Russeguttene har brukt 1,3 millioner på å hylle en amerikansk film

Lørenskog-gutta på russebussen «The Captain» feirer piloten Mavericks 30-årsjubileum med å rulle med en «Top Gun»-inspirert doning. Prislapp: 1,35 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den karismatiske figuren Pete «Maverick» Mitchell fra filmen «Top Gun» (1986) har vært en viktig inspirasjon for kompisgjengen fra Romerike.

80-tallslegende

Russebussen «The Captain» har hatt et budsjett på rett over en million kroner, selv om sluttresultatet endte opp med å bli enda høyere:
– Bussen ble litt dyrere enn planlagt, og vi endte opp med løsninger hvor vi ikke fikk gjort så mye på egen hånd som vi hadde tenkt, forteller økonomisjef Torjus Røn Sonerud (19).

HYLLER CRUISE: 80-tallsfilmen «Top Gun» har vært en stor inspirasjon for bussen til russegjengen fra Lørenskog. FOTO: Privat.
HYLLER CRUISE: 80-tallsfilmen «Top Gun» har vært en stor inspirasjon for bussen til russegjengen fra Lørenskog. FOTO: Privat.

– Men det har absolutt vært verdt det, skyter Simen Alnæs (19) inn. Han er bussjef på «The Captain», som fikk navnet sitt fra Tom Cruises legendariske karakter:
– Vi tenkte det var et kult konsept å spille på at «Top Gun» fyller 30 år, og at det endelig kommer en oppfølger, forteller Alnæs.

Lite drahjelp hjemmefra

De 26 guttene på bussen har for det meste jobbet inn penger individuelt for å finansiere bussen, i tillegg til at de har deltatt på noen få dugnader, og fått drahjelp fra sponsorer.

– Mesteparten kommer fra egen lomme, bedyrer bussjef Alnæs, og sier foreldrene deres ikke har bidratt noe særlig økonomisk.

Uenige

Innvendig er bussen dekorert med ulike effekter fra filmen. Kompisgjengen valgte å bruke et interiørfirma, noe som spiste en del av budsjettet. Guttene forteller at det har vært en del uenighet iblant dem om pengebruk og -prioritering:

– Alle gutta har ikke vært like flinke til å betale i tide, og det har vært en del trøbbel og arbeid, forteller økonomisjef Sonerud.

Men tross ulike ønsker, har guttene som regel klart å komme til enighet til slutt. De har fulgt et prinsipp om at minst 3/4 av medlemmene må være enige før de iverksetter noe som helst.

– Vi har hatt møter hvor vi har stemt over hva vi ønsket å bruke penger på. Men til syvende og sist har økonomisjef hatt siste ordet, forteller bussmedlem Jacob Rønningen Helberg (19).

Kick-off til helgen

Mange hevder at russetida starter tidligere for hvert år, og allerede i begynnelsen av april i år ble det arrangert store russetreff. Men for de fleste av landets rundt 40.000 russ begynner russetida for alvor samtidig som Norges største russearrangement, Tryvannstreffet i Oslo.

I år tyvstarter Tryvannstreffet lørdag 23. april med å kåre de beste lokale russebussene, mens det ordentlige treffet holdes fra fredag 29. april og utover.

Se guttegjengens russebuss i toppen av artikkelen.