Årets sju mest populære deltakere stod på Idol-scenen fredag kveld.

Se hva dommerne Gunnar Greve Pettersen (33), Øyvind «Vinni» Sauvik (40), Ina Wroldsen (31) og Sandeep Singh (29) mente om alle kveldens opptredener nedenfor!

Idol-Ingeborg imponerte med Idol-Astrid-låt

Først ut av topp sju-deltakerne var Ingeborg Fosse (16), som valgte å synge tidligere Idol-deltaker Astrid S' «2AM», i Matoma-versjonen.

Det satte dommerkvartetten pris på.

– Det var ikke vanskelig å se at du koste deg og stortrivdes hvert eneste sekund på scenen. Dette er grunnen til at Bergen skulle vært hovedstaden i Norge, sa Gunnar.

– Du har en herlig personlighet som ikke bare kommer frem på scenen, men også i innslaget om deg. Det er faktisk veldig viktig. Du skal selge som deg selv også. Det var et utrolig passende låtvalg. Jeg synes du vokser hver uke! Jeg synes godt du kan bevege deg litt mer, men det der var kjempebra, mente Ina.

Vinni lot seg også sjarmere av tenåringen.

– Du synger alltid fint, og du er alltid veldig stødig. Det er alltid kult å se på! Jeg synes personligheten din kommer mer og mer fram. Du er trygg, men begynner å bli litt mer leken også. Fett!

Ola ga Sandeep frysninger

Ola Reistad (17) sang «I Found» av Amber Run som andremann ut.

Dommerne var definitivt ikke enige i hva de mente om fremførelsen.

– Dette føles som deg. Jeg føler du har funnet ut hvor du vil stå i et musikalsk landskap. Jeg vet ikke om jeg syntes det var helt riktig låtvalg. Det er skummelt å gamble på en ukjent låt. Men jeg syntes det var fint, sa en skeptisk Ina.

Vinni var ikke enig i skepsisen.

– Jeg likte det! Jeg føler at du har havnet litt i skyggen av Norah og Marius til tider, selv om du besitter mange av de samme kvalitetene. Du er superstødig, du er en enorm formidler og har masse særegenhet og personlighet når du synger. Jeg har heller ikke hørt låta før, men jeg liker det når du synger!

– Jeg er enig med de som roper i salen her. Jeg synes det er veldig kult at du presser frem låter du har et sterkt forhold til. For meg blir det klarere og klarere at du har funnet greia di. Noe av det viktigste her er å se for seg at personen på scenen kan bære en artistkarriere videre, være en artist og stå på egne bein med egne låter. Er det én jeg vil høre på plate, så er det deg! Jeg fikk frysninger! Du stepper opp hver gang, skrøt Sandeep.

Dommerne til Victoria: – Lær deg å gi faen!

Victoria K. Andersen (16) sang«Don't Let Me Down» av The Chainsmokers.

Dommerne mente 16-åringens nerver ødelegger for henne. Vinni mente hun må lære å gi mer faen.

– Det er ingen hemmelighet at jeg er fan av deg. Jeg liker å høre deg synge. Du har noen karakterer i stemmen din som jeg setter veldig pris på. Det er alltid et spørsmål om du koser deg på scenen eller om du er livredd. I dag var du litt begge deler. Jeg synes det var bra. Men jeg har lyst til å si noe til deg. Det ække så farlig! Du har gjort det dritbra og er topp syv i Idol. Gi litt faen! Selv om du skulle ryke, er det ikke så farlig! Bare kos deg, oppmuntret han.

Sandeep var enig.

– Du har tatt store skritt fra du var den nervøse jenta på audition til forrige uke, da du sang Veronica Maggio og koste deg på scenen. Jeg er enig, du må slippe deg mer løs! Men tar deg inn i låta til slutt. Du tilfører den kanskje ikke så mye, men du lander mot slutten, sa han.

– Nå skal jeg være helt sykt ærlig. Fra starten har jeg sittet litt på gjerdet når det gjelder deg. Jeg har vært redd for at du ikke rekker å gjennomføre potensialet som ligger i deg i denne konkurransen. Hver uke blir du bedre og bedre og overbeviser meg mer og mer. Klangen i tonen din blir utrolig gjenkjennelig. Det er det man ser etter! Du har en stemme som kan bære en sang. Når du begynner å tro på det og slippe deg løs, er det ikke så langt å gå. Jeg tror på deg, men det må du begynne med selv, sa Ina.

Dommerne hyllet Norah: – Det er helt rått!

Norah Benatia (19) tolket «American Boy» av Estelle feat. Kanye West.

19-åringen høstet stående applaus fra flere publikummere og et par dommere. Skryten ville ingen ende ta.

– Det er mange ting jeg digger ved deg, men det jeg kanskje digger mest er at du har et discohjerte. Du skjønner hvordan du skal få folk til å danse. Du har valgt en ganske enkel låt, men den kler deg veldig godt. Jeg synes det her var trivelig. Veldig uanstrengt og elegant, men kanskje litt trygt, sa Sandeep.

– Du er så latterlig uanstrengt! Og det er så eminent presist! Det er ikke lov å stå med hånden i lommen på scenen og du får det til å se for dumt fett ut. Jeg har slanket stallen min litt i det siste. Si fra hvis du trenger en manager, sa Gunnar.

Ina var så begeistret for Norahs opptreden at hun rett og slett glemte å ta notater.

– Du kommer ut og bare har en sånn aura av talent! Rått, perfekt talent! Det er det jeg digger mest med deg. Jeg glemmer å skrive og jeg begynner å synge og får lyst til å gå ned på gulvet og være fangirl. Da har du nailet det!

Se Norahs opptreden øverst i artikkelen.

Dommerne om Marta: – Det bor mer i deg enn du viser!

Marta Elise Klungsøyr (16) tolket Lady «You And I» i kveld.

– Hvis man skulle tatt utgangspunkt i range og potensial i vokal alene, tror jeg du er den vokalisten med det beste utgangspunktet i hele konkurransen. Og så har du en identitet og et uttrykk som er helt unikt! Men det er et par ting som jeg sliter med. Uttalen, timingen og det berømte skallet jeg har snakket om. Jeg trenger at du kommer helt ut og at stoler på og er trygg på det du gjør, mente Gunnar.

– Du har et talent når du synger, og du er aldri sur. Jeg synes timingmessig og vokalmessig, at du er så sykt on point, og jeg synes du kom litt mer ut av skallet i dag. Baby steps framover, så tror jeg fortsatt på Marta Elise, smilte Ina.

Vinni var langt på vei enig.

– Det irriterer meg, for jeg hadde tenkt å si mye av det samme! Du er blitt mye flinkere og du er mye mer presis tonalt. Du skurra litt i et par av de første sangene i topp ti-rundene, men nå er det spot on hele veien. Det var en del steder inni der at jeg glemte at jeg ikke var så fornøyd med låta du hadde valgt, fordi jeg syntes du var så bra! Jeg synes også at du viser mer og mer av deg selv, men jeg sitter fortsatt med en følelse av at det bor mye mer i deg enn det du viser, men det går riktig vei!

Dommerne om Sigmund: – Noe av det beste du har gjort!

Sigmund Ledaal (17) fremførte «Hold Back The River» av James Bay.

– I dag kjenner jeg at jeg er skikkelig stolt av deg! Vet du hva, nå forstår du hva som passer stemmen og looken og personligheten din. Låta var perfekt! Du sang dritbra og du vet at jeg er fan. Kjør på, roste Ina.

– Sigmund. Smørbukken vår. Det der var et perfekt låtvalg for deg. Du har vist mot hele tiden og pushet komfortsonen med blandet hell, men du har alltid scoret på at du har turt å gjøre det. Du holder deg innenfor samtidig som du pusher det litt i dag. Jeg tror det er noe av det beste jeg har sett deg gjøre, sa Vinni.

Sandeep var også positiv til Sigmunds opptreden.

– Jeg er enig. Du har valgt en låt som spiller på din styrke, den intime greia du viste fra første audition. I dag finner du den fine kombinasjonen av å rive deg løs på scenen og synge en sang med den intime greia di. Jeg er enig med Vinni, det er noe av det beste du har gjort!

Gunnar om Marius' Nirvana-tolkning: – Tar av meg hatten!

Siste topp sju-deltaker ut var Marius Samuelsen (18), som hadde valgt seg Nirvana-låta «Smells Like Teen Spirit».

Vinni var totalt overbevist.

– Marius, Marius, Marius! Snakk om å gjøre inntrykk! I dag også med gitar, faktisk. Mulitiinstrumentalisten. Du får kanskje ikke vist så mye av deg selv som du har pleid å gjøre, i denne låta, men jeg elsker denne låta og selv om Nirvana ble litt britisk i dag syntes jeg det var dritfett!

Sandeep var ikke helt enig med seg selv i kved.

– Det første jeg tenkte var «ok, Marius som jeg elsker foran tangentene står der med gitar». Men så klarer du det også! Jeg tror kanskje dette er første gang jeg hører ordene i låta. Det er nesten en Bowie-variant av låta. Jeg vet ikke helt om jeg synes det er fett eller ikke, men det er fett!

Gunnar var ikke fan av bandet som ble tolket, innrømmet han.

– Jeg har aldri helt klart å bli begeistret av Nirvana, og jeg blir ikke helt fanget av deg i kveld heller. Det som er ekstremt viktig å påpeke et par ting. For det første: Du har publikum med deg. Det er første gang jeg har sett at hele høyre side av salen hopper! For det andre oppleves hele opptredenen din som et bandnummer. Du står i front som om det skulle være det mest selvfølgelige. Enten jeg liker Nirvana eller ei: Jeg tar av meg hatten og sier grattis!

Se det første intervjuet med deltakeren som er ute av konkurransen her.