TID FOR HJEM:

Familien trodde ikke sine egne øyne: – Er dette vårt hus?

Les Kjerstis prosjektblogg som forteller om designers valg og om gjennomføringen av arbeidet.

Dette er stuene i et sommerhus. En gang en staselig villa, når vi ankommer delvis under oppussing. Kanskje en dag blir huset fastbolig for eldste generasjon i den store familien. Men stuene har sett sine bedre dager og det har etter hvert samlet seg store mengder møbler og gjenstander fra ulike tidsepoker i de to store rommene.

Ikke er det så helt enkelt for den store familien å bli enige om hvordan disse rommene skal pusses opp heller. Alle generasjoner har sine ønsker og ulik tilknytning til møbler og gjenstander. Så da passer det fint om noen andre tar beslutningene.

Se de utrolige før- og etterbildene!

FØR: Familien ønsket å beholde trepanelet, men ellers fikk Tid for hjem frie tøyler. Slik så spisestuen ut før oppussingen.
NÅ: Straks en mye lysere og mer moderne spisestue hvor gammelt møter nytt.
FØR: I den gamle stuen var det flere vakre møbler som Tid for hjem ville ta vare på og restaurere.
NÅ: De gamle stolene og gyngestolen ble restaurert, mens sofaen og bordet er nytt og moderne.
FØR: Familien hadde allerede montert en ny peisinnsats, men designer Kirsten ville få den til å stå mer i stil med omgivelsene.
HVITE FLISER: Den nye peisinnsatsen ble dekorert med hvite fliser.
ÅPNE DØRER: De doble dørene er fikset, og kan nå åpnes som normalt igjen.
MODERNE: Spisestuen møbleres ganske stramt og moderne.
RESTAURERT: Skapet demonteres, rengjøres, slipes og grunnes før den males i samme farge som veggen den står mot.
LUFTIG: Den nye stuen er ikke like tungt møblert som tidligere. Dermed kan familien selv velge om de ønsker å legge til rette for flere sitteplasser.
MARMORERT: Det gamle speilet med tilhørende hylle er blitt restaurert og Einar har laget marmorering på toppen av hylla.
FORDUMS PRAKT: Vakre gardiner og blomsteroppsatser som står i stil til designers overordnede begrep «fordums prakt»

Designers tanker

Det er Kirsten Visdal som er designer for dette prosjektet. Vakre rom synes hun og ønsker å finne tilbake til noe av den fordums prakt som har vært her en gang. Restaurere rommenes flater på en slik måte som passer slike stas- stuer, men samtidig bringe inn noe nytt i form av møbler og materialer. Hun gjør et utvalg av møbler og gjenstander hun vil beholde og sette i stand, resten flyttes til andre steder i huset.

STASELIG STUE: Det er mye som er verdt å ta vare på i den gamle stua. 
STASELIG STUE: Det er mye som er verdt å ta vare på i den gamle stua. 

Vegger og tak

Huseierne ønsker å beholde trepanelet på veggene og i taket, vi er enige i det, men det er en stor jobb å ordne alle disse flatene. Alt blir vasket grundig ned, avfettet og deretter grunnet 2 ganger med kvist og sperregrunn. Så er det tid for fuging av alle sprekker mellom bordene, og ja, det går med 23 tuber akrylmasse. Rekord for oss!

VASK: Alle flater vaskes grundig før vi setter i gang.
VASK: Alle flater vaskes grundig før vi setter i gang.
GRUNNING: Vi strøk så kvist- og sperregrunn på alle vegger.
GRUNNING: Vi strøk så kvist- og sperregrunn på alle vegger.

Men forskjellen er enorm. Nå ser alt så mye mer velstelt ut. Det er ofte slik at om man går over mørk panel med lys maling så synes alle sprekker så mye bedre. Derfor all fugingen. Til slutt blir alle flatene malt 2 ganger med toppmaling. De to stuene får litt ulik nyanse på veggfargen.

Stor produktliste: Disse produktene ble brukt til å lage de staselige stuene.

Dørene

Dørene er virkelig vakre med masse utskjæringer og detaljer. De går gjennom samme behandling. Den ene av de doble dørene mellom stuene er blitt så skjev at det er umulig å åpne den. Her tar Andreas i bruk all sin kunnskap om treverk og konstruksjoners egenskaper. Han splitter døren, feller inn nytt treverk med lim hele veien rundt, overbender den, og dermed blir den laminert i en ny form som vil holde i fremtiden. Et kunststykke!

DETALJER: De gamle dørene har vakre utskjæringer. 
DETALJER: De gamle dørene har vakre utskjæringer. 
NØYE: Her gjelder det å være nøye for å få det pent!
NØYE: Her gjelder det å være nøye for å få det pent!

Peisen

Familien har satt in en ny peisinnsats i det ene rommet. Den har fått en innramming i betong, noe Kirsten ikke synes yter rommene rettferdighet. For å få den til å stå mer i stil med omgivelsene blir den kledd med blanke hvite fliser, et godt valg!

Møbelrestaurering

Det er utrolig hva litt stell og maling, nye tekstiler og stopping kan gjøre med gamle sittemøbler. En velbrukt gyngestol blir trukket om i nye tekstiler. 2 rokokkoinspirerte stoler får ny stopping og nye trekk. En liten lenestol blir malt og får ny setepute. Et lite bord blir pusset og lakket. Nå passer møblene inn i Kirstens nye fargeskala.

NYTT TREKK: Omtrekking av gamle møbler.
NYTT TREKK: Omtrekking av gamle møbler.

Fargene er alle i den blågrå verden, ulike nyanser og mønstre.

Også en stor oppbevaringsenhet blir gjort om. Det Kirsten gjør her er å male den i samme farge som veggen den skal stå mot, veldig vakkert. Arbeidet består i demontere hyller og dører, rengjøre og avfette, slipe, grunne, slipe, male slipe og male igjen. God som ny.

MARMORMØNSTER: Einar lager marmormønster på hyller.
MARMORMØNSTER: Einar lager marmormønster på hyller.

Det finnes et speil med en hylle til. Ganske gammel, full av snirkler. I følge Einar har platen en gang vært effektmalt i marmormønster, og kunnskapsrik som han er går han i gang med å lage marmorering på toppen. Einar har drevet mye med ordentlig restaureringsarbeid, dette kan han. Bra jobbet!

Tekstiler og blomster

Kirstens overordnede begrep ”fordums prakt” betyr i dette tilfellet også tekstiler. Masse gardiner, vakre gardiner. Hun har plukket tekstiler i samme blågrå verden som annet interiør, spesielt flotte synes jeg lingardinene med gradert farge er. Lange gardiner, helt til golvet. Det gir høyde til rommet og en lun atmosfære.

For å riktig lage stemning skal her også inn overdådige blomsterbuketter. Det gamle trikset med oasis og snittblomster blir tatt i bruk. Kirsten har funnet fram suppeterriner og andre fine saker som kan brukes som vaser for blomsteroppsatsene. Det er artig å se hvor flotte dekorasjoner man kan få til ved bruk av oasis. Vi bruker kjøpte snittblomster og også grener og vekster vi har funnet utenfor i hagen.

VAKKERT: Oasis med snittblomster i en suppeterrin gjør susen!
VAKKERT: Oasis med snittblomster i en suppeterrin gjør susen!

Møblering

Foruten møblene vi har restaurert har Kirsten valgt moderne nye møbler. Dette skal ikke være et museum, men flotte rom der den gammel tid møter den nye mener hun. Spisestuen er derfor ganske stram i møbleringen, enkelt hvitt spisebord, stram oppbevaring fra Montana og komfortable stoler med rene linjer. De blomstrete gardinene samt de blå tallerkenene på veggen myker opp.

I stuen kommer en moderne sofa, hvite småbord og stålamper som alle er nye. Det danner et fint samspill med de gamle stolene og småbord med snirkler på bena.

GAMMELT OG NYTT: En fin blanding av gamle og nye møbler.
GAMMELT OG NYTT: En fin blanding av gamle og nye møbler.

Vi setter inn bare én sofa. Tanken er at huseierne selv kan bestemme om de vil ha en til, ny eller en de har fra før, eller om de vil bruke løse stoler. Eller kanskje bare ha det åpent og luftig.

Artig jobb

Dette var en veldig kjekk jobb. Litt annerledes enn det vi vanligvis gjør, da det handlet om å sette i stand mer enn å lage nytt. Veldig tilfredsstillende å se hvor fine vegger, tak, dører og lister ble, og ikke minst kjekt å overlevere rommene til familien.

DEKOR: Porselentallerkener kan bli vakker dekor på veggen.
DEKOR: Porselentallerkener kan bli vakker dekor på veggen.

De var jo særdeles positive der og da, men det er kanskje det de synes når det har gått en tid som egentlig er interessant. Nå, et halvt år senere sier far i huset følgende:

– Vi har gjort noen endringer, mer av hensyn til oppbevaringsbehov og komfort enn at vi mislikte noe. Farger på vegger, gardiner og peisen var innertier for oss, og vi er veldig fornøyde. Spisestuestolene er byttet til eikestoler vi hadde fra før. De hadde vi nemlig 18 av, og vi er veldig ofte minst 12 til bords, og da er det kjekt å ha mange like stoler. Montanaoppbevaringen i spisestuen var fin, men kanskje litt for moderne og med for liten pass i forhold til det vi har lyst å ha i skapene, så denne er byttet ut med et stort fransk speilskap som stod på loftet.

– Videre har vi byttet ut småbordene i stuen med et stort glassbord. Sofaen likte vi svært godt, så her har vi skaffet en modul til for å ha plass til flere.

– Ellers er vi godt fornøyd med lamper og flisene på peisen, men det beste av alt er trolig dørene. Vi hadde aldri trodd at noen kunne fikse dem, så det er vi veldig glade for.

Så gøy! Slik skal det være. Folk vet godt selv hva de trenger rundt seg.

Tusen talk for oss, en kjempekjekk jobb.

Kjersti

Se Tid for hjem tirsdager kl. 20.00 på TV 2, eller se det på TV 2 Sumo her.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook