Transformers, Star Wars og Avengers kan droppe innspilling i Norge på grunn av penger

TRANSFORMERS: Den femte Transformers-filmen, som kommer sommeren 2017, skal spilles inn i to uker i Norge i høst. Foto:  United International Pictures
TRANSFORMERS: Den femte Transformers-filmen, som kommer sommeren 2017, skal spilles inn i to uker i Norge i høst. Foto:  United International Pictures
HAUGESUND (TV 2): Hollywood-produksjoner vil filme i norsk natur, men det kan bli for dyrt.

I sommer har flere store produksjonsselskaper fra Hollywood vært på befaring i norsk natur for vurdere innspilling i Norge.

I vinter har Michael Fassbender vandret rundt i Oslos gater, og Matt Damon har seilet inn i Trollfjorden i sommer. Nå er det grunn til å tro at også flere andre store filmnavn vil komme til Norge i nærmeste tid.

Filmprodusent Per-Henry Borch i TrueNorth Norway har hatt besøk av flere produksjoner som vurderer å bruke Norge som scene. Han holder kortene tett til brystet, men kan avsløre at representanter fra Transformers, samt Lucas Film og Marvel Studios, har vært i Norge.

– Den første filmen som kommer er Transformers. Så det er det vi jobber med nå, sier Per-Henry Borch, som er filmprodusent for Downsizing, til TV 2 under Filmfestivalen i Haugesund.

Skal spille inn på Prekestolen

Det blir den femte filmen i Transformers-serien, The Last Knight, som skal spille inn i Norge. Innspillingen vil foregå i 14 dager i løpet av høsten. Den vil filme rundt noen av Norges største naturperler, nemlig Prekestolen, Trolltunga og Atlanterhavsveien. De vurderer også å filme noe i Nord-Norge.

– De er ute etter dramatisk natur som slår, sier Broch.

Lucas Film jobber for tiden med flere kommende Star Wars-filmer, i tillegg til en Indiana Jones-oppfølger som kommer i 2019. Marvel Studios på sin side, planlegger for tiden to kommende Avengers-filmer.

Utenlandske filmselskaper har fått øynene opp for Norge etter at den nye insentivordningen kom på plass, fordi den gjør det enklere for utenlandske produksjoner å filme i Norge.

Tanken er at ved å sponse en andel av filmenes budsjett, får Norge igjen store summer i form av reklame for norsk natur og kultur. Det ventes at det kommer flere turister dersom Norge er scene for utenlandske storproduksjoner. I tillegg hyres en rekke nordmenn inn for å hjelpe til under innspillingene, og det er dermed flere næringer som sysselsettes i distriktene.

– For lite forutsigbar ordning

I 2016 har Snømannen, med Michael Fassbender i hovedrollen, og Downsizing med Matt Damon og Reese Witherspoon, fått pengestøtte.

Nå er det flere store filmer som kan bli lagt til Norge. Men Broch frykter at mange av planene faller i grus fordi den norske ordningen likevel ikke er god nok.

– Ordningen er for lite forutsigbar. Vi må vente hvert år for å se hva bevilgningene blir, og så er det kun én søknadsfrist. Det passer veldig dårlig med de store innspillingplanene til disse store prosjektene. Det skal godt gjøres at det passer for dem. Vi vil jo gjerne ha de store filmene, så det burde ha vært en større fleksibilitet der, mener Broch.

– Alt handler om økonomi. Det er mange som har flotte fjell, så da velger de det landet der de får mest pengestøtte, forteller Borch.

– Burde delt ut mer penger

Dermed kan potten være for liten. I år ble det delt ut 45 millioner til Snømannen og Downsizing. Snømannen fikk tilbake 25 prosent av pengene de brukte i Norge, mens Downsizing fikk igjen 12,5 prosent.

Borch er redd summene er for store til å lokke de store produksjonene.

– Potten burde helt klart vært større. Dette er snakk om svært tunge, økonomiske produksjoner. Vi burde hatt en ordning som klarte å dekke inn mer enn to filmer i løpet av ett år, sier han.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland (H), sier til TV 2 at de fortløpende vil vurdere om de skal endre på ordningen.

– Da jeg besøkte Snømannen på settet, så sa de at de ikke en gang ville vurdert å se på Norge som innspillingsland om ikke insentivordningen var der. Dette er veldig viktig for norsk reiseliv. Vi vil selvfølgelig se på om ordningen kan forbedres. Nå er den bare noen måneder gammel, så det skal få virke litt til, men vi er mottakelige for innspill.

Vil vurdere å endre ordningen

– Vil dere vurdere å øke potten?

– Vi vil hele tiden vurdere om ordningen kan gjøres bedre og om det kan settes sammen flere midler. Men vi vil ikke gjøre endringer ennå, sier hun il TV 2.

– Hva synes du om at store Hollywood-produksjoner vurderer å komme til Norge?

– Det er fantastisk. Vi har en unik natur, vi får markedsført Norge, og vi styrker filmbransjen og Norges kreative næring. Så det var viktig at vi fikk på plass denne ordningen. Dette betyr mye for Norge, sier Helleland.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook