TId for hjem:

Det overmøblerte sommerhuset ble om til en nostalgisk perle

FØR: Overmøblert stue, mot peisen. 
NÅ: Ny peisløsning og langt færre møbler.
FØR: Gammelt gulvnivå og vindu.
NÅ: Ny vindusløsning etter at gulvet ble hevet.
FØR: Mot døren. 
NÅ: Integrert spiseplass og hylle full av minner.
NÅ: Ny sofa og ny overflate på gammel sjenk. 
NÅ: Koselig bord med bøker under glassplaten. 
NÅ: Plassbygget spiseplass og 24 hyller. 
NÅ: Koselig utsikt fra spiseplassen.
Sjekk ut Kjerstis prosjektblogg og se før- og etter-bildene!

Det var en særdeles overmøblert stue som møtte oss da vi kom på besøk til det trivelige sommerhuset første gangen.

Rommet var da heller ikke mye i bruk, annet enn som lagringsplass for diverse møbler og gjenstander. Men et fint rom var det, og sommerhuset lå vakkert til ved et lite vann. Slike hus trenger trivelige oppholdsrom slik at familien kommer på besøk og tar seg av huset! Så tenkte vi og takket ja til søknaden om å fikse stuen.

Designers plan

Det er designer Oliver Heath som kommer på den geniale ideen med å heve gulvet. Her er langt over tre meter til taket og en trapp som leder ned fra hovedetasjen og inn i rommet. Slik vil han gjøre utsikten mer tilgjengelig også fra sofaposisjon, og han får muligheten til å byggen en vinduskarm som også er sittebenk og hylle. Ellers vil han ta vare på en del av de gamle tingene og noen av møblene, men stramme det hele opp med en gjennomgående fargeskala.

Tak, vegger og gulv

Taket har mørke bjelker og synlige planker mellom. Her forenkler vi det hele med å lime «Slett vegg» på de synlige plankene og deretter male det hele lyst. Fremdeles synlige bjelker, men et mye roligere utrykk.

Murveggene blir primet og deretter malt med fargen Blek Sand.

På gulvet har huseierne fjernet den gamle parketten som var ødelagt og lagt nye plater. Vi legger på et bjelkelag for å heve gulvet med ca 20 cm, deretter skrur vi et heltregulv til bjelkelaget.

GJENBRUK: Skrivemaskinen ble om til en del av en lampe. 
GJENBRUK: Skrivemaskinen ble om til en del av en lampe. 

Peisen

Her velger vi å lage en helt ny løsning siden den gamle peisinnsatsen er veldig lite effektiv. Den gamle konstruksjonen blir revet og vi bygger en ny innramming. Ny moderne innsats kommer på plass og overflaten blir fliset med nydelige blanke bringebærfrgede fliser. Her er også plass til en sittebenk eller et sted å lagre ved om man heller vi det.

Spiseplassen

Oliver vil ha en plassbygget spiseplass som er tenkt også som et bord å samle seg rundt for prat, spill og andre aktiviteter. Med en fast benk på tre sider blir det plass til ganske mange. Bordplaten ligger på et understell av metall.

På veggen bak bordet har vi laget hele 24 hyller som Oliver fyller med diverse gjenstander han har funnet i huset. Ment som minner og gode innspill til samtaler.

Vindusbenken

Denne sittekarmen er kanskje rommets fineste sted. For når vi hevet gulvet kom samtidig vindusåpningen lenger ned på veggen, faktisk helt ned i en komfortabel sittehøyde. Vinduet har vi byttet, og selve karmen blir nå laget i hobbyplater i eik. Samme materiale blir brukt til hyllene under vinduet. Rundt karmen blir det montert led-lys, slik ser det ut som at hyllen svever over gulvet.

UNIKT: Koselig bord med oppslåtte bøker under bordplaten.
UNIKT: Koselig bord med oppslåtte bøker under bordplaten.

Bevaring av gamle møbler

Flere av de gamle møblene får være med over i den nye stuen. To av lenestolene blir trukket om og den store skjenken blir dekorert av Oliver. Ved hjelp av maskeringstape lager han felter som blir malt i en dyprød farge. Det nye salongbordet har vi laget, men under glassplaten ligger gamle bøker oppslått.

En gammel skrivemaskin får nytt liv som del av en lampe, og gamle malerier havner på veggen igjen.

Ferdig

Det var et hyggelig prosjekt dette, et fint sted, og kjekt å lage et stort oppholdsrom. Forandringen var sikkert stor for familien som eier stedet, men vi fikk følelsen av at dette var en ny start for husets videre liv. Her skal nemlig gjøres masse, og planen er å tilbringe så mange helger som mulig sammen med familien og gå løs på videre arbeid. Klart man da trenger et fint og ferdig rom!

Takk for oss!

Stor produktliste: Se hvilke produkter som ble brukt!

Lik TV 2 Underholdning på Facebook