Nina (31) om fødselsdepresjonen: – Jeg lå og håpet at mitt eget barn ikke skulle våkne

Firebarnsmoren snakker ut om de vonde tankene i TV 2s serie som hyller mødre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke alle som opplever det å få barn som en dans på roser. Det ble tilfellet for Nina (31) og Jan-Anders (35) Maaø-Ruden.

Etter at datteren Amalie ble født, ble Nina hardt rammet av en fødselsdepresjon. Det var da Amalie var rundt ett år at den nybakte moren skjønte at situasjonen var så alvorlig at hun måtte ta grep.

– Jeg ser på klokka, og ser at den er litt over ni. Jeg tenker «jøss, har hun ikke våknet ennå?». Og min neste tanke, umiddelbart, var «kanskje hun ikke våkner?». Og det var ikke med en trist tone. Jeg lå og håpet at mitt eget barn ikke skulle våkne. Da skjønte jeg at vi måtte få hjelp, sier Nina i torsdagens episode av Kjære mamma, som sendes på TV 2 Livsstil.

Se et utdrag av Ninas historie ovenfor.

Grudde seg til å komme seg gjennom dagen

For Nina var det vanskelig å innrømme at hun ikke taklet mammarollen.

– Jeg var flau og irritert på meg selv fordi jeg gikk og tenkte de tankene jeg hadde i hodet. Jeg grudde meg til å starte en dag. Jeg grudde meg til å avslutte en dag. Jeg grudde meg til å komme meg gjennom en dag sammen med Amalie, sier hun ærlig.

Ble gravid for andre gang: – Jeg slet med å puste

Nina begynte med behandling for å få bukt med depresjonen. Da fikk hun vite at hun var gravid med barn nummer to.

– Jeg tenkte egentlig at det ikke kom til å ramme meg igjen. Da testen var positiv, ble jeg veldig glad. Vi ville gjerne ha to barn, forteller hun.

Gleden ble kortvarig.

– Jeg hadde begynt å få hodet over vann, men så kjente jeg at vannoverflata begynte å snike seg opp til nesetippen, og jeg slet med å puste, forklarer hun.

Ble gravid for tredje gang: – Tårene trillet. Det var ikke gledestårer

Bare sju måneder etter denne fødselen, kom sjokkbeskjeden: Nina var gravid igjen, til tross for at de brukte prevensjon.

– Tårene trillet umiddelbart. Og det var ikke gledestårer. Jeg tenkte at «nå er alt gæærnt, og dette kommer ikke til å gå i det hele tatt».

Hyller mannen: – Han har gjort alt

Det var Jan-Anders som var hjemme under hele permisjonen.

– Det er mye svart på den tida. Vi bare var der, forklarer han.

Nina forteller at hun ikke hadde klart seg uten ham.

– Han har gjort alle oppgaver og enda litt til, bortsett fra å amme. Jan-Anders er min klippe. Alle sier at jeg har verdens beste mann. Men det er feil. For han er min!

Fikk nok en sjokkbeskjed: – Jeg tenkte at «dette kan jo ikke stemme»

Man skulle kanskje tro at historien sluttet der. Men senere viste det seg at Nina var gravid en fjerde gang.

– Jeg tenkte at «dette kan jo ikke stemme». Jeg hadde spiralen godt plassert og alt skulle være trygt!

Denne gangen hadde Nina, som også blogger om småbarnslivet, ingen planer om å la depresjonen ta knekken på henne.

– Jeg fryktet det verste og tok tak med en gang. Jeg løp ned til helsestasjonen og sa at «nå må dere hjelpe oss»! Vi vet at det er en til på vei, og jeg neker å bli syk på denne veien.

Hvordan livet til Nina og Jan-Anders fortoner seg med barna Amalie (8), Markus (5), Matilde (5) og Jonatan (4 mnd.), kan du altså se i kveldens episode av Kjære mamma, som sendes klokka 20.00 på TV 2 Livsstil.