Slik tar du grep om forholdet før det er for sent

Å holde liv i kjærligheten år etter år, er lettere sagt enn gjort. Derfor arrangeres årets viktigste date i morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Maria Mork er partolk og arrangør av «Årets viktigste date», et arrangement hvor par skal få verktøyene for å holde liv i forholdet.

– Målet er at vi skal skape en trend hvor vi tar vare på forholdet mens det fremdeles er bra, sier Mork.

Sammen i tjue år

Et av parene som skal på Årets viktigste date, er Sunniva og Tore Borge. De har snart vært gift i tjue år, og har erfart at man lett kan la hverdagen ta overhånd. hardt for å

– Vi ser at vi fort kan komme i situasjonen hvor vi er veldig god foreldre, og glemmer litt å være par. Derfor prøver vi å gjøre små ting i ny og ne, som å ta en lunsjdate, eller sende en blomst til henne på jobben, sier Tore.

Skru på nysgjerrighet

Ifølge Mork er det få fellestrekk på de som kommer til henne.

– Fellestrekkene for alle som kommer til meg, er at vi alle er veldig forskjellige. Nøkkelen for mange handler om å finne det fellesspråket som kan binde oss sammen, og da hjelper det ofte å koble på en tredjepart, sier Mork.

Hun anbefaler også par som har vært sammen en stund å skru på nysgjerrigheten.

– Når vi begynner å date er vi jo veldig på jakt, lurer på hvordan kan jeg være sånn at du liker meg bedre. Det å klare å holde på denne nysgjerrigheten er viktig.

Fem tips

Her er Mork sine fem tips til hvor du tar grep om forholdet før det er for sent:

1. Velg å være nysgjerrig på hverandre (slik som i starten); spør istedet for anta! «Hva trenger du, hva mener du nå osv?»

2. Velg å prioritere tid sammen, der du viser at din kjære en viktigere enn alt annet (til og med telefonen...)

3. Våg å spørre «Hva trenger du for å føle deg elsket av meg?»

4. Finn ut hvordan dere kan «lade hverandre opp», for eksempel ved hjelp av forståelsen av De 5 Kjærlighetsspråkene (teori og bok av samlivsekspert Gary Chapman, red anm).

5. Aksepter og anerkjenn at dere er forskjellige, og finn ut hvordan dere kan omgjøre utfordringene med å være forskjellig til ressurser.