PÅ KIRKEBESØK: Henriette Steenstrup og Fridtjov Såheim har fått oppleve noen av Norges historiske epoker under innspillingen av «En bit av historien». Her fra middelalderen, under et kirkebesøk.
PÅ KIRKEBESØK: Henriette Steenstrup og Fridtjov Såheim har fått oppleve noen av Norges historiske epoker under innspillingen av «En bit av historien». Her fra middelalderen, under et kirkebesøk. Foto: TV 2
FLOTTET SEG: Da Steenstrup og Såheim skulle leve seg gjennom 30-tallet, fikk de oppleve hvordan livet som overklasse var.
FLOTTET SEG: Da Steenstrup og Såheim skulle leve seg gjennom 30-tallet, fikk de oppleve hvordan livet som overklasse var. Foto: TV 2
ORDEN I PAPIRENE: Under unionsoppløsningen ble Steenstrup satt til å telle stemmer.
ORDEN I PAPIRENE: Under unionsoppløsningen ble Steenstrup satt til å telle stemmer. Foto: TV 2
ADELEN: I middelalderen fikk de to også erfare hvordan det var å være en del av adelen.
ADELEN: I middelalderen fikk de to også erfare hvordan det var å være en del av adelen. Foto: TV 2
STREIKET: Steenstrup som en del av en streikende gruppe på 30-tallet.
STREIKET: Steenstrup som en del av en streikende gruppe på 30-tallet. Foto: TV 2

Henriette Steenstrup og Fridtjov Såheim skal utforske historiske perioder på TV

Det tidligere paret kler seg ut og spiser ål i aspikk i serien «En bit av historien».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et nytt TV-konsept skal Henriette Steenstrup (42) og Fridtjov Såheim (48) spise, kle og le seg gjennom Norges største historiske epoker.

De to skuespillerne var fram til denne høsten gift, og de har også to barn sammen.

– Vi gikk fra hverandre en stund etter at denne serien var innspilt, etter å ha sklidd fra hverandre over en lang tid. Vi samarbeidet godt under serien og gjør det ennå, og vi jobber gjerne sammen igjen. Nå gleder vi oss til å feire jul sammen med ungene, og til å lansere denne serien på nyåret, sier Steenstrup og Såheim i en felles uttalelse.

Ble sjokkert over alkoholforbruket

Programmet får navnet «En bit av historien», og de to skuespillerne skal over åtte episoder gjennom opplysningstiden (1720-1802), middelalderen (1130-1350), 70-tallet, unionsoppløsningen (1900-1905), vikingtiden (800-1050), 30-tallet, industrialiseringen (1850-1890) og eneveldet (1661-1665).

I hver episode skal de leve seg gjennom de ulike sosiale skillene og samfunnsreglene i tiden de tester ut.

Såheim forteller at de ikke var i tvil om at de ville delta i nettopp dette programmet.

– Dette var en mulighet for oss å teste ut noe vi er oppriktig interessert i. Jeg har lest de 12 Aschehoug-bindene om Norges historie. Henriette elsker å kle seg ut og spise, så dette var rett og slett et perfekt prosjekt for oss, sier han i en pressemelding.

Steenstrup sier til TV 2 at innspillingen var en kombinasjon av morsom og styrete.

– Det var veldig artig å kle seg og te seg og spise seg gjennom det som gjaldt i de forskjellige tidene. Akkurat når det gjaldt det å kle seg, så skjønner jeg at de ikke jobbet så mye de rike i tidligere tider, for jeg vil si det krever en 50 % stilling å komme seg inn i korsett, lag på lag med underkjoler og krinolin sånn opp igjennom tiden!

Det var også én ting som kom som en overraskelse:

– Det var sjokkerende hvor mye alkohol de tyllet i seg fra morgen til kveld, før de skjønte at vann var bra hvis det er rent!

Brukte sukker for å vise hvor rike de var

Etter å ha levd seg gjennom seks epoker, har TV-profilene funnet seg hver sin favoritt.

– Jeg likte meg best på 70-tallet, fordi det virket så hyggelig å bo i kollektiv, sier Steenstrup.

– Jeg likte meg best på begynnelsen av 30-tallet, som var så full av optimisme, sier makkeren, som for øvrig slet med maten i omtrent alle tidsalderne.

– Alt smakte jul. Det var så mye nellik og kardemomme. Og sukker, uendelig mengder med sukker. De rike brukte sukker på alt for å vise hvor rike de var, sier han.

– Sukker var datidens Tesla, tilføyer hun.

Mot aspikk – for innvoller

Steenstrup var på sin side ikke spesielt kresen. Hun forteller at det kun er én ting hun helst skulle vært foruten.

– Jeg likte alt unntatt ål i aspikk. Aspikk er i det hele tatt noe jeg synes er greit at begynner å gå i glemmeboken.

Hun forteller at det på noen måter var en befrielse å etter innspillingen returnere til 2017. Det er likevel noe hun skulle ønske at det moderne samfunn var flinkere til.

– Det er litt mindre styr med klær og litt mindre innvoller i vår tid. Men akkurat det med innvoller: Jeg synes det er ganske godt. Så hvis en skal være litt miljøvennlig og bruke det meste av dyret om en skal spise dyr, så kan man også i 2017 lage seg en liten spaghetti med nyrer!

«En bit av historien» har premiere våren 2017 på TV 2.

 Edel Hammersmark og Trond Espen Seim i heftig sexlek