PRUTEKONGEN: Dette er Rune Nikolaisens beste tips. Foto: Fredrik Jullumstrø
PRUTEKONGEN: Dette er Rune Nikolaisens beste tips. Foto: Fredrik Jullumstrø

Du kan spare flere tusen på å prute i norske butikker

På noen få timer sparte vi over 8000 kroner ved å prute – i vanlige norske butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rune Nikolaisen (47) er for flere kjent som en skikkelig gjerrigknark gjennom sin nettside Gjerrigknark.com. Sammen med TV2 hjelper deg har han vist at det er tusenvis av kroner å spare i norske butikker ved å bruke enkle prutetriks.

Se hele prutelisten nederst i artikkelen!

Sparte tusenvis

Rune fikk i oppdrag å prute på tre forskjellige varer. Klær, hårfjeningsprodukt og en TV – og han lyktes i å få en bedre pris på alle varene.

– På Lefdal pekte jeg meg ut en TV som opprinnelig kostet 19 995 kroner. Etter å ha spurt om de kunne gå litt ned i pris, ga selgeren meg et avslag på 2495 kroner, pluss at jeg fikk med en HDMI-kabel.

Etter en times betenkningstid skulle Rune prøve å få til en enda bedre handel enn han allerede hadde fått til.

Ekstravarer

I tillegg til redusert pris lurte han på om det var mulig å få med noe ekstra.

– Da jeg kom tilbake igjen fikk jeg med både kalibrering av TV-en og et veggoppheng til selve Tv-en.

Varer som til sammen koster i underkant av 2000 kroner.

DRESSMANN: Med skjult kamera gikk TV 2 hjelper deg inn i flere norske butikker for å vise at det er mulig å prute. Foto: Fredrik Jullumstrø.
DRESSMANN: Med skjult kamera gikk TV 2 hjelper deg inn i flere norske butikker for å vise at det er mulig å prute. Foto: Fredrik Jullumstrø.

Med redusert pris på TV-en og ekstravarene sparte gjerrigknarken hele 4618 kroner.

– Jeg pruter nesten på alt hele tiden. Det skader aldri å spørre om butikkene har noe å gå på når det kommer til pris, forteller han.

Runes prutetriks:
• Oppfør deg pent og se anstendig ut.
• Smil pent og la selgeren snakke om produktet.
• Ikke virk forelsket i varen du vil kjøpe.
• Spør om butikken har noe å gå på når det gjelder pris.
• Spør deretter om det er mulig å få med en ekstra vare.

Det er ikke bare på elektro – og klesforretninger gjerrigknarken ser sitt snitt i å ta i bruk prutetriksene sine.

SPARER TUSENER: Rune Nikolaisen pruter over alt. Hvert år sparer han tusenvis av kroner på denne måten. Foto: Fredrik Jullumstrø.
SPARER TUSENER: Rune Nikolaisen pruter over alt. Hvert år sparer han tusenvis av kroner på denne måten. Foto: Fredrik Jullumstrø.

– Jeg har også prutet på Kiwi. Om jeg kjøper mye av en spesiell vare spør jeg om det er mulig å få med en ekstra gratis, og det har gått ved noen anledninger. Det er penger spart.

Gevinst

Folk flest er kanskje mest vant med å prute på solbriller, hatter og andre «nødvendige» ting når man er i utlandet, men man har ingenting å tape på å prøve seg også her hjemme i Norge.

– Det skader aldri å prute. Men blir ikke kastet ut av butikken for å ha spurt om en bedre pris. Det er egentlig bare en ekstra gevinst om man får litt prisavslag, avslutter Nikolaisen.

Er med på prisdiskusjon

Kommunikasjonsdirektør i Lefdal Elektromarked, Åshild Indresøvde forteller at kvantum varer og prisklasser avgjør om man har mulighet til å prute eller ikke.

– Vi har i utgangspunktet faste priser, men i noen tilfeller, om en kunde skal kjøpe mye kan det hende man kan prøve å prute, sier Indersøvde.

– Er da prisene dere har satt i utgangspunktet for høye?

– Når vi setter en pris setter vi den ut i fra konkurransen i markedet. Det skal være en god pris for våre kunder, så kommer det an på dialogen vi har med kundene i butikken og hva det ender med, forteller hun.

Penger spart i TV 2 hjelper deg sin prutesjekk: