DØD: Prince Rogers Nelson døde torsdag morgen. Han ble 57 år gammel. Foto: AFP / BERTRAND GUAY/ NTB Scanpix
DØD: Prince Rogers Nelson døde torsdag morgen. Han ble 57 år gammel. Foto: AFP / BERTRAND GUAY/ NTB Scanpix Foto: Bertrand Guay

Prince er funnet død

Artisten Prince ble funnet død på sin eiendom i Minnesota torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske kjendisnettstedet TMZ melder at artisten Prince (57) er død.

Han ble funnet død på sin eiendom Paisley Park i Minnesota tidlig torsdag morgen, skriver TMZ.

Prince' manager bekrefter til nyhetsbyrået AP at han ble funnet død i sitt eget hjem.

Siste: Prince skal obduseres fredag. Foreløpig er det ingenting som tyder på at det har skjedd noe kriminelt forut dødsfallet.

Funnet død i en heis

Sheriff-kontoret i Carver County undersøker nå omstendighetene rundt dødsfallet. De bekrefter til TMZ at Prince ble funnet død i en heis i Paisley Park. Det ble gjennomført hjerte- og lungeredning, men det lyktes ikke å gjenopplive ham. Han ble erklært død på stedet klokken 10.07 torsdag morgen.

TMZ har fått tilgang til et opptak av en nødsamtale som angivelig knyttes til Prince' dødsfall.

«Mann nede, puster ikke», sies det i nødsamtalen.

Det er ennå ikke klart hva dødsårsaken er.

På eiendommen Paisley Park hadde Prince både sin bolig og sitt platestudio.

Var syk for én uke siden

Prince, hvis fulle navn er Prince Rogers Nelson, ble syk fredag 15. april. Han fikk et illebefinnende på sitt privatfly, og flyet måtte da nødlande i Illinois på grunn av dette. Da ble han lagt inn på sykehus, men han ble skrevet ut etter få timer.

Dagen etter, lørdag 16. april, dukket Prince opp på en konsert i Paisley Park, i nærheten av sitt hjem. Der sang han ikke, men han spilte gitar og piano. Fra scenen beroliget han sine fans med at han var frisk.

«Vent et par dager før dere kaster bort tid på noen bønner», skal Prince ha sagt til sine fans da, ifølge NY Daily News.

I etterkant av konserten i forrige uke sa Prince' representanter til TMZ at han hadde influensa.

Har fått syv Grammy-priser

Prince ble født i Minneapolis i Minnesota i 1958.

Han slo gjennom som en internasjonal artist på 1980-tallet. Etter den tid har han hatt utallige hits, blant annet «When Doves Cry» and «Purple Rain». Han har blitt tildelt syv Grammy-priser og en Oscar for beste låt.

Christer Falck: – Det største tapet for musikk i verden

I løpet av sin karrière har han solgt over 100 millioner plater, som gjør han til en av verdens mestselgende artister noensinne.

– Det største vi hadde

Plateprodusent og TV 2-profil Christer Falck er stor Prince-fan, og han har skrevet en uautorisert biografi om artisten. Han hyller Prince etter nyheten om hans død.

– I min verden er dette det største vi hadde inntil for noen timer siden, så dette er det aller største tapet for musikk i verden per i dag, sier Falck til Nyhetskanalen.

Falck ha fulgt Prince siden 1981 .

– Det var ille da Bowie døde, for han var den nest største. Nå er også Prince borte. Dette blir for mye for meg, sier Falck.

Plateprodusenten har sett Prince opptre utallige ganger.

Asbjørn Slettemark: – Kjente det stakk i hjertet

– Jeg har vært så heldig å få lov til å oppleve Prince 56 ganger i livet mitt, men jeg snakket akkurat med sønnen min på ti år og han sa «får jeg aldri se Prince?» Jeg tenkte fy fader, han får aldri se Prince. Det er jo krise, sier Falck.

Tok opp kampen mot plateselskapene

Musikkjournalist Asbjørn Slettemark er også stor Prince-fan.

– Jeg kjente at det stakk skikkelig i hjertet da det kom pushvarsel på mobilen om at han var død. Han var en av de store innenfor popmusikken der siste 30-35 årene, både kommersielt kunstnerisk og bransjemessig er han et ikon, sier Slettemark til Nyhetskanalen.

– Hva har han betydd for musikken?

– Musikalsk sett har Prince vært enormt viktig for alt som finnes av svart musikk fra USA, soul funk hip hop og RNB, sier Slettemark.

– Det som også er viktig å nevne og som alltid kommer til å stå som en del av hans ettermæle, er hans knallharde kamp mot den mektige musikkbransjen. Han var en av de første artistene som tok opp kampen med de største plateselskapene og tok avstand fra det. Det skadet kanskje karrieren hans, men samtidig brukte han mye tid og energi å finne nyte måter å få musikken ut til fansen på, sier han.

Fakta: Prince

  • Prince Rogers Nelson ble født 7. juni 1958 og var en artist, skuespiller og låtskriver. Han var en svært viktig person innen populærkulturen i over tre tiår, og regnes som en av 80-tallets mest innflytelsesrike artister.
  • Prince spilte en gitar- og keyboard-preget blanding av rock, pop, jazz, disco og funk. Han har solgt mer enn 100 millioner plater gjennom sin karriere.
  • Prince begynte med musikk i tidlig alder, og skrev sin første sang da han var syv år gammel.
  • Artisten utga sitt debyalbum For You i 1978. I 1979 kom albumet Prince, som solgte til platinum. Det inneholdt hans første store hit, Wanna Be Your Lover.
  • Fra 1985 var Prince en av de aller største, og han slo også igjennom i Europa etter utgivelsen av Purple Rain. Han gjorde også stor suksess med Around The World In A Day.
  • Gjennom karrieren utga Prince over 30 album. På de fem første albumene han utga, spilte han alle instrumentene selv. Også senere har han produsert all musikken sin selv.
  • Prince drev også plateselskapet og studioet Paisley Park i Minneapolis.
  • I 2004 ble Prince innrullert iThe Rock and Roll Hall of Fame, hvor det oppgis at han «skrev om regelbøkene».
  • Prince har vært gift to ganger. I 1996 giftet han seg med sin bakgrunnssanger Mayte Garcia. Sammen fikk de en sønn, men han døde kun én uke etter fødselen. Paret skilte seg i 1999. Prince giftet seg på nytt med Manuela Testolini i 2001, men deres ekteskap tok slutt i 2006.
  • Torsdag 21. april 2016 døde Prince, 57 år gammel.