NOMINERT: Asghar Farhadi er nominert til Oscar for filmen «The Salesman» som i mai i fjor fikk prisen for «beste filmatisering» under Cannes-festivalen, risikerer å ikke få dra til utdelingen i Los Angeles i februar.
NOMINERT: Asghar Farhadi er nominert til Oscar for filmen «The Salesman» som i mai i fjor fikk prisen for «beste filmatisering» under Cannes-festivalen, risikerer å ikke få dra til utdelingen i Los Angeles i februar. Foto: AFP.

Oscar-nominert regissør kan bli nektet innreise til USA på grunn av Trump

Den prisbelønte iranske regissøren Asghar Farhadi kan gå glipp av prisutdelingen i USA siden hjemlandet hans står på Trumps nye terror-liste.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Farhadi er en internasjonalt anerkjent regissør, og er Oscar-nominert for filmen «The Salesman» - en film basert på Arthur Millers teaterstykke «Death of a Salesman».

Filmen vant i mai fjor prisen for beste filmatisering under Cannes-festivalen, men vinner den Oscar er det ikke sikkert Farhadi får reise til USA, skriver ABC News.

Iran står nemlig på listen over syv land der alle innbyggere nå har fått innreiseforbud gjennom president Donald Trumps nye presidentordre som skal forhindre terrorister å komme til landet, skriver Oscar-akademiet i en pressemelding.

– Det er ekstremt urovekkende. Akademiet hyller prestasjoner i filmkunsten som søker å overskride grenser og tale til et publikum verden over, uavhengig av nasjonale, etniske eller religiøse forskjeller, heter det i uttalelsen.

Skuespiller: – Rasistisk

Taraneh Alidoosti, en av skuespillerne i «The Salesman», raser mot Trumps nye immigrasjonslover. Alidoosti skrev på twitter at hun vil boikotte Oscar-utdelingen uansett.

– Trumps bannlysing av iranere er rasistisk, twitret 33-åringen.

Det siste døgnet har flere titalls reisende som kommer fra land som ifølge Trumps innvandrer-forbud utgjør en fare for terrorisme blitt anholdt på flere amerikanske flyplasser.

Tusenvis av demonstranter har møtt opp på flyplassene og ropt slagord mot det de mener er diskriminerende og grunnlovsstridige reiseforbud.

Søndag ble det klart at føderale dommere i flere byer midlertidig har fått medhold i at de anholdte ikke skal deporteres til avreiselandet, men flere holdes fremdeles tilbake på flyplassene.

Innfører «ekstrem bakgrunnssjekk»

Trumps oppsiktsvekkende preident-ordre innebærer full stopp i innreise for flyktninger de neste 120 dager og forbyr alle innbyggere fra syv muslimske land innreise til USA de neste nitti dagene.

– Jeg etablerer nye tiltak for ekstrem bakgrunnssjekk for å holde radikale islamske terrorister ute av USA. Vi vil ikke ha dem her, sa Trump da han signerte president-ordren fredag.

Også personer med arbeidstillatelse fra Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen skal ifølge New York Times stoppes på grensen.

– Det fungerer svært bra. Du ser det på alle flyplassene, du ser det over alt, sa Trump lørdag om sin nye presidentordre.