mammablogger tar et oppgjør med bedrevitende mødre:

– Å få mammaråd føles som å få en middag du ikke hadde lyst på

Bloggeren «Antisupermamma» er lei av skjult kritikk forkledd som velmenende råd fra andre foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Mammaer behandler hverandre omtrent som på det tivolispillet, der man skal dælje ned frosker med slegge hver gang de stikker frem hodet. Flest mulig slag på kortest mulig tid gir premie» skrev blogger Kristine Storli Henningsen (42), bedre kjent som «Antisupermamma», i et mye delt blogginnlegg forrige uke.

Henningsen har selv kjent på følelsen av å bli kritisert som mor, og fått en haug av velmente råd som egentlig var kritikk i forkledning. Hun mener foreldre må vise langt mer raushet overfor hverandre enn det de gjør nå.

Ammepress

Selv har Henningsen tatt seg mest nær av rådene hun fikk da hun ikke klarte å amme noen av barna sine.

LEI AV MAMMAKRITIKK: Mammablogger «Antisupermamma» er lei av krasse foreldre som kritiserer andres barneoppdragelse. FOTO: Privat.
LEI AV MAMMAKRITIKK: Mammablogger «Antisupermamma» er lei av krasse foreldre som kritiserer andres barneoppdragelse. FOTO: Privat.

Særlig slet trebarnsmoren med å amme sitt første barn, noe hun mottok lite støtte for:

– Jeg prøvde jo døgnet rundt, og opplevde samtidig et voldsomt ammepress. Jeg ble bombardert med råd av typen «bare prøv litt til …». Men de rådene føler jeg nesten var innpakkede syrligheter, forteller Henningsen.

Bloggeren oppfattet det som at omverdenen mente hun ikke hadde forberedt seg nok på hva det ville si å være mor:

– De poengterte at det tross alt er utfordrende å ha barn, og fikk det til å høres ut som om jeg ikke prøvde så godt jeg kunne. Det var veldig vanskelig. Det jeg trengte var støtte – ikke råd jeg ikke hadde bedt om, sier trebarnsmoren.

– Mødre hamrer hverandre ned

Henningsen mener det er svært mange mødre der ute som får et stort behov for å fortelle andre hva som er fasiten. Det har hun sett seg lei på:

– Jeg ser i tråder på Facebook og i ulike diskusjonsfora at folk går bananas og hamrer hverandre ned fordi de er uenige om barneoppdragelse. Vi må jo heller prøve å lære av hverandre, og hylle mangfoldet, mener trebarnsmoren.

Hun mener det bør være opptil enhver forelder å finne ut hva som er best for deres barn – uansett om det handler om amming, mat, leggerutiner eller andre ting.

Føles som en ønsket middag

Bloggeren poengterer at det ofte er fint å gi – og få – foreldreråd, men mener det må skje på riktige premisser:

– Det er jo noe annet når man selv søker råd. Som trebarnsmor og «antisupermamma» blir jeg stadig spurt om råd, og da gir jeg jo det.
Men da legger jeg også til at vedkommende må finne ut av det selv, og at jeg ikke gir han eller henne fasiten, men et råd, forteller Henningsen.

– Å få råd om hvordan du gjør det som mamma eller pappa vil føles som å få servert en middag du ikke ville ha, legger hun til.

Kritiseres for å ikke lage frokost

Mammabloggeren har selv måttet tåle mye kritikk for enkelte sider av barneoppdragelsen: blant annet fordi hun ikke lager frokost til barna sine. Denne kritikken avfeier hun:

– Da barna mine var mindre, hadde jeg ikke annet valg enn å stå opp og lage frokost til dem. Men de har jo også en far og besteforeldre som kan lage frokost. Det at ikke mor gjør det har skapt voldsomme reaksjoner, forteller Henningsen.

Hun mener dette bunner i eldgamle kjønnsroller:

– Mor skal jo være så selvoppofrende og uselvisk. Men det at jeg kan ligge til klokka ti og gi meg selv en bedre dag enn om jeg hadde stått opp klokka åtte og lagd frokost som en martyr, det gjør folk voldsomt provoserte, sier Henningsen.

Henningsen ønsker å ta normaliteten tilbake i et samfunn hvor hun syns mammarollen har blitt stadig trangere – og stadig mer regelstyrt.

– Barn trenger trygghet og grenser. I de rammene ligger kjærligheten og basisen for at de kan få en god barndom, avslutter trebarnsmoren.

Se hele intervjuet med «Antisupermamma» øverst i artikkelen.