La deg inspirere av Italia

Forfatter Jon Berg har vært på matsafari i Italia. I dag delte han sine beste tips til en perfekt risotto med Wenche.

Oppskriften er hentet fra kokeboken «Italia, en matsafari» av Jon Berg, Gursli og Berg Forlag.

Risotto er enkelt når du har forstått prinsippene.

Bruk god italiensk risottoris for eksempel Carnaroli.
Risen skal ikke skylles, da forsvinner stivelsen - og den trengs for å lage en perfekt risotto.
Den ferdige risottoen skal være kremet, og kraften skal være helt absorbert av riskornene.

Forholdet mellom ris og væske er som regel 1 til 4.Dette kan variere noe med type ris, varme på platen, røring, og andre tilsetninger - som for eksempel sopp og/eller grønnsaker.

Oppskriften er til 4-5 personer

Dette trenger du:

  • Ca. 1,2 l kraft (kraft fra fisk, skalldyr, kylling, okse eller kalv)
  • 2 finhakket sjalottløk
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 1 ss olje
  • ½ ss smør
  • 350 g risottoris
  • 1 ½ dl tørr hvitvin evt. tørr vermut – Noilly Prat
  • 80 g nyrevet parmesan
  • 1 ss smør
  • Salt
Italiensk risotto. Foto: TV 2
Italiensk risotto. Foto: TV 2

Slik gjør du:

Velg en tykkbunnet, vid gryte.
Kok opp kraften og hold den varm.

Surr finhakket løk og hvitløk i olje og smør, til løken er myk uten å ta farge.
Tilsett risen og rør slik at risen blir smurt godt inn med fettet.
Stek i 3-4 minutter på sterk varme under omrøring til det begynner å knitre, men uten at løk og ris tar farge.
Hell i vin, og kok til den er kokt inn/absorbert av riskornene.

Tilsett kraft, en øse av gangen.
Vent til kraften er kokt inn før du tilsetter mer kraft.
Fortsett med å øse og koke inn.

Etter ca 15-16 minutter er risen nesten ferdigkokt.
Den skal ha en ganske hard kjerne når du tar en prøvesmak.

Legg på lokk og la risottoen stå ca. 1 minutt.
Ta av lokket, tilsett revet parmesan og smør, og rør om.
Legg på lokket igjen og la risen stå i ca 2 minutter.
Ta av lokket, og rør kraftig noen sekunder til risottoen er kremaktig.

Smak til med salt, og eventuelt mer kraft om risottoen er for kompakt.

Server straks med ønsket tilbehør.

For eksempel:

  • Helt enkelt med et godt dryss med nyrevet parmesan
  • Spekeskinke i tynne skiver
  • Skalldyr eller fisk
  • Sopp