombia kronet som Miss Universe, men programleder Steve Harvey hadde lest opp feil navn.

Den egentlige vinneren var Miss Fillipinene, og colombianske Ariada Gutierrez gråt da hun måtte gi fra seg kronen.

Etter Oscar-blemmen natt til mandag har Harvey blitt påminnet sin egen tabbe på sosiale medier. Flere mener blant annet at Harvey håndterte situasjonen bedre enn Oscar.

Også i Australias versjon av programmet Top Modell ble det forviklinger.

I 2010 annonserte Sarah Murdoch feil vinner.

Produsentene av showet ga Murdoch feil navn da hun skulle annonsere vinneren. Dermed ble 19-åringen Kelsey Martinovich kåret til Australias neste «Top Model», men så ble det plutselig stille.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si akkurat nå. Jeg kjenner meg litt kvalm, beklager dette. Åh, herregud. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det var virkelig et uhell. Det er Amanda. Jeg beklager. De ga meg feil navn, stammet Sarah Murdoch.

Feil pris til Katy Perry

Katy Perry mottok prisen for beste internasjonale sang under NRJ Music Awards i Cannes i 2009.

Det viste seg raskt at det var Rihanna som var den rette vinneren, og språkforvirring skal være en av årsakene bak at Perry mottok prisen.

Også i Norge har vi opplevd feil opplesning av vinner.

Under Spellemannsprisen i år 2000 var ikke prisutdeler Kristopher Schau enig i at bandet Kovenant skulle vinne. Han valgte derfor med fult overlegg å annonsere at kameratene hans i Black Debbath vant Spellemannsprisen, innrømmet han til VG for 17 år siden.

TOK MIKROFONEN: Kanye West tok mikronfonen fra Taylor Swift under MTV Video Music Awards i 2009.
TOK MIKROFONEN: Kanye West tok mikronfonen fra Taylor Swift under MTV Video Music Awards i 2009. Foto: Jason DeCrow / AP / NTB scanpix

Flere rare situasjoner

En annen situasjon flere kanskje husker er da Kanye West stormet scenen under undelingen av MTV Video Music Awards i 2009.

Taylor Swift vant for beste musikkvideo av en kvinnelig artist, noe West ikke var enig i. Han stormet opp på scenen, tok mikrofonen og annonnserte at Beyoncé var den som fortjente å vinne.