Lett og deilig sommermat - med laks og avocado i kjøkkenet
Laks på to måter; laksetartar eller urtebakt laks, servert med avocadosalat.
Urtebakt laks
Dette trenger du:
- Ca 700 g laksefilet
- 1 sitron
- 4-5 ss friske hakkede urter, for eksempel persille og gressløk
- 1 fedd hvitløk
- Salt og pepper
- Olje
Slik gjør du:
Varm stekeovnen til 125 grader.
Skrubb sitronene under rennende kaldt vann, tørk av dem og riv det gule skallet fint opp.
Finhakk persille og gressløk, bland sammen med sitronskallet, finhakket hvitløk, salt, pepper og olje.
Gni laksefileten inn med urteblandingen og legg i en ildfast form smurt med olje.
Stek ved 125 grader i ca. 20 min. For å være sikker på at laksen ikke blir tørrstekt, stikk et steketermometer langsetter inn i laksefileten.
Stek til termometeret viser 55 grader, laksen kan med fordel ha en lett rosa/rå kjerne.
Laksetartar
Dette trenger du:
- Ca 600 g laksefilet, skinn og benfri
- 2-3 ss olivenolje
- 1 ts sesamolje, kan evt. erstattes av soyasaus
- Finhakket gressløk
- Grovmalt pepper, evt. litt salt hvis du bruker sesamolje (soyasaus er salt nok).
- Ristede sesamfrø (lett stekt i panne uten fett)
Slik gjør du:
Skjær laksen i tynne skiver og anrett (legg taksteinvis) på serveringsfat eller på tallerken.
Bland sammen olivenolje, sesamolje (evt. soyasaus), grovmalt pepper, finhakket gressløk og evt. litt salt hvis du bruker sesamolje.
Fordel blandingen over lakseskivene og dryss over sesamfrø.
Avocadosalat
Dette trenger du:
- 1 rødløk
- 2-3 avocado
- 2 lime eller 1 sitron
- 1-2 ts finhakket frisk ingefær
- Rikelig med persille
Slik gjør du:
Skjær rødløk i tynne skiver og legg i iskaldt vann i 5-10 min.
Del avocado, ta ut steinen og del avocado i tynne skiver og anrett på tallerken/serveringsfat.
Press over saft fra lime eller sitron, dryss over finhakket frisk ingefær og rikelig med persille.