YouTube-stjernenes japanske tempura
Få kokkenes oppskrifter fra Fingrene av fatet.
I kveld må YouTube-duoen Prebz og Dennis lage hjemmelagdetempura sammen med kokkene Charlotte Mohn Gaustad og Reneé Fagerhøi.
Få oppskriftene fra programmet nedenfor.
Charlotte og Prebz sin tempura i salatkopper med to ulike sauser.
Ingredienser:
- 2 liter solsikke- eller soyaolje
- ½ dl mirin
- ½ dl soyasaus
- 1 ss riseddik
- 1 ss brunt sukker
- 1 ss honning
- 1 fedd hvitløk, revet
- 2 stk vårløk
- 2 stk gulrøtter
- 1 stk rettich
- 1 stk chili
- 2,5 dl hvetemel
- 1 dl maisenna
- 2 ts bakepulver
- 1 klype salt
- 1 stk eggeplomme
- 3 dl iskaldt vann
- 12 stk rå tigerreker uten skall
- 4 stk kamskjell
- 1 stk brokkoli
- 1 stk isbergsalat
- ½ pk babyspinat
- 3 ss majones
- Wasabi
Fremgangsmåte:
- Varm opp frityroljen i en romslig kjele.
- Lag en teriakysaus av mirin, soyasaus, riseddik, smak til med litt sukker, honning og hvitløk.
- Finsnitt gulrot, vårløk, rettich og chili og ha litt av sausen over. Bland sammen mel, maisenna, bakepulver, salt, eggeplomme og vann til en tynn røre.
- Skjær skalldyrene og brokkoli i passe biter og dypp de i litt mel og deretter i tempurarøren.
- Ha noen biter av gangen oppi den varme oljen og kok de lett gylne. La de renne av på kjøkkenpapir.
- Bland sammen majones og wasabi etter smak.
- Bruk de bladene fra isbergsalaten som har litt hold til små skåler. I disse salatskålene danderes babyspinat og grønnsaksstrimler, deretter assortert tempura og ha litt wasabimajones over.
- Server teriakysausen ved siden av.
Reneé og Dennis sin sjøkreps i tempura på pinne med kimchi, steam buns og chilimajones
Tempura:
- 90 gram hvetemel
- 60 gram maisenna
- 1 stk egg
- 3/4 dl fløte
- 1,5 dl vann
- 3 ts bakepulver
- Nøytral olje
Fremgangsmåte:
- Bland alt sammen og pisk til klumpfri røre.
- Varm olje til ca. 180 grader, tre sjøkrepsen på pinner og dypp i tempurarøren. Dypp så sjøkrepsen ned i frityroljen (med pinnene opp) og friter i 2-4min, til tempurarøren har puffet seg luftig og er gylden. La oljen renne av på kjøkkenpapir.
- Ta en skje ned i tempurarøren og dra striper med røren ned i oljen, snu ved hjelp av en pinsett, friter på begge sider, avkjøl på kjøkkenpapir.
Steam buns:
- 5 dl hvetemel
- 3 ts tørr gjær
- 2 dl varmt vann
- 6 ss sukker
- 2 ss salt
- 1 ss bakepulver
- 20 gr smeltet smør eller nøytral olje
Fremgangsmåte:
- Varm vann til 37 grader, ha i bakepulver, gjær og sukker. Rør godt sammen til alt er oppløst, la det stå på benken til det begynner å skumme.
- Bland sammen mel og salt i en bakebolle, bruk eltekroken og vend godt sammen med gjærblandingen til glatt og fin deig. Hev til dobbel størrelse under klede.
- Trill ut små boller av deigen og klem de flate, prøv å få de så runde som mulig.
- Gni den ene siden med nøytral olje, og brett sammen slik at du får en halvmåne med oljesiden innover.
- Hev til dobbel størrelse under plast.
- Kok opp en kjele med vann og plasser bambuskokeren over, legg bollene i bambuskokeren, ha på lokk og steam på høy varme i ca 6min, til bollene er store og luftig og gjennomkokt.
Kimchi:
- ½ kinakål
- 1 stk gulrot i strimler
- ½ rettich i tynne skiver
- 1 glass chili black bean/fermenterte chili bønnerpå glass
- 2 ss sukker
- 3 ss hvitvinseddik
- 2 ts salt
Fremgangsmåte:
- Kutt kinakål i tynne strimler, og bland sammen med finstrimlet gulrot og tynne skiver rettich.
- Ha på sukker, eddik, salt og 3ss av de fermenterte chilibønnene, bland godt sammen ved hjelp av hendene og legg kålblandingen under press.
- Bruk foreksempel en tung kjele fylt med melkekartonger eller annet til presse kålen.
Grønn chilimajones:
- 1 stk egg
- 4 stk grønne chili renset u/frø
- 1 ss hvitvinseddik
- 2 ts salt
- Saft fra 2 stk lime
- 2 ts cayennepepper
- 1 nevne koriander
- Ca 5 dl nøytral olje
Fremgangsmåte:
- Kjør sammen egg, chili, eddik, salt, koriander og saften av en lime med en stavmikser. Kjør stavmikseren opp og ned mens du sper med oljen til tjukk majones konistens.
- Smak til med evt ekstra salt og limesaft.
- Fyll fire steambuns med en liten nevne kimchi, legg så i den tempurafriterte sjøkrepsen, top med chilimajones, legg så på resten av den friterte tempuradeigen og avslutt med noen friske blader koriander.
- Legg de fylte bunsene i bambuskokeren med fyllet opp og server.
Artikkelen er oppdatert