Anne-Kat gråter når hun forteller hvorfor hun holdt sykdommen skjult

Vissheten om at hun blir blind er vond å takle for Anne-Kat Hærland (44).

I kveldens God kveld Norge forteller Anne-Kat Hærland (44) at hun sliter med å akseptere øyesykdommen.

I sommer gikk komikeren ut med historien om at hun etter hvert kommer til å bli blind, på grunn av sykdommen Retinitis pigmentosa.

Allerede som 22-åring fikk hun beskjed om øyesykdommen, men Anne-Kat valgte å holde det hemmelig i over 20 år før hun delte det med hele Norge.

Nå, flere måneder senere, er vissheten om at hun blir blind like vond å takle.

Orket ikke tanken på stygge kommentarer

Dorthe Skappel møter Anne-Kat i lørdagens program av God kveld Norge, og da tar komikeren til tårene når hun snakker om hvorfor hun holdt sykdommen skjult.

– Jeg ble så sliten selv av å fortsette å holde dette skjult, så jeg tenkte at jeg bare måtte gå ut med det. Det blir jo ikke noe bedre, sier Anne-Kat.

– Hvordan har du klart å leve med det uten å erkjenne det?, spør Skappel.

– Det er ille nok å skulle håndtere det privat, om ikke man skal dele det med alle i tillegg. Samtidig så lever vi i en tid der hvor vi forventer at nyheter skjer så fort. Dersom en kjendis står frem med kreft på fredag, så bør vedkommende være død eller kurert på søndag. Slik tenker vi som publikum. Når folk vet så lite om hvordan øyesykdommer fungerer, så vil folk spørre «Skal ikke hun være blind? Har hun faket hele greia?», sier Anne-Kat.

Anne-Kat orket ikke tanken på slike kommentarer, så da valgte hun heller å holde sykdommen skjult.

Anne-Kat Hærland sto frem med øyesykdommen tidligere i år. Her er hun fotografert i 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Anne-Kat Hærland sto frem med øyesykdommen tidligere i år. Her er hun fotografert i 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

– Dette er så vanskelig for meg, så de kommentarene klarte jeg ikke. Da tenkte jeg at jeg vil heller holde kjeft, enn å bli utsatt for at noen skal si noe slikt. Jeg kan tåle mye, men akkurat det såre punktet hvor noen gjør narr av den greien, det vil jeg beskytte meg mot, sier hun.

Se hele reportasjen med Anne-Kat i God kveld Norge lørdag klokken 21.40.

– Jeg er ikke tøff nok

Den rappkjeftede komikeren innrømmer at hun fortsatt synes det er vanskelig å snakke om sykdommen.

– Jeg er ikke tøff nok til å håndtere det nå heller. Jeg blir helt hoven i halsen og begynner å grine, sier hun.

Anne-Kat innrømmer at øyesykdommen har preget hennes valg i livet. Hun har tidligere sagt at hun aldri har ønsket seg barn.

– Jeg har aldri ønsket meg barn. Og når jeg fikk vite at jeg har en sykdom som er arvelig og at det er 50 prosent sjanse for at barna mine ville fått den, så tenkte jeg at da lukker vi i hvert fall den døren, sier hun.

Se God kveld Norge på TV 2 lørdager klokken 21.40.