Slik blir fremtidens parforhold

Psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran forutser hvordan norske par vil leve sammen i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Færre gifter seg, færre skiller seg, mens flere par velger å bo sammen – uten ring og ekteskapskontrakt – det er tendensen i Norge i dag.

– Dette er helt naturlig. Når det er færre som gifter seg, blir det også færre skilsmisser. Det henger sammen, sier psykolog og samlivsterapeut Sissel Gran.

– Redd for å gjøre en bommert

Når det gjelder samboertrenden har psykologen et svar på dette også.

– Mange har flere samliv før man gifter seg, og det er blitt veldig vanlig å bo sammen før et eventuelt giftermål. Man sjekker ut om dette funker i såkalte testforhold. Dessuten er kvinner og menn eldre når de gifter seg nå. Menn er rundt 34 år, mens kvinner er 32 år, forklarer Gran.

Ifølge Gran har man ikke noe klart svar på hvorfor man er stadig eldre før man gifter seg, men sier at det er lov å spekulere.

– Noen er nok redde for å gjøre en bommert og venter til de føler seg trygge på at dette er riktig, sier hun.

Eksklusiviteten vil bestå

Sissel Gran snakket med de unge i sin egen familie for å kartlegge deres meninger før innslaget i God morgen Norge

– De jeg spurte er mellom 19-37 år, og ingen av dem og deres venner synes det er fint å dele en kjæreste med andre. Har man funnet den ene, så skal dette være et eksklusivt forhold, forteller Gran.

Det vil likevel være, slik som nå, par som er enige om at dette er legitimt for dem.

– Man vil alltid ha en gruppe mennesker som synes åpne forhold er greit, altså at man kan være sammen med flere samtidig, men dette gjelder ikke flertallet, sier hun.

Kjærligheten er tidløs

Selv om måten man velger å leve sammen på kan endre seg over tid, vil kjærligheten være den samme.

– Kjærlighetens bestanddeler er tidløse, og slik kommer det til å forbli. Det er helsemessig bra å leve i et trygt og stabilt samliv. Forhold består av sex, omsorg og tilknytning. Dette er bestanddeler som kommer til å fortsette å være der, sier samlivsterapeuten.

Den sterkeste av disse er omsorgen.

– Selv om forholdet er på hell, sexen er dårlig, men omsorgen er der. Man forteller seg selv at: «Jeg har omsorg for han eller henne fremdeles», kan mange forhold bestå på grunn av dette, forklarer hun.

Større aksept

Aksepten for at man skal lete etter den rette og leke med egen seksuell identitet, det være seg å finne ut om det er jenter eller gutter man tiltrekkes av, er mye større nå enn tidligere.

– Og der håper jeg virkelig ikke at vi får et tilbakeslag. Dette er veldig viktig å finne den «trygge havnen» uansett identitet og legning. Det har alle rett på, konstaterer Gran.