Gazpachio - suppen for varme, late sommerdager
Spansk grønnsakssuppe som smaker fantastisk både kald og varm, og er i tillegg proppfull av vitaminer og mineraler, servert med focaccia på 1-2-3.
Gazpachosuppe, en kald spanskinspirert grønnsaksuppe
En sval og forfriskende suppe som skal serveres avkjølt.
Kan gjerne lages dagen før servering.
Det er ofte brød i suppen, jeg velger å lage den glutenfri og serverer brødkrutonger/brød som tilbehør.
Dette trenger du, Til 4-6 personer:
- ca. 300 g flådde tomater (gjerne hermetiske)
- 1-2 paprika rød, grønn, gul
- 1/2 – 1 chili
- 1 løk
- 1 slangeagurk
- 1-2 fedd hvitløk
- 1 1/2 ts salt
- ca. 1 dl grønnsaksbuljong
- 1 dl olivenolje
- Hvitvin, evt. en syrlig frisk eplemost
- grønnsaksbuljong til passe konsistens
- 2-3 dråper tabasco (kan sløyfes)
- nykvernet pepper
- 2-3 ts balsamicoeddik eller vineddik
Slik gjør du:
Del flådde tomater, paprika og løk i biter.
Slangeagurk skrelles og deles i biter.
Hvitløken finhakkes.
Ha alle grønnsakene i en arbeidsbolle.
Salt dem og la dem stå et par timer og safte seg.
Ha grønnsakene og olje i en hurtigmikser/foodprocessor og kjør/mos til en glatt masse, eller bruk en stavmikser.
Spe suppen med like deler grønnsakbuljong og eplemost/tørr hvitvin til ønsket tykkelse.
Server suppen kald med brødkrutonger som legges på toppen av suppen.
Tilbehør kan være spekeskinke eller stekt scampi/store reker/sjøkrepshaler.
Brødkrutonger:
Skjær daggammel fint brød i terninger og stek i litt olje og hvitløk.
Legg over på kjøkkenpapir og avkjøl.
Du kan også servere med fersk brød og hvitløk og urtesmør.

Focaccia på 1-2-3
Oppskrift tilpasset en langpanne.
Tips: Deigen kan lages med kaldt vann og 2 ts tørrgjær dagen i forveien, dekk med plast og settes kjølig.
Stekes samme dag som den skal serveres.
Dette trenger du:
- 1 l lunkent, evt. kaldt vann
- 1 pk gjær (evt. 2 ts tørrgjær ved kaldheving)
- 1 dl + 2 ss olivenolje
- 2 ts salt
- 1 ss honning (kan sløyfes)
- ca 2,3 l hvetemel
Slik gjør du:
Løs gjæren opp i lunkent vann.
Tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Tilsett olje, salt og honning.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal være litt klissete, som en tykk grøt.
Tilsett 2 ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving, 40-50 min.
Fordel deigen over i en smurt eller bakepapirkledt langpanne.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca. 40 min.
Hell litt olivenolje over det ferdig hevede brødet.
Stikk hull i brødet med fingertuppene og dryss over flaksalt og evt. Rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn, ved 200 grader i 20- 30 min.
Avkjøl på rist.