Gazpachio - suppen for varme, late sommerdager

Spansk grønnsakssuppe som smaker fantastisk både kald og varm, og er i tillegg proppfull av vitaminer og mineraler, servert med focaccia på 1-2-3.

Gazpachosuppe, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe

En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt.
Kan gjerne lages dagen før servering.
Det er ofte brød i suppen, jeg velger å lage den glutenfri og serverer brødkrutonger/brød som tilbehør.

Dette trenger du, Til 4-6 personer:

  • ca. 300 g flådde tomater (gjerne hermetiske)
  • 1-2 paprika rød, grønn, gul
  • 1/2 – 1 chili
  • 1 løk
  • 1 slangeagurk
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 1 1/2 ts salt
  • ca. 1 dl grønnsaksbuljong
  • 1 dl olivenolje
  • Hvitvin, evt. en syrlig frisk eplemost
  • grønnsaksbuljong til passe konsistens
  • 2-3 dråper tabasco (kan sløyfes)
  • nykvernet pepper
  • 2-3 ts balsamicoeddik eller vineddik

Slik gjør du:

Del flådde tomater, paprika og løk i biter.
Slangeagurk skrelles og deles i biter.
Hvitløken finhakkes.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle.
Salt dem og la dem stå et par timer og safte seg.

Ha grønnsakene og olje i en hurtigmikser/foodprocessor og kjør/mos til en glatt masse, eller bruk en stavmikser.

Spe suppen med like deler grønnsakbuljong og eplemost/tørr hvitvin til ønsket tykkelse.

Server suppen kald med brødkrutonger som legges på toppen av suppen.

Tilbehør kan være spekeskinke eller stekt scampi/store reker/sjøkrepshaler.

Brødkrutonger:
Skjær daggammel fint brød i terninger og stek i litt olje og hvitløk.
Legg over på kjøkkenpapir og avkjøl.

Du kan også servere med fersk brød og hvitløk og urtesmør.

SUPPE: Wenche fristet med to sommerfavoritter - gazpacho og focaccia.  Foto: TV 2
SUPPE: Wenche fristet med to sommerfavoritter - gazpacho og focaccia.  Foto: TV 2

Focaccia på 1-2-3

Oppskrift tilpasset en langpanne.

Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 2 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og settes kjølig.

Stekes samme dag som den skal serveres.

Dette trenger du:

  • 1 l lunkent, evt. kaldt vann
  • 1 pk gjær (evt. 2 ts tørrgjær ved kaldheving)
  • 1 dl + 2 ss olivenolje
  • 2 ts salt
  • 1 ss honning (kan sløyfes)
  • ca 2,3 l hvetemel

Slik gjør du:

Løs gjæren opp i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.

Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt.
Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.

Dekk bollen med plastfilm og sett til heving, 40-50 min.

Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca. 40 min.

Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet.
Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og evt. Rosmarin.

Stek på nederste rille i varm stekeovn, ved 200 grader i 20- 30 min.

Avkjøl på rist.