Fjellmat fra Setesdal

I dag lager Wenche tradisjonsrik mat fra Setesdal. Gjestekokkene Marit Dale og Trond Moi viser deg hvordan du går frem for å tilberede bløte flatbrød med stekt ørret og rødløk.

Stekt ørret med rødløk

Dette trenger du:

  • 4 stk ørretfileter
  • 1 stor rødløk
  • 2 ss setesdalssmør
  • 2 ss rømme
  • 1 bunt sitrontimian
  • salt og pepper
  • rømme og gressløk til pynt

Slik gjør du:

Benfrie ørretfileter deles i store biter og krydres med salt og pepper.

Stek i smør, med skinnsiden ned, på middels varme.

Skrell og kutt rødløken skrelles i 1cm tykke skiver.

Stek på en side, sammen med ørreten, i ca. 3 minutter.

Dryss over sitrontimian og la dette steke med.

Anrett løk, timian og fisk lagvis på et fat og ha fine rømmeklatter på toppen.

Pynt med gressløk.

Fordel over litt av det smeltede smøret som saus eller eventuelt litt ripsgele.

Server som den er eller med kokte poteter.

STEKT ØRRET: Tradisjonsmat fra Setesdal. Foto: TV 2
STEKT ØRRET: Tradisjonsmat fra Setesdal. Foto: TV 2

Bløtet flatbrød med stekt fisk

Dette trenger du:

  • 3-4 ørretfileter
  • 3 store flatbrød (hjemmebakt type)
  • 2 ss smør

Slik gjør du:

Skrap skjellene av fisken.

Klipp av finner, og skjær av hodet.

Stek fisken med skinnsiden ned i stekepanne eller takke.

Bruk godt med smør på høy varme, da blir skinnet sprøtt og godt.

Mens fisken steker fukter du flatbrødet godt med vann, og legger det mellom kjøkkenhåndklær så de ikke kleber sammen.

Etter 2-3 minutter er flatbrødet bløtt.

Rull fiskekjøttet inn i flatbrødet og server.

Retten spises med hendene.

Dypp flatbrødrullen i stekesjyen fra fisken.

Dette er en svært enkel rett som smaker himmelsk.

Passer godt som turmat.