Tårene rant da Benny Borg ble hedret i «Hver gang vi møtes»

Se alle opptredenene og hva 71-åringen synes om dem her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med over 50 år i showbiz, skulle det nesten bare mangle at Benny Borg (71) blir hyllet for sine mange og kjære sanger. Nettopp dét skjedde i lørdagens «Hver gang vi møtes».

Mange kjenner Borg som fast gjesteartist hos Dizzie Tunes, som «Norges Johnny Cash» og som en kjent tolker av Elvis.

I tillegg til tiårene med artisthistorier fra landets scener, har artisten også en stor låtkatalog som mange nordmenn nok har et langt nærere forhold til enn de kanskje er klar over.

Flere av Borgs største låter stod på menyen da Ida Maria (32), Åse Kleveland (67), Eldar Vågan (55), Hanne Sørvaag (36), Esben «Dansken» Selvig (37) og Margaret Berger (31) opptrådte i kveldens program.

Se alle opptredenene – og hva hovedpersonen selv syntes om dem – nedenfor!

Vågan tolket Morgan Kane: – For en mann!

Først ut var Eldar Vågan, som tok fatt på «Balladen om Morgan Kane», låta som ble utgitt i 1972 og som fortsatt er en av Borgs største hits.

I programmet fikk vi se at hovedpersonen mente tolkningen var «helt genial».

Overfor TV 2 utdyper artisten hva han mener om tolkningen:

– For en mann! Han tok tak i Morgan Kane-balladen og la den i sin store interesse for filmmusikk, så han hadde laget et mellomspill med klassisk filmmusikk. Jeg elsker jo å se de gamle cowboyfilmene som jeg kaller «filmer med gul tekst», og akkurat sånn klarte han å fargelegge den låta. Det var fryktelig morsomt!

Omskrev låt til å handle om rom-kvinne

«Den store dagen» ble opprinnelig gitt ut i 1977, men ble omskrevet av Borg til å handle om en tiggende rom-kvinne i 2013 etter at han hadde sett en Dagsrevyen-reportasje.

Det var den nye versjonen Margaret Berger valgte å fremføre i lørdagens program.

– At det går an! Jeg er forelsket i Margaret Berger, utbrøt Borg i programmet.

Han forteller til TV 2 at han rett og slett lot seg bevege av opptredenen.

– Det var veldig overraskende. Hun gjorde en vidunderlig versjon med det arrangementet. Da begynte tårekanalene å åpne seg litt for meg, må jeg innrømme.

Ble overrasket av Bjøro Håland: – Fyrktelig morsomt!

Klovner i kamp-rapper Esben «Dansken» Selvig dro på med en rapversjon av country-klassikeren «I love Norwegian country».

Benny Borg skrev «I love Norwegian Country» til Bjøro Håland, og som en overraskelse kom Håland inn på scenen midt i låta.

Borg satte stor pris på showet.

– Esben er en fyr jeg har blitt forferdelig glad i. Han er en smart fyr. Han lagde en tekst som tok utgangspunkt i originalteksten, men han lagde også sin egen reise. I teksten sier han at de hadde solgt ut en sang til Bjøro Håland, og så kom Bjøro inn! I hvit hatt og hele cowboydrakta, og det var veldig overraskende. En fantastisk god idé! Bjøro er en god og gammel venn av meg, og jeg tror han gledet seg til å gjøre dette for meg. Han glitret i øynene. Fryktelig morsomt. Jeg hadde ingen anelse at det skulle skje. Jeg hadde ikke en sjanse i verden til å gjette at det skulle skje!

Ida Maria tolket nærmest ukjent låt: – Det var helt vanvittig!

For Benny Borg, ble Ida Marias opptreden – og også låtvalg – en stor overraskelse.

– Det var helt vanvittig! Jeg ble spurt av masse mennesker – før jeg reiste til «Hver gang vi møtes»-gården – om hvilke sanger jeg trodde skulle bli fremført, og jeg svarte stort sett «Den store dagen», «Morgan Kane», «I Love Norwegian Country» og sånne ting. Og kanskje «En spennende dag for Josefine», men den har jo vært med før. Men så har jeg også svart at jeg håpet at noen ville grave seg dypere i katalogen min av ting som ikke er så kjent. Låter som på en måte har gått under radaren. «Artisten» er en av dem. Den kom på en plate kalt «I dag» som ble spilt inn i 1993 – den siste jeg gjorde før «Den største reisen». «I dag» solgte ikke noe særlig i det hele tatt, jeg traff overhode ikke blink. Men jeg synes selv det er en del fine ting der, ikke minst «Artisten», forklarer han til TV 2.

Ida Maria skuffet ikke.

– Jeg fikk gåsehud langt ned i stortåa da Ida Maria tok den. Hun har et image som rampete, men jeg skjønte at den betød mye for henne og jeg skjønte at hun kjente seg igjen.

Hanne rørt alle med «God morgen, min kjære»

Kveldens mest emosjonelle øyeblikk kom da Hanne Sørvaag stod på scenen og fremførte «God morgen, min kjære». Låta ble skrevet til Borgs kone Liv Jacobsen, som døde i 2013.

Tårene rant hos flere av artistene mens hun sang den sarte teksten.

– Jeg har aldri hørt deg synge så vakkert noen gang, Hanne. Tusen hjertelig takk, sa`Borg umiddelbart, før Sørvaag selv brast i gråt.

Til TV 2 fortsetter Borg å rose sin kvinnelige kollega.

– Det er noe av det modigste jeg har opplevd. «God morgen, min kjære» er veldig personlig. Det er en dialog mellom Liv og meg på et åndelig plan, men takk gudskjelov at hun gjorde den til sin egen ved å synge den på stavangersk! Hun er en dyktig jente, altså, og hun hadde noen fine vendinger der. Hun gjorde en fantastisk fremføring. At hun klarte å holde roen mens hun sang, var beundringsverdig. Hun brøt jo sammen etterpå. Hun var helt knekt.

Se hele opptredenen til Hanne Sørvaag og reaksjonene etter på øverst i artikkelen!

Borg om Åse Kleveland: – Helt strålende!

I 2016 ga Benny Borg ut sitt første nye album på 24 år. Det var der Åse Kleveland hadde funnet «Den største reisen», som hun fremførte som siste låt i lørdagens program.

– Det er også en personlig sang, og jeg er uhyre glad for at hun tok den. Hun gjorde den til sin egen. Det var som hun sto på en liten kabaretscene i Paris. Det var helt strålende. Jeg hørte Margaret og Hanne si til hverandre: «En sånn sang kunne vi aldri ha sunget. Vi er for unge». Det blir som en 14-åring som skal synge om den store kjærligheten, ikke sant. Det går bare ikke, sier han.

– Min kone var veldig glad i å gå i fjellet og sånne ting, så jeg fleipet ofte med henne om at steingeitene klatrer i fjell. «Det er ikke noe for deg?», sa hun til meg. «Nei, jeg klatrer i mine indre fjell». Ut ifra det kom ideen om den største reisen. Man gjør jo en ytre reise gjennom livet, men den største reisen er å finne seg selv. Det finnes ikke noe menneske som har levd et langt liv uten å få noen skrubbsår. Det er dét den handler om, og man må ha noen år på baken for å tolke en slik sang, avslutter artisten.

Se «Hver gang vi møtes» lørdager klokka 20.00 på TV 2.