Det er i hovedsak menn som oppfordres til å vurdere dette.

– Det er en god prevensjonsmetode, og det er ett mye enklere inngrep for menn enn for kvinner. Man må på kvinner gå inn i bukhulen og det er et langt større inngrep enn det du har vært gjennom, sier lederen for Steriliseringsrådet, Henning Aanes, og ser på Yngve Ekern.

Ekern valgte selv å legge seg under kniven for noen år siden, og mener at flere burde vurdere det samme.

– Hvis du er i et stabilt forhold med en kvinne, har pådratt dere to barn, og er enige om at dere ikke skal ha flere. Da er det veldig merkelig at kona skal gå på hormonell prevensjon i 10-15 år på overtid, sier Ekern.

– Jeg mener at det nærmest er en plikt for menn å sterilisere seg.

Han sier at valget ble enkelt etter å ha lest pakningsvedlegget på konas p-piller.

– Der sto det om humørsvingninger, det ønska jeg ikke. Blodpropp, det ønsket jeg henne heller ikke. Det var et enkelt valg å ta, og det var et enda enklere inngrep, forteller Yngve Ekern.

Store prisforskjeller

Selv om man mangler tall på antall menn som steriliserer seg, så ser man en økning. Blant kvinner derimot har antallet stupt med 80 prosent siden 2001. Prisforskjellen antas å være den største grunnen.

– I 2002 økte prisen dramatisk både for menn og kvinner. Nå koster det rundt 1200 kroner for menn og over 6000 for damer. Vi ønsker reell likestilling, og at et par skal vurdere på likt grunnlag hvem som skal sterilisere seg. Da kan ikke prisforskjellen være så stor, sier Henning Aanes.

Ekern derimot mener at menn må ta ansvar.

– Vi burde legge debatten død og gjøre det selv. Det koster en natt på byen. Vi må ta ansvar for å unngå at man får en «attpåklatt». Det er ikke så gøy når du er 48-50 år, sier han og legger til at menn burde prate mer om dette.

Bidrar til bedre sexliv

Det er heller ingen bivirkninger knyttet til sterilisering.

– Ingenting, sier både Aanes og Ekern.

– Det er mange som sier «skal det bare komme blårøyk ut av den da», men jeg kan forsikre alle om at det ikke bare er det som kommer ut av den. Når du er kvitt det der prevensjonsherket så bidrar det til mer fart i sexlivet, legger Ekern til.

Se hele innslaget fra God morgen Norge i videovinduet øverst i saken!