Snakker ut om kokainsmuglingshelvete:

Stina om flukten fra Bolivia: – Brydde meg ikke om jeg kom til å dø

Stina Brendemo (25) rømte fra fengselet i Bolivia i 2011 – nå snakker hun ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stina Brendemo (25) var 17 år gammel da hun og to venninner ble dømt for kokainsmugling i Bolivia.

For fem år siden klarte hun å rømme til Norge og har etter dette unngått media.

I mai opprettet hun en blogg for å snakke ut om livet i fengselet. Mandag gjester hun God sommer Norge på TV 2, for å snakke ut i media for første gang.

Her forteller hun at hun først ikke innså alvoret i å bli fengslet i Bolivia for narkotikasmugling.

– Det tok lang tid før det gikk opp for meg hvor alvorlig det var. Det var veldig skummelt og alt var veldig fremmed, sier Stina om fengselet i Bolivia.

Se intervjuet med Stina i toppen av saken.

Fødselsdepresjon

Livet i fengselet beskriver hun som «opp og ned».

– Det som holdt meg oppe var de falske forhåpningene om at neste uke kommer det til å skje noe. Mamma kom på besøk innimellom og hun ringte meg hver dag. Advokaten lovte meg alltid at jeg skulle ut, og da glemte jeg det tøffe, sier Stina.

Stina var bare 17 år da hun ble fengslet, og i fengselet fikk hun sin første sønn.

– Det å få barn var det som reddet meg, sier hun.

Men det å være ung mor i et fengsel i Bolivia var ikke lett, innrømmer hun.

– Jeg var veldig deprimert, og jeg fikk en tung fødselsdepresjon da sønnen min kom, sier hun.

FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen i vitneboksen under rettssaken i Cochabamba i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FENGSLET I BOLIVIA: Stina Brendemo Hagen i vitneboksen under rettssaken i Cochabamba i 2010. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

– Jeg brydde meg ikke om jeg kom til å dø

Stina ble løslatt mot kausjon etter tre år i San Sebastian-fengselet. Kort tid etterpå brøt hun meldeplikten og rømte fra Bolivia til Norge. Flukten ble mye omtalt i norske medier, ettersom Stina fikk hjelp av et sikkerhetsselskap og det norske magasinet Alfa til å organisere reisen.

Til God sommer Norge vil hun ikke avsløre detaljer om flukten.

– Jeg kan ikke fortelle så mye om flukten. Det var tøft, men jeg var ikke redd.

– Hvorfor var du ikke redd?

– Jeg var veldig likegyldig. Jeg brydde meg ikke om jeg kom til å dø eller ikke. Hjem skulle jeg, uansett. Hvordan jeg kom meg hit, var jeg likegyldig til. Når jeg tenker på det nå, så er jeg redd. Jeg hadde aldri gjort det nå, sier hun.

RØMTE: Stina Brendemo ble arrestert i Bolivia i 2008. Slik ser hun ut i dag, åtte år etter. Foto: Privat
RØMTE: Stina Brendemo ble arrestert i Bolivia i 2008. Slik ser hun ut i dag, åtte år etter. Foto: Privat

Startet egen blogg

For noen uker siden åpnet Stina sin egen blogg. Årsaken er at hun vil fortelle historien på sin egen måte.

– Jeg var så redd, så redd for mennesker og hva de tenker om den såkalte «Bolivia-Stina». Jeg ville ikke være den personen, for det er jo faktisk ikke meg. Jeg er Stina, jeg er ikke den som har blitt skrevet om i mediene, skriver hun i bloggen sin.

Å få satt ord på det hun nå føler er svært positivt for henne.

– Nå når jeg virkelig setter meg ned for å skrive for å fortelle dere litt, kommer det mange minner og følelser tilbake. Og det som skjer nå, er bra! Jeg har en reaksjon og det er på tide, skriver hun.

Livredd

Hun legger ikke skjul på at tiden i Norge etter rømningen har vært svært krevende. Fengselsoppholdet i Bolivia og flukten til Norge preger henne fortsatt. Å møte uniformerte autoritetspersoner har derfor vært skremmende ved noen anledninger.

– Det er vanskelig å slippe masken. Jeg var livredd parkeringsvakter. Jeg var i Oslo med Paola og hadde parkert ulovlig. Da vi kom tilbake stod det tre vakter rundt bilen, og vi måtte gjemme oss fordi jeg fikk panikk, sier hun til TV 2.

FØR OG NÅ: Stina har gjennomgått en enorm forandring i tiden etter fengselet. Nå har hun stort fokus på trening og kosthold i bloggen. Foto: Faksimile fra Stina Brendemos blogg
FØR OG NÅ: Stina har gjennomgått en enorm forandring i tiden etter fengselet. Nå har hun stort fokus på trening og kosthold i bloggen. Foto: Faksimile fra Stina Brendemos blogg

– Jeg er veldig usikker og skeptisk til alt. Jeg stoler ikke på noen. Men jeg har også lært meg å sette pris på de små tingene, sier Stina.

Stina er nå ettersøkt i alle Sør-Amerikanske land, og kan derfor ikke reise ut av Norge. Stina er forlovet med kjæresten Paola (28), og de bor sammen med Stinas to barn og Paolas barn.

I tillegg har hun stort fokus på trening og kosthold, og har gått ned mange kilo. Dessuten tar hun opp igjen fag fra videregående i tillegg til å være mor til to.

– Livet er forandret totalt flere ganger. Kastet rundt, snudd på hodet og knust. Men det er også bygd opp igjen og rekonstruert i hytt og pine. Noe alle må gjøre gjennom livet, skriver hun.

Se «God sommer Norge» på TV 2 mandag, tirsdag, onsdag og fredag klokken 20.00.

Dette er Bolivia-saken

For åtte år siden, i mai 2008, ble Stina Brendemo Hagen og to andre norske jenter pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia. De tre venninnene ble tatt med 22 kilo kokain i bagasjen, og de ble varetektsfengslet i Bolivia. Da var Stina kun 17 år gammel.

Først i april 2010 ble Stina og Madelaine Rodriguez dømt, og de fikk 13 år og fire måneders fengsel for kokainsmugling.

For den tredje jenta, ei kvinne fra Lillesand, ble saken behandlet i Norge. Etter nærmere ett og et halvt år i fengel i Bolivia, ble hun løslatt mot kausjon i oktober 2009. To måneder før rettsaken startet, brøt hun meldeplikten i Bolivia og rømte til Norge. I den norske rettsaken i 2011 ble Lillesand-kvinnen frikjent.

Etter over tre år i fengsel i Bolivia, ble Stine løslatt fra San Sebastian-fengselet i juli 2011. Da hadde hun betalt en kausjon på rundt 350.000 kroner. Kort tid etterpå brøt hun meldeplikten og rømte fra Bolivia til Norge. Flukten ble mye omtalt i norske medier, ettersom Stina fikk hjelp av et sikkerhetsselskap og det norske magasinet Alfa til å organisere reisen.

Madelaine Rodriguez sitter fortsatt fengslet i Bolivia. Saken er nå anket til Høyesterett.