Søndag 12. februar fyller prinsesse Astrid, fru Ferner, 85 år.

Prinsessen ble født i 1932 på Solbakken ved Skøyen i Oslo. Hun er nest eldste barn av kong Olav V og kronprinsesse Märtha, og storesøster til kong Harald.

I 14 år var prinsesse Astrid Norges førstedame. Hun representerte alene og ved sin far, kong Olavs, side etter at kronprinsesse Märtha døde i 1954.

Da var prinsesse Astrid bare 22 år gammel.

Da daværende kronprins Harald giftet seg i 1968, overtok kronprinsesse Sonja rollen som Norges førstedame.

– Prinsesse Astrid er kongefamiliens «Grand old Lady», og fortjener virkelig våre gratulasjoner og vår honnør på sin store dag. Hun fortsetter ufortrødent å representere kongefamilien - til tross for sin høye alder og enkelte helseplager, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland.

Få alt om de kongelige på Totlands kongeblogg.

Sportsinteressert

85 ÅR: Hunden på prinsessens fang er 7 år gamle Pepita, en japansk chin.
Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB scanpix
85 ÅR: Hunden på prinsessens fang er 7 år gamle Pepita, en japansk chin. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det kongelige hoff / NTB scanpix

Prinsesse Astrid representerer fortsatt kongehuset, og har flere offisielle oppdrag hvert år. Hun er dessuten svært interessert i sport og friluftsliv, skriver Slottet på sine hjemmesider.

Særlig skisport har vært viktig for prinsessen, som har vært til stede på rundt 75 holmenkollrenn. I anledning sin 80-årsdag mottok hun Skiforeningens Birkebeinerplakett for sin støtte til skisporten.

Sammenliknes med Queen Elizabeth

Totland forklarer at prinsesse Astrid har slitt noe med helsen, men at dette ikke har hindret henne i å utføre sine oppdrag.

– Prinsessen imponerte meg således stort da hun i fjor høst slet med en smertefull brist i en ryggvirvel og måtte gå med et avstivende støttekorsett. Men likevel kom hun til gallamiddagen for alle stortingsrepresentantene på Slottet, med støttekorsettet utenpå den flotte gallakjolen, sier han.

Totland skryter også at prinsessens evne til å tilpasse seg nye tider.

– På mange måter synes jeg prinsesse Astrid med sin store pliktfølelse og sitt pågangsmot minner mye om sin britiske tremenning dronning Elizabeth, sier han.

– De er begge kongelige av den gamle skolen, som på glimrende vis har tilpasset seg en ny tid og som den yngre garde kongelige har mye å lære av, mener han.

Feiret med middag

Fredag kveld holdt kongeparet en middag til ære for prinsesse Astrid på Slottet. I tillegg til kongeparet og prinsesse Astrid med familie, deltok prinsesse Ragnhilds familie, kronprinsfamilien og nære venner på middagen for kongens nest eldste søster.

Søndag feires prinsessens bursdag privat.