KREFTFORMEN «INGEN» VIL SNAKKE OM:

Mens alle skrøt av Heidis (37) sommerkropp, gjorde tarmkreften henne ute av stand til å fungere

Selv om det er den vanligste kreftformen å lide av her til lands, er det fortsatt tabubelagt å snakke om tarmkreft og andre magesykdommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da småbarnsmoren og bloggeren Heidi Torkildson Ryste (37) fra Bergen fikk diagnosen tarmkreft i fjor vinter, var sjokket et faktum.

For selv om tarmkreft er den vanligste kreftformen vi har i Norge, var 37-åringen langt unna å være i risikogruppen.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg hadde trodd det var en krefttype som eldre mennesker fikk, og at jeg ikke kunne få «noe sånt», forteller 37-åringen.

Oppdaget blod

Torkildson Ryste mistenkte at hun var syk da hun oppdaget blod i avføringen sin – et symptom som kan være årsak til mange ting, og som kan forsvinne av seg selv etter kort tid.

Imidlertid er blod i avføringen et vanlig symptom på tarmkreft, og må tas på alvor dersom det ikke går over. Etter to uker tok Torkildson Ryste kontakt med legen sin, som sørget for at hun fikk en koloskopi; en undersøkelse av tykktarmen.

Kreftsvulsten ble raskt oppdaget, og i fem lange dager måtte småbarnsmoren vente på svaret om kreften hadde spredd seg.

I mellomtiden rakk hun å gjøre seg mange tanker om barnas fremtid:

– Den aller verste følelsen var frykten for at jeg ikke skulle få fullføre den viktige jobben det er å være mamma. Det å vite at deres liv kom til å bli utrolig annerledes dersom jeg ikke skulle være hos dem mer, forteller hun.

JENTETRIO: Til tross for kreften, kan småbarnsmoren Heidi (37) glede seg over mange lattermilde og gledesfylte øyeblikk med døtrene Sunniva (5) og Louise (7). FOTO: Privat
JENTETRIO: Til tross for kreften, kan småbarnsmoren Heidi (37) glede seg over mange lattermilde og gledesfylte øyeblikk med døtrene Sunniva (5) og Louise (7). FOTO: Privat

Samtalen med barna

37-åringen gruet seg til en fremtid hvor sykdommen potensielt kom til å dominere døtrenes barndom. På tiden hun ble syk var barna Louise (7) og Sunniva (5) så små at hun gruet seg til å ta den første samtalen om kreft med dem.

– Det jeg valgte å si til dem i første omgang var at jeg hadde blitt syk fordi jeg hadde en klump i magen som måtte fjernes, og at det kanskje ville gjøre meg annerledes og påvirke humøret mitt – men at det ikke var deres feil, forteller Torkildson Ryste.

Gift med kreftlege

Bergenserens ektemann jobber i dag som kommuneoverlege på Stokmarknes i Vesterålen. Men på tiden kona var syk, jobbet han som kreftlege ved Haukeland sykehus, hvor hun var innlagt.

– Det var selvfølgelig veldig spesielt. Han måtte finne seg i mange spørsmål fra meg på hjemmebane, ler hun. Men hun er også åpen om at det var tøft for ektemannen at hun fikk kreft:

– Mens jeg gikk og var lettet for at jeg skulle få de ulike behandlingene, gikk han rundt og var veldig klar over hvor tøft det kom til å bli for meg. Det var veldig vanskelig for ham, forteller hun.

Hadde fulgt alle råd

I senere tid har Torkildson Ryste lest om hvordan man kan beskytte seg mot å få tarmkreft. Og småbarnsmoren innså at hun hadde fulgt rådene til punkt og prikke; hun hadde spist sunt, vært fysisk aktiv, og unngått for mye alkohol. Likevel ble hun syk.

– Jeg var verken klar over at tarmkreft var så vanlig, eller at så unge mennesker som meg kunne få det, sier 37-åringen.

VIKTIG STØTTE: Heidis ektemann Ingebjørn var kreftlege på tida hun var syk. Som kjæreste og fagperson har han fungert som en dobbel støtte for kona. FOTO: Privat
VIKTIG STØTTE: Heidis ektemann Ingebjørn var kreftlege på tida hun var syk. Som kjæreste og fagperson har han fungert som en dobbel støtte for kona. FOTO: Privat

For å slippe å måtte fortelle alle kjente om hennes nye tilværelse utallige ganger, opprettet Torkildson Ryste en blogg. I forkant hadde hun lett og lett etter tilsvarende lesning, uten hell:

Tarmkreft

  • Kreft i tarmene er den vanligste kreftformen i Norge
  • Cirka 3.500 mennesker får påvist tarmkreft årlig
  • Symptomer er bl.a. slim og/eller blod i avføringen, veksling mellom diaré og forstoppelse, magesmerter og oppblåsthet, og vekttap
  • Behandling foregår som oftest ved hjelp av operasjon, stråle- eller cellegiftbehandling, eller en kombinasjon av disse
  • Cirka to av tre overlever tarmkreft

Kilder: Kreftforeningen og Kreftregisteret

– Jeg prøvde å finne en blogg av noen i min situasjon, i min alder, og med min diagnose. Det fant jeg ikke. De få jeg fant var blitt avsluttet med en dødsannonse, forteller hun.

Det ble en tankevekker for småbarnsmoren.

– Det var så trist med de bloggene – og jeg følte heller ikke at de var representative for min tilstand, for det er heldigvis ikke mange som får tilbakefall av tarmkreft.

Kreftfri

Derfor hadde Torkildson Ryste disse visjonene for sin egen blogg: Hun skulle være ærlig om det vanskelige, men hun skulle også fremheve det som var fint og bra. Samtidig skulle hun skrive en blogg hun hadde likt å lese selv.

Og i forrige uke kunne hun skrive et gledesfylt innlegg: Siste kontroll viser at 37-åringen fortsatt er kreftfri, halvannet år etter siste behandling. Og når hun har vært kreftfri i tre år, har legene sagt at hun kan senke skuldrene på ordentlig. Dét er en dag Torkildson Ryste nesten ikke klarer å vente på.

Hadde «sommerkroppen»

I fjor sommer skapte 37-åringens blogginnlegg «Sommerkroppen 2015» mye oppmerksomhet. I forkant hadde Torkildson Ryste lagt merke til alle innleggene i sosiale medier med emneknaggen «sommerkroppen», skapt av folk som ville komme sommeren i møte med flotte kropper.

SKJULT SYKDOM: Heidi la ut begge disse bildene på bloggen sin i fjor sommer, for å vise at det å ha en flott «sommerkropp» utad kan ha sine ulemper. På bildet til høyre kan man se det 20 centimeter lange arret fra tarmkreftoperasjonen, samt stomi-posen som samler opp avføring fra tarmene. FOTO: Privat
SKJULT SYKDOM: Heidi la ut begge disse bildene på bloggen sin i fjor sommer, for å vise at det å ha en flott «sommerkropp» utad kan ha sine ulemper. På bildet til høyre kan man se det 20 centimeter lange arret fra tarmkreftoperasjonen, samt stomi-posen som samler opp avføring fra tarmene. FOTO: Privat

Derfor la hun ut to bilder av kroppen sin; et med klær og et i undertøy. Det siste bildet viste tydelig hva et liv med tarmkreft innebærer.
Torkildson Ryste fikk nemlig mange komplimenter for utseendet sitt –men hun følte seg langt ifra like flott som andre ville ha det til:

– Jeg ble ganske tynn av kreften. Man blir naturlig nok ganske tynn av å ha en tarmsykdom. Men siden jeg ikke mistet håret, var det ikke lett å se at jeg var syk. Så det var mange som syntes jeg så flott ut – men jeg følte meg ikke sånn, forteller hun.

37-åringen opplevde det som meningsløst av folk å anstrenge seg så mye for å trene vekk noen få kilo, mens hun selv og andre med hennes sykdom måtte leve med en kropp som ikke fungerte.

– Sannsynligvis syns kjæresten din at du er vel så flott med de tre ekstra kiloene. Jeg hadde lyst til å vekke noen med innlegget mitt, og få frem at det som teller er hvordan kroppen fungerer – og ikke hvordan den ser ut, sier hun.