Trylle-Mikael om finger-handicapet:

– Ensomheten fikk  meg til å begynne med trylling

Mikael Hedné (28) ble født med nedsatt funksjonsevne, og ble mobbet som barn. Men han har snudd det vanskelige til noe positivt.

Fredag kveld står Mikael Hedné (28) fra Åsane på scenen under Norske talenter, med korttriks som vil få de fleste til å vri hodet i en blanding av fascinasjon og frustrasjon.

Men det er ingen selvfølge at Hedné står der i dag og viser frem de fingernemme kunstene. Han ble nemlig født med en funksjonshemning som gjør at det er vanskeligere å bruke hendene.

– Da jeg ble født, hang langfinger og ringfinger sammen på begge hendene mine. De ble skilt fra hverandre ved en operasjon da jeg var liten. Det gjør at jeg har nedsatt funksjonsevne i noen av fingrene. Jeg mangler noen av leddene i ringefingrene, og fingrene er litt stive, forteller Mikael til TV 2.

Ble holdt utenfor

Da han begynte på barneskolen, oppdaget de andre barna at det var noe annerledes med Mikael. Han hadde hender som ikke så ut som de andre barna sine.

– Jeg fikk merke at det ikke er lett å være annerledes. Jeg ble holdt utenfor og var mye alene. Ensomheten var noe av det som fikk meg til å begynne å trylle. Det er en aktivitet man kan gjøre alene, og det ble mye tid til det ettersom jeg ikke hadde andre barn å være sammen med, forteller tryllekunstneren.

Da han var åtte år så han en tryllekunstner, og visste med en gang at han ønsket å lære seg det. Det store forbildet var David Copperfield, en berømt amerikansk illusjonist. Tryllingen ble en altoppslukende hobby.

IMPONERER: Mikael Hedné på scenen under Norske talenter. Foto: TV 2
IMPONERER: Mikael Hedné på scenen under Norske talenter. Foto: TV 2

– Det var rundt den tiden jeg begynte å trylle at ting ble bedre. Det skyldtes nok blant annet at jeg fant noe jeg var glad i, noe jeg virkelig brant for. Dermed fikk jeg litt mer selvtillit. Da blir alt lettere. Dersom jeg syntes det var kjipt å ha rare fingre, så kunne jeg gå inn i tryllingen. Det ble en hobby jeg kunne flytte tankene over på. forteller Hedné.

Ble tvunget til å tenke kreativt

Kjetil skremmer livet av dommerne med å sluke sverd. Så vil han ha Linn Skåber opp på scenen …

Man skulle tro at det var en svakhet at Mikaels hender var annerledes. Men istedenfor ble det en styrke.

– Det at hendene mine er annerledes, har tvunget meg til å tenke kreativt hele veien. Jeg har blitt nødt til å finne egne teknikker, og egne varianter av ting. Det er kanskje lett å tenke det var en hindring, men det har ofte vist seg å være en styrke isteden, sier han.

Tryllekunstneren håper at andre kan bli inspirert av hans historie.

– Jeg håper at andre, særlig barn og unge, kan se at det å være annerledes ikke er noen hindring for å gjøre det man vil og tror på. Det er så mange krav om at man må lykkes og være perfekt hele tiden. Det er mange der ute som holder på med ett eller annet de brenner for, men så føler de at de kanskje ikke har et like godt utgangspunkt som de andre de sammenligner seg med. Det kan være mange grunner til at man føler det, jeg følte det slik på grunn av fingrene mine. Men jeg håper å vise at man likevel kan lykkes, bare man virkelig brenner for noe og jobber nok med det! sier han.

Studerer psykologi

Rahma (12) får stående applaus for sin tolkning av Adele

Nå jobber Hedné med sin master i psykologi, og trylling har vært et sentralt tema i flere av prosjektene hans. Han er fascinert over hva som skjer i hodet til folk når de får se tryllekunster.

– Jeg pleier å sammenligne trylling med musikk: Et musikkstykke kan reduseres til noter på et ark, til prikker og streker. Men det er så mye mer som kommer ut av det når en musiker spiller det, og når publikum lytter. Akkurat slik er det med trylling og: Det kan reduseres til det tekniske som skjer, men det forklarer bare en del. Trylling og den magiske opplevelsen skjer i møtet mellom mennesker og i hodet på den som ser på, forteller Mikael.

Se hele Mikael Hednés fortryllende audition på TV 2 fredag kveld kl. 20.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook