Slik lager du gode allergivennlige kaker til 17. mai
Småbarnsmor Marit Barbo har to barn med matallergi. Nå har hun funnet på noe smart som gjør at alle skal kunne unne seg et kakestykke under det lokale 17. mai-arrangementet.
I 2014 lagde Marit et opplegg med informasjon, plakater og kakekort for merking av kaker som ble bakt på dugnad til skolens 17. mai-feiring i Alta.
Opplegget ble tatt godt imot, og benyttet igjen året etter. I 2014 var 18 kaker merket, antallet økte til 35 i 2015.
Nå er kakekortene re-designet med 17. mai-tema, plakat og informasjon http://www.naaf.no/kakekort. Det er gjort i samarbeid med Norges Astma- og Allergiforbund Region Nord med midler fra ExtraStiftelsen.
Kaker uten egg, melk og gluten
Sukker og melis kan erstattes med for eksempel sukrin.
Sjokoladekake
- uten egg, melk og gluten
Kaken blir ganske ”tung”/fuktig.
Dette trenger du:
- 5 dl fint glutenfritt mel (toro fin kakemix)
- 3 dl sukker
- 3 ss kakao
- 2 ss bakepulver (ja, det er riktig med 2 ss)
- 1/2 ts natron
- 2 ts vaniljesukker
- ¼ ts salt
- 100 g smeltet margarin uten melk
- 3 dl vann / eplejuice eller rismelk
Glasur:
- 125 g margarin uten melk
- 3 ss vann ev eplejuice, appelsinjuice eller kaffe
- 2 ts vaniljesukker
- 1 ½ ss kakaopulver
- ca 300 g meils
Slik gjør du:
Bland de tørre ingrediensene, tilsett smeltet margarin og væske.
Rør godt sammen i kjøkkenmaskin, ca. 8- 9 min.
Fordel i en bakepapirkledt liten langpanne eller rund form, ca. 24 cm.
Stek i varm stekeovn ved 175 grader på nederste rille i ca. 40 min.
Avkjøl på rist.
Glasur:
Smelt margarin og rør inn resten av ingrediensene, og rør glatt.
Smøres utover kaken når den er lunken.

Sjokoladekake uten egg
Dette trenger du:
- 1 liter kulturmelk eller kefir
- 500 g sukker
- 800 g hvetemel
- 4-8 ss kakao
- 4 ts natron
- 250 g smeltet smør
Slik gjør du:
Kulturmelk og sukker blandes i en stor bakebolle.
Skyll ut melkekartongen med ca. 1 dl vann, og rist kartongen så du får alt ut.
Rør sammen i ca. 1 min.
Bland det tørre (hvetemel, kakao og natron) og ha det i melkeblandingen.
Smelt smør, avkjøl og tilsett til slutt.
Fordel i bakepapirkledt langpanne.
Stek ved 175 grader, nederste rille, i ca. 45 min.
Deigen kan også fordeles i muffinsformer.
Muffins stekes på 200 grader i ca. 15 minutter.
Glutenfrie muffins
Ca. 28 stk
Dette trenger du:
- 3 egg
- 3 dl sukker
- 4 dl glutenfritt mel
- 1 ½ ts bakepulver
- 1 ½ ts vaniljesukker
- 100 g smeltet margarin eller smør
- 1 ½ dl melk
Slik gjør du:
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Sikt inn det tørre og vend inn smeltet smør og melk.
Fordel i muffinsformer (halvfulle) og steke ved 200 grader, midterste rille, i 10-15 min.
Tips!
Toro Brownies, Toro Ferdig Sjokoladekakerøre og Toro's muffinsblanding med sjokolade er uten melk.