originalene vs kopiene:

To av disse minsker levetiden til mobilen din betraktelig

Billige ladere kan koste deg dyrt. I verste fall kan mobilen eksplodere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Billige kopiladere frister med svært lave priser, men det er en grunn til at mobilladere i butikk koster mer.

TV 2 hjelper deg undersøker ladere fra Apple og Samsung, piratkopier av originalene og billigste lader funnet i butikk i Norge – fra Clas Ohlson.

Skal tåle 3000 Volt

Laderne undersøkes på to måter. Først stresstester vi isolasjonen for svakheter ved å kjøre 3000 Volt igjennom dem. Elektroingeniør Tore Ledaal (41) fra Nemko gjennomfører undersøkelsen.

– Hvis de ikke har ordentlig isolasjon, så vil komponentene inni mer eller mindre brenne opp, sier han, før han setter spenningen på den originale Apple-laderen, som er først ut.

Begge original-laderne består testen sammen med Clas Ohlson, men verre går det med kopiene fra Kina. Samsung-kopien ryker på 1900 Volt og Apple-kopien på 1600.

– Her er det noe isolasjon, men det er ikke nok, sier Ledaal til TV 2 hjelper deg.

Kan eksplodere

Etterpå sjekker vi spenningskvaliteten. Laderne skal gjøre 230 Volt i veggen om til 5 Volt - som mobilen liker. Denne prosessen er ikke alltid like nøyaktig fra lader til lader, og spenningskvaliteten kan vurderes etter hvor nærme 5 Volt laderen klarer å levere. Store svingninger fra 5 Volt regnes som støy – noe mobilen ikke liker.

EKSPERTEN: Visepresidenten i Nemko Group Lab, Tore Ledaal, hjelper oss med testingen. Foto: Stein Stie
EKSPERTEN: Visepresidenten i Nemko Group Lab, Tore Ledaal, hjelper oss med testingen. Foto: Stein Stie

– I verste fall klarer ikke mobiltelefonen å takle alt støyet, og man kan rett og slett risikere at batteriet eksploderer, sier Ledaal.

Også her leverer Clas Ohlson sammen med originalene fine resultater, men billigkopiene fra Kina sjokkerer Ledaal. Apple-kopien er aller verst.

– Det er rett og slett fryktelig. Det vi faktisk ser her nå er at den gir definitivt ikke 5 Volt ut, så telefonen din får ikke den spenningen den skal ha om du bruker laderen.

Skader mobilen

I følge Ledaal vil støyen i spenningen fra kopiene kunne få store konsekvenser for mobilen din.

– Her kommer det så mye støy og rusk inn på mobilen din at du vil stresse både ladekretsen i mobilen og batteriet veldig mye. Det vil si at den mobilen du har betalt 6000-7000 kroner for, den vil få en betraktelig dårligere levetid.

Og er man riktig uheldig kan det gå mye verre.

– Hvis du bruker denne laderen om natta mens du sover, og telefonen og batteriet har fått nok, så kan denne eksplodere og begynne å brenne. Definitivt.

Er laderen din original eller kopi?

– Originalladerne er bra, Clas Ohlson er også godkjent, men kopiene må man styre langt unna, fastslår Ledaal.

Om du lurer på om laderen din er kopi eller ekte bør du se etter merkingen til produsenten. Hvis du ikke finner en logo er produktet mest sannsynlig en piratkopi.

Men dette er igjen ingen garanti da det kan finnes kopier som har produsent-merkene også. Kjøper du ladere i norske butikker er du på den sikre siden.

Ladevettregler

Omtrent halvparten av boligbranner i Norge kommer som følge av brann i elektriske artikler. Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen (42) har noen råd for hvordan man kan lade tryggest mulig.

For det første bør man lade mens man er våken. Om det da skulle skje noe kan man gjøre tiltak og stoppe brannutviklingen. Men Dalen poengterer at de er klar over at folk lader om natta – og da er det enda viktigere å sikre ladingen.

MERKING: Den største forskjellen på kopiene og originalene er fraværet av produsentmerkingen. Stein Stie
MERKING: Den største forskjellen på kopiene og originalene er fraværet av produsentmerkingen. Stein Stie Foto: Stein Stie

– Hvis du må lade om natten, gjør dette utenfor soverommet, på ubrennbart underlag i et rom med røykvarsler, avslutter Folgerø Dalen.

Her er ladevettreglene:

1. Unngå lading av mobilen på soverommet om natten

2. Dra ut støpselet fra stikkontakten når du ikke lader

3. Sov aldri med mobilen i senga, men legg den fra det på et ubrennbart underlag litt unna sengens

4. Lad i rom med røykvarsler der ingen sover

5. Bruk veggmontert stikkontakt som strømkilde om mulig – unngå skjøteledning