Kan en overfallsalarm redde deg hvis du blir overfalt?

TV 2 hjelper deg har testet fire av alarmene på markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En overfallsalarm skal beskytte ved å gi fra seg en høy lyd når den blir utløst.

TV 2 hjelper deg har teste fire ulike alarmer. To av dem utløses ved å dra ut en snor, én ved at man dra hele alarmen ut av festet, og den siste sitter som en klokke rundt armen og utløses når man trykker på en knapp.

Alarmene ble testet og vurdert sammen tidligere politileder i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, samt fire russejenter.

To tester

Alarmene gikk gjennom to tester: test av lydnivå og en praktisk test for se hvor lett det var å utløse dem. For å sjekke lydnivået ble alarmenes desibel målt i et ekkofritt rom hvor alarmene blir utløst en etter en. Alarmene var alle plassert én meter unna måleapparatet da lyden ble målt.

Desibeltesten viste at alarmen fra Bodyguard ga høyest lyd. Likevel likte russejentene lyden fra alarmen Ila dusk best. Denne alarmen gir fra seg et kvinnehyl, mens de andre alarmene har lyder som kan minne mer om bilalarmer.

Selvforsvar

For å teste hvor godt alarmene fungerte i praksis dro russejentene til kampsport-senteret Novus Academy. I denne delen av testen simulerte to instruktører angrep på russejentene. Jentene skulle prøve å utløse alarmene på raskest mulig tid for å se hvilken som var lettest å bruke.

Hele prosessen ble observert av Hanne Kristin Rohde.

TESTPANEL: Disse russejentene testet overfallsalarmene. 
TESTPANEL: Disse russejentene testet overfallsalarmene. 
FESTET RØK: Overfallsalarmen til Ila Dusk ble ødelagt under testen. 
FESTET RØK: Overfallsalarmen til Ila Dusk ble ødelagt under testen. 

En som skilte seg ut

Overfallsalarmen til Ila Dusk, alarmen med kvinnehyl som varselsignal, fikk mange positive tilbakemeldinger i testen av lydnivå. Men under de simulerte angrepene møtte testpanelet på en utfordring. Materialet på toppen gikk i stykker slik at festet røyk, og alarmen ble slengt vekk fra jenta som testet den. Hun klarte dermed ikke å utløse alarmen.

Hanne Kristin Rohde sier at man risikerer at hele ryker i et reelt angrep dersom kvaliteten på materialet er dårlig.

Det har ikke lykkes TV 2 hjelper deg å få en kommentar fra produsentene tross gjentatte forsøk.

Resultatet

– Jeg var mindre begeistret for alarmen som satt rundt håndleddet, sier Rohde.

Hun mener det var for lett for overfallpersonen å få kontroll på alarmen Safe by Gaia og få skrudd den av. Også russejentene rangerte denne lavest.

Produsenten kommenterer resultatet i en epost til TV 2 hjelper deg. De skriver at alarmen kan aktiveres med en hånd, og anbefaler å plassere den på innsiden av håndleddet. De hevder at alarmen kan utløses av et svakt trykk med fingrene på samme hånd.

Russejentene og Hanne var også enige om hvilken alarm de mente fungerte best.

– Alarmen fra Bodyguard var den vi syntes var best, alle var enige om at den var lettest å utløse, og hadde høyest lyd, forklarte russejenta Mathilde Bråtesveen.