«Petter uteligger» tar med seg helseministeren på tur med de hjemløse

Bent Høie fikk invitasjonen av Petter Nyquist mens han spilte fotball med rusavhengige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Petter Nyquist, bedre kjent som Petter Uteligger, er i disse dager på tur med noen av de han møtte på gata under TV-serien.

Sammen spiller de inn en ny serie, og i en video publisert på Facebook utfordrer gjengen helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til å bli med dem på tur.

Videoen har i skrivende stund blitt sett mer enn 1,5 millioner ganger, og Høie kunne ikke annet enn å svare ja.

Har mye å lære

– Jeg var faktisk på fotballbanen i Sandefjord og spilte fotball med rusavhengige, da en kom løpende bort til meg og viste meg videoen, sier Høie på God morgen Norge.

Det tok ikke lang tid før de snakket sammen på telefon og fant et tidspunkt som passet for alle. Høie tror at han har mye å lære av å dra på tur med rusavhengige.

– Det er viktig at vi som har det øverste ansvaret lytter til de som har erfaring med hvordan ting fungerer. Hvilke utfordringer de har i deres liv, og hva vi kan gjøre bedre, sier helse- og omsorgsministeren.

Forventer sterke meninger

Høie er også forberedt på å bli møtt av kritikk.

– Det er ikke bare en kosetur, og det er nok veldig mange ulike synspunkter og sterke meninger. Det regner jeg med å møte blant gjengen som Petter har med seg, forklarer Høie.

Han forteller at å bedre tilbudet til rusavhengige har vært en av regjeringens viktigste saker.

– Det går for lang tid fra avrusning til behandling, og har du vært i behandling tar det for lang tid før du får bolig og arbeid. Da er det mye lettere å falle tilbake i rusen. Nå skal vi bruke 2,4 milliarder over de fire neste årene på å tette disse hullene, forteller han.

Det skal blant annet være en garanti for at du får oppfølging og behandling rett etter avrusning, og at en bolig står klar når du er ferdig med behandling.

– Dette er mennesker akkurat som oss, men de lever ett ganske annerledes liv. Noe av det sterkeste er å møte de som har klart å komme seg ut av rusen og som nå hjelper andre, sier Høie.

Flyr til Tromsø

Turen med Petter Nyquist og gjengen skal foregå i Tromsø.

– Jeg drar 22. juni, og skal ta med meg friluftsklær, men mer enn det vet jeg ikke, forklarer han og avslører at han elsker å gå på tur.

– Jeg sover gjerne ute, så det er ikke noe problem. Jeg gleder meg til tur, sier Bent Høie.