Petter Nyquist om ungdomstiden: – Jeg følte meg som det svarte fåret i familien

Det var tilfeldigheter som førte til at «Petter Uteligger» ble eventyrer av yrke.

I desember i fjor ble TV-seerne godt kjent med Petter Nyquist (38), som levde 52 dager som uteligger på gata i Oslo i TV 2-programmet «Petter Uteligger».

Før TV-suksessen levde 38-åringen fra Kolsås i Bærum som fotograf og eventyrer. Han har deltatt på ekspedisjoner til Mount Everest, Sydpolen, Nordpolen samt en rekke toppekspedisjoner.

Fredag gjester han Senkveld, og til Thomas Numme og Harald Rønneberg forteller Petter at det var tilfeldigheter som fikk han inn på denne karrièreveien.

Rastløs ungdom

Som ungdom var Petter lite motivert når det kom til skolearbeid. Pensum begynte han å lese på samme dag som prøven, og han hadde kreative løsninger for å få ståkarakterer i fagene.

– Jeg var veldig rastløs som ungdom. Artium har jeg fortsatt ikke. Jeg var ikke glad i å være på skolen, men jeg var veldig glad i det sosiale, sier Petter i sofaen til Thomas og Harald.

– Jeg hadde fransk i fem år, men nå kan jeg ikke noen ting. På videregående kom jeg til det stadiet hvor jeg kjøpte meg fasitboken som læreren hadde. På alle skriftlige prøver fikk jeg karakter én eller et stort spørsmålstegn. De skjønte ikke hva jeg hadde levert, og det gjorde ikke jeg heller. Mens i timen rakk jeg opp hånda og svarte det som sto i fasitboken. Jeg var flink til å prate, så det var lett å overbevise dem. Det var helt utrolig at jeg klarte å bestå, fortsetter han.

– Det svarte fåret i familien

Petter visste ikke hva han ønsket å gjøre med livet sitt, og han kjente på presset fra familien.

– Jeg følte meg som det svarte fåret i familien. Broren min visste fra han var veldig ung at han skulle bli lege. Alle i familien var veldig målrettet, men jeg visste ikke så mye og hadde ikke funnet meg selv, sier han.

Et tilfeldig møte skulle vise seg å stake ut kursen for resten av livet hans.

– Jeg jobbet litt på Peppes etter militæret, og da kom jeg i kontakt med polfareren Børge Ousland. Han lurte på om jeg ville være med på ekspedisjon til Nordpolen, forteller Petter.

Tok opp lån for å reise til Nordpolen

Da var Petter 20 år gammel. Han måtte ta opp lån for å få penger til forbredelsene og turen.

– Jeg måtte gå til mamma og pappa og spørre om de kunne være kausjonister. I den tilværelsen jeg levde i da, så tror jeg ikke de hadde så veldig lyst. Men det er den beste investeringen jeg har gjort, sier Petter.

– Da jeg sto på Nordpolen som 21-åring, så følte jeg meg som kongen av verden. Det å sette seg hårete mål og prøve å nå det, ga meg ekstremt mye, fortsetter han.

Siden den gang har han vært åtte ganger på Nordpolen.

Lager mer TV for TV 2

Over nyttår er Petter tilbake på TV-skjermen. I to episoder møter Petter familier som har noen nære som sliter med rusavhengighet.

Men Petter har flere prosjekter på gang, og senere i vår får TV-seerne blant annet bli med når Petter reiser til Afrika sammen med Kjell Gunnar, som han ble kjent med på gata i Oslo.

Se hele intervjuet med Petter Nyquist på Senkveld på TV 2 fredag klokken 22.15. Du kan se tidligere episoder av Senkveld på TV 2 Sumo.

Lik på Facebook