TID FOR HJEM:

Barna om den nye hagen: – Det ser ut som en jungel!

Det manglet ikke på entusiasme fra barna da de så resultatet. Les Kjerstis prosjektblogg og se før- og etterbildene fra hageprosjektet.

Fra å bekymre seg over alt arbeidet som måtte gjøres, har familien nå tid til å nyte sommerdagene på sin nye terrasse.

– Endelig kan vi sitte under tak og bruke terrassen langt utover den korte sommersesongen, sier familien som fikk pusset opp uteområdet sitt.

Se før- og etterbildene:

FØR: Terrassen hadde stått uferdig i ett år før Tid for hjem tok på seg ansvaret (mot øst).
NÅ: Etter oppussingen fikk familien en frodig og bruksvennlig terrasse. Foto: Pandora Film
FØR: Tid for hjem kom til et stort tomt område (mot vest).
FRODIG: Planter og blomster setter farge på terrassetilværelsen. Foto: Pandora Film
LUN KROK: Trivelig og lun krok på østsiden av glassveggen. Foto: Pandora Film
UNDER TAK: Med overbygg og skjermende glassvegg kan familien nyte selv de regntunge sommerdagene utendørs. Foto: Pandora Film
SOFAKROK: Sittegruppen er plassbygget og dekorert med friske, grønne puter. Foto: Pandora Film
GRØNT: Det grønne glasset i veggen går igjen i glassbordet. Foto: Pandora Film
GOD PLASS: Utestuen er romslig, og dekorert med plantekasser i endene. Foto: Pandora Film
SKILLE: I overgangen fra terrassen til plenen har Tid for hjem brukt plantekasser og stolper som skille. Foto: Pandora Film
FLERE ROM: Ved å bygge flere nivåer, skaper man flere «rom» på en og samme terrasse. Foto: Pandora Film
CATWALK: En lur måte å dele opp terrassen på. Den fungerer også som sitteplass og peisplass. Foto: Pandora Film
PLASS TIL MANGE: Ved hjelp av «catwalken» midt på terrassen er det mulig å dekke bord til mange. Foto: Pandora Film
SKJERMING: Hyller med grønt glass deler området og skjermer både for vind og innsyn. Foto: Pandora Film
VINTERGRØNN: Store blomsterkasser bygget sammen med resten av konstruksjonen fylt med vintergrønne vekster. Foto: Pandora Film

Terrasseutfordringer

Enten du har en bakketerrasse, et garasjetak eller kanskje en takterrasse, er utfordringen ofte å få til intime rom, vindskjerming, og balanse mellom innsyn og utsyn. Dette prosjektet her er et typisk eksempel på en slik utfordring; man har ønsket seg en stor terrasse, delvis under tak, med plass for langbord og grilling, men noen ganger blir ett sammenhengende terrasseområde rett og slett for stort. Alt man putter på av møbler og beplanting blir bittelite, og der er ingenting som stopper øyet og lager ulike soner.

Min plan

Jeg vil definitivt finne en lur måte å skape flere rom på, og så har jeg innmari lyst til å bruke grønt glass. Grønt glass og sort metall. Jeg tror det vil kle huset, og så er det også noe jeg har hatt lyst til veldig lenge.

STORT: Det er vanskelig å skape intimitet på et så stort område. Her må det noen lure løsninger til!
STORT: Det er vanskelig å skape intimitet på et så stort område. Her må det noen lure løsninger til!

Min plan blir dermed å sette opp en vegg på østsiden av sitteplassen under taket. Dette vil gi en lun plass under taket og også en varm og lun plass for morgensol på den andre siden. Deretter vil jeg bygge gulvet under taket et trinn høyere enn resten, det skaper spenning på et så stort område og det vil til en viss grad hindre kombinasjonen regn og vind i å lage det alt for vått der. Resten av den store terrassen vil jeg dele av med en lang ”catwalk” på langs av området. Denne vi fungere som sittebenk, gangvei og omramming for beplanting og skillevegger.

GRØNT GLASS: På østsiden av sitteplassen under tak monteres det en grønn glassvegg.
GRØNT GLASS: På østsiden av sitteplassen under tak monteres det en grønn glassvegg.

Arbeid og materialer

Her er grunnarbeidet gjort og mesteparten av terrassedekket er lagt når vi kommer. Trevirket er Kebony radiata, et av de såkalte vedlikeholdsfrie terassematerialene. Det vil si at det har vært gjennom en impregneringsmetode som gjør at det tåler å stå ubehandlet i mange mange år. Som et resultat av impregneringsmetoden får treverket en brunfarge, denne vil gråne etter hvert og treet får en fin patina. Når det er vått vil det se brunt ut. Man kan behandle det om man ønsker å beholde brunfargen.

Vi skal bruke samme materialer til å bygge sofa og blomsterkasser, til stolper og andre detaljer bruker vi Kebony furu som finnes i mange ulike dimensjoner.

I HØYDEN: VI legger bjelkelaget under taket slik at nivået blir høyere enn resten av terrassen.
I HØYDEN: VI legger bjelkelaget under taket slik at nivået blir høyere enn resten av terrassen.

Alt det grønne glasset blir bestilt på mål hos glassmesteren og de sorte metallinnrammingene blir bestilt fra smeden.

Til catwalken blir det laget et bjelkelag tilpasset den høyden vi skal ha og den retningen terrassebordene skal ligge. Det samme med det forhøyede området under taket. Disse enhetene blir så kledd med terrassebord. Deretter lages konstruksjonen til hjørnesofaen. Rygg og sete består av stenderverk i konstruksjonsmateriale som så blir kledd med terrassebord.

HJØRNESOFA: Slik ser konstruksjonen til hjørnesofaen ut før den blir kledd med terrassebord.
HJØRNESOFA: Slik ser konstruksjonen til hjørnesofaen ut før den blir kledd med terrassebord.

Plantekasser

Til et så stort område kreves mye planter. Her trengs planter som blomstrer og vekster som er vintergrønne. Gjerne en del litt større busker. Og for at busker og større vekster skal trives på en terrasse er det nødvendig med ganske store plantekasser.

PLANTEKASSER: Store dype plantekasser med god mulighet for frodig vekst. 
PLANTEKASSER: Store dype plantekasser med god mulighet for frodig vekst. 

De skal ha plass til røtter, røttene skal være forankring i forhold til vind, og plantene trenger jevne gode forhold hva angår både fuktighet og temperatur i jorden. Dess mindre plantekar, dess vanskeligere forhold.

Våre plantekasser er alle minst 50 cm dype og minst 50 cm brede. De er planlagt sammen med resten av terrassekonstruksjonen og henger sammen med denne.

I ARBEID: Her ser du hvordan plantekassene blir konstruert.
I ARBEID: Her ser du hvordan plantekassene blir konstruert.

De er laget ved å bruke stolper på 100 / 100 millimeter i hvert hjørne (Kebony furu), spikerslag oppe og nede mellom disse, og så er de kledd med stående terrassebord på utsiden. På de lengste kassene er det lagt inn ekstra støtte på midten av kassene slik at ikke veggene skal bule ut.

I bunnen av kassene har vi lagt bord med mellomrom for luft og drenering, deretter knotteplast på siden av treverket og inn mot bunnen, lecakuler (også for drenering) og fiberduk. Dette må faktisk til for å få gode plantekasser som varer lenge og der planter har det bra.

Det er mange plantekasser på denne terrassen, alle er laget på samme måten men med ulik størrelse.

Glassvegg og glasshyller

Det er det grønne glasset som skal være blikkfanget og skjelettet i hageområdet. En ting er glassveggen under tak, men resten av området trenger også skillevegger for oppdeling i ulike rom og for skjerming mot vind og innsyn. Hvorfor grønt glass? Grønt er en farge som hører hjemme i et uteområde, den gir nydelig bakgrunn for blomster, og grønt glass er spennende å se gjennom og gir et litt luksuriøst og eksotisk utrykk. Litt Brasil. Tanken min er også at det vil forsterke de grønne vekstene og få plassen til å se frodigere ut enn den egentlig er.

HYLLER: Med glass blir de ferdigsveisede metallhyllene romdelere. 
HYLLER: Med glass blir de ferdigsveisede metallhyllene romdelere. 

Glassene er bestilt på mål, og stålkonstruksjonene er sveiset etter disse. Alt stålet er pulverlakkert sort. Glassveggen under taket består av 6 større felter satt inn i 3 stålrammer. Skilleveggene/ hyllene er laget slik at vi kan bestemme hvor vi vil ha glassene, hvor vi vil ha hyller og hvor vi vil at det skal være åpent. Høyden på disse modulene er slik at solen alltid vil gå over, og vi skjermer så mye som mulig for innsyn fra husene rundt. Stålrammene blir behørig festet i terrasse og plantekassekonstruksjonene.

GLASS: Noen av hyllene får glass på den ene eller den andre siden.
GLASS: Noen av hyllene får glass på den ene eller den andre siden.

Møblering

Inne under tak får vi sydd grønne puter til sofaen. Sofabordet består av et sveiset understell som er sortlakkert, i rammen ligger det grønne glassplater.

GRØNT: Både sofaputene og det egenkonstruerte glassbordet er grønt – som glassveggen og hyllene. 
GRØNT: Både sofaputene og det egenkonstruerte glassbordet er grønt – som glassveggen og hyllene. 

Spisebordet er laget på samme måten, men her er det lagt to treplanker sammen med glasseplatene i topprammen. «Catwalken» fungerer som benk til bordet og vi supplerer med sorte stoler. Meningen er at man lett kan sette ut flere bord og lage langbord, da kan veldig mange få plass på «catwalk- benken» og man kan bruke løse stoler på andre siden.

SPISEPLASS: Spisebordet er lagd i stål, glass og tre. Med «catwalken» blir det rom for flere gjester.  
SPISEPLASS: Spisebordet er lagd i stål, glass og tre. Med «catwalken» blir det rom for flere gjester.  

En lekker bålpanne blir plassert på Catwalken og diverse puffer i soleområdet og under tak.

Stor produktliste: Disse produktene brukte Tid for hjem til drømmehagen.

Belysning

I plantekassene er det montert InLite spotter på spyd, og under taket lager Gunnar en dekorasjonsbelysning. Denne består av metallkasser kjøpt i butikken og lyslenker for utendørsbruk blandet med plastplanter. (belysning som utendørs juletrebelysning) Det hele blir montert i taket.

Taket, plenen, beplantning og resten

DEKORATIVT: Superdekorative lamper ved bruk av metallkasser, plastplanter og lyslenker.
DEKORATIVT: Superdekorative lamper ved bruk av metallkasser, plastplanter og lyslenker.

Under taket er der fra før metallplater som sørger for at taket er tett. Praktiske, men ikke spesielt pene. Vi monterer derfor bambus i taket, bambus på rull som blir festet i bjelkene.

Så luker vi ugress på området bak huset, fyller på med jord og planerer og legger gress på rull. Murerne våre støper også en liten firkant langs husveggen der man kan oppbevare grill osv.

BAMBUS: For å skjule de lite flatterende metallplatene, blir taket kledd med bambus.
BAMBUS: For å skjule de lite flatterende metallplatene, blir taket kledd med bambus.

Beplantning består av en del vintergrønt: Rhododendron (relativt småvokste), Kulesypress, Parykkbusk, Peris og noen fine furubusker (silkefuru, Densa Hill)

En del stauder (flerårige planter): Hosta, Dagliljer, Iris, Ormedrue, Crocosmia

GRESS: Området bak huset fylles med jord, planeres og dekkes med gress på rull.
GRESS: Området bak huset fylles med jord, planeres og dekkes med gress på rull.

Sommerblomster: Salvie, Bidens (Oransje Bee Dance) og oransje Begonia.

Puh, da er det bare å pynte med litt lykter og levende lys.

Glade terrasseeiere

Det var kjekt å overlevere den nye terrassen til huseierne. De ble veldig glade, og det ble vi og. Nå er det gått en hel sommer siden området ble laget, og da vi snakket med dem nylig kunne de fortelle følgende:

– Vi synes fargene og materialene er veldig fine, hagerommet er perfekt for vårt bruk. Lampene i taket er kule. Veldig koselig under taket, altså. Bålpannen har vi brukt flittig. Vi har beholdt den der vi satte den og lagt fliser under.

Den 4. juli hadde de også invitert til fest og dekket langbord til 30 personer, da mannen i huset opprinnelig er fra USA.

De har også noen framtidige planer for årets utesesong.

– Til våren skal vi beplante skråningen og lage en liten gangvei her, forteller de.

Takk for oss!

Kjersti

Lik TV 2 Underholdning på Facebook