Fredag kveld er det klart for årets andre topp ti-runde i Idol. Ni deltakere står på scenen for å kjempe om åtte plasser videre. Temaet for kveldens låter er «sanger du skulle ønske at du hadde skrevet selv».

Se alle kveldens opptredener og hva dommerne Gunnar Greve Pettersen (33), Øyvind «Vinni» Sauvik (39), Ina Wroldsen (31) og Sandeep Singh (29) mente om dem nedenfor!

Fikk skryt for Ariana Grande-tolkning

Først ut var Torine Michelle Bjåland (16), som hadde valgt å synge Ariana Grande-låta «Focus».

Ina likte første opptreden.

– Du er modig! Vet du hva, det der var superbra. Det å skulle danse og synge samtidig er ingen enkel bragd. Jeg synes stemmemessig, når du drar på, så er du rå! Du har kanskje noen små timingissues i begynnelsen, men sånn er det når du tar på deg så mye. Men det var et kjempeshow!

Vinni var enig i at høydepunktene var høye.

– Du har et såkalt fortrinn med at du er en naturlig underholder. Du står ikke rett opp og ned og synger, du danser og lager show. Fett låtvalg! Når du drar på er det helt sinnssykt!

Sandeep mener 16-åringen har blitt bedre siden sist.

– Noe av det kuleste med å stå her og se dere er å se utviklingen. Potensialet og popstjernefrøet du hadde slår full blomst når du står på scenen med dansere. Karakteren i stemmen din kommer godt frem i låta, og så er det gøy å se deg stå på scenen!

Dommerne om Tessa: – Trolsk, majestetisk og nydelig!

Tessa Klokkerud Odden (17) sang «Video Games» av Lana Del Rey, til dommernes begeistring.

– Du har et eller annet i stemmen din! Herregud, med harpen og røyken på scenen ser det ut som du kommer fra et eventyr. Karakteren i stemmen din er totalt oppslukende, og det har vi sett fra starten. En ting det glipper på vokalt er de lengre tonene. Hvis du klarer å jobbe vekk det, er du på vei et sted, kommenterte Sandeep.

Gunnar var ikke helt enig.

– Vokalmessig, er så er den karakteren i stemmen din et kunsstykke. Jeg synes ikke du sliter med de lange tonene, jeg synes det var nydelig fra begynnelse til slutt! Men Tessa, nå er du topp ni, jeg har så lyst til å se deg spisse albuene og ta litt mer plass. Det tror jeg du kommer til å kle, og publikum kommer til å elske det! Men misforstå meg rett, dette var kjempebra, sa han.

– Velkommen hjem, begynte Ina.

– Det låtvalget syntes jeg var helt perfekt! Det Sandeep sier handler bare om pust, det. Med det utgangspunktet du har, ser jeg ikke det som noe stort problem. Jeg syntes det var trolsk, majestetisk og nydelig, fortsatte hun.

Dommerne om Marius' opptreden: – Hallelujastemning!

Muse og «Uprising» stod på menyen da Marius Samuelsen (18) stod på scenen som tredjemann ut i kveld.

Det skapte hallelujastemning bak dommerbordet.

– Jeg må si at jeg synes du er flink til å velge låter! Jeg synes det der kledde deg skikkelig godt. Du har en autoritet i stemmen og scenepersonligheten som er helt amazing. Du begynte litt stivt og statisk, men når du åpner opp, blir det hallelujastemning, sa Vinni.

– Det som er så kult, er at dette er første gang jeg ikke klarer å dra blikket vekk fra deg. Andre ganger du har sunget, har det vært helt magisk, men da har man drømt seg vekk. Nå er du et blikkfang på scenen, og det er et steg opp! Jeg synes dette var dødsgøy, sa Sandeep.

Gunnar mente opptredenen var noe av det beste han har sett på scenen.

– Vet du hva, i dag amputerte du et lem. Du ga fra deg pianoet. Du kommer ut med en litt rar gange på scenen, og jeg vet ikke om jeg helt tror på deg når du kaster mikrofonstativet. Men vet du hva? Det ryker av taket på Fornebu i dag! Det er noe av det råeste jeg har sett på denne scenen!

Ina klarte knapt sitte stille under låta.

– Du er en stjerne! Du krever alles oppmerksomhet. Du ser oss rett i øyene, og jeg tror på deg. Jeg får lyst til å reise meg opp, hente meg en brus og danse!

Ingeborg bommet – dommerne hyllet henne likevel

Ingeborg Fosse (16) fremførte «Pretty Hurts» av Beyoncé i kveld.

Dommerne mente tenåringen bommet på tonene, men at hun ikke burde fortvile likevel.

– Du er et naturtalent. Men dette låtvalget var slingrende sinnssykt, og jeg er litt redd for at det ble hakket for stort for deg. Jeg synes dessverre at det ikke treffer helt vokalmessig, mente Gunnar.

– Jeg har aldri hørt Ingeborg ikke treffe tonene, men det må ha noe med lyttingen å gjøre. Er det noen som kan naile denne låta, er det deg. Jeg synes du tar deg igjen. Timingen er det ingenting i veien med. Jeg vet at du er musikalsk, og jeg håper at folk skjønner hvor bra du er, sa Ina.

– Det er nesten sånn at evnene dine jobber mot deg. Du har vært perfekt. Du har ikke bommet på én tone gjennom hele konkurransen, alle gangene du har sunget. Når du bommer litt på en sjukt vanskelig låt, synes jeg det er vanskelig å rive deg ned for det. Du er amazing, smilte Vinni.

– Noe av det beste du har gjort!

Victoria K. Andersen (16) sang «Let Her Go» av Passenger, og dommerne mente det var noe av det beste de hadde sett fra 16-åringen.

– Jeg er fan av deg! Jeg liker å høre deg synge. Du har så fin lyd i stemmen din. Jeg er ikke så glad i låtvalget, det blir litt nedpå og kjedelig. Men det er ikke så mye å utsette på det du gjør. Du blir tryggere og tryggere, og stemmen din flyter bedre og bedre for hver gang, sa Vinni.

– Det er første gang jeg har sett deg ordentlig komfortabel på scenen. Jeg synes du nailer låta! Du kjører en clean gjennomgang av den og lander den, fulgte Sandeep opp.

– Da du sang solo på dommerutvelgelsen, så det ut som du var livredd. Å se deg der når du sitter og fremfører låten i dag ... Når du endelig begynner å bli trygg på deg selv, blomstrer du både vokalt og scenemessig. Jeg synes det er noe av det beste du har gjort, sa Gunnar.

Ola ble hyllet av dommerne og fikk deltakerne til å gråte

Ola Reistad (17) sin tolkning av «If Only As a Ghost» av Jonas Alaska fikk dommerne til å finne frem rosen, mens de andre deltakerne ble sittende og gråte mens de hørte på.

– Ola, dette var deilig å høre på! Denne kategorien er helt fantastisk. Dere kommer litt hjem, alle sammen. Dette passer deg helt perfekt. Nydelig låtvalg og vakker performance. Det er ikke så mye mer å si, sa Ina.

Vinni var like positiv.

– Tidvis viser du litt nye frekvenser i stemmen din. Det er veldig fint når du er der oppe. Litt Morten Harket-aktig. Jeg likte det! Du har en klokkeklar og ren tone, i tillegg til god timing, sa han.

Sandeep var nær å la tårene renne.

– Fantastisk låtvalg! Jeg grein første gang jeg hørte låta, og var nesten i ferd med å gjøre det nå også. Du har kanskje den mest dynamiske stemmen her. Til å være en helt flat og naken låt, er det dødsspennende å høre på, for man er nysgjerrig på hvor du drar tonen. Jeg synes det var fantastisk!

– Det her var et par minutter med ren, skjær nytelse. Det var som om stemmen din fjernet alt stress og mas ut av hodet mitt. Jeg satt og nøt hvert eneste sekund, sa Gunnar.

Gunnar om Marta: – Du er enestående!

Marta Elise Klungsøyr (17) klarte ikke helt overbevise dommerne med sin tolkning av «Running With the Wolves» av norske Aurora.

– Det er kult å se deg med en litt mer uptempo låt. Du har fortsatt til gode å overgå opplevelsen du ga oss da du dro «Halo» på audition, for det var magisk! Men du viser likevel en utvikling. Du synger dødskult i versene. Det faller litt i refrenget, der synes jeg det blir litt anspent, og så har du kanskje noen timingissues, mente Sandeep.

– Da jeg så låtvalget ditt, tenkte jeg «YES, riktig låtvalg». Men jeg har ombestemt meg. Jeg er ikke så sikker på om det var spot on. Det er en låt som krever at du er spot on timingmessig. Og det vet jeg ikke om du er. Men det bor så mye potensial i deg som artist, du er enestående og jeg håper du går videre, sa Gunnar.

Ina var enig i at låta ikke holdt det hun hadde håpet.

– Marta, jeg har vært storfan av deg siden du åpnet den vakre munnen din for første gang. Jeg er enig i at denne låta virket som et godt låtvalg, men jeg tror det Aurora har og som du trenger å finne ut av, er å løsrive deg litt. Det tror jeg er din eneste greie. Hvis du greier å knyte opp det som ligger uforløst, så er vi der. For du er helt fabelaktig!

Vinni brydde seg ikke så mye om det tekniske ved opptredenen.

– Du får meg til å føle ting og det føler jeg det er det viktigste en vokalist skal ha. Selv om vokalprestasjonene varierer litt, synes jeg ikke det gjør så mye.

Sigmund klarte ikke overbevise med The Weeknd

Sigmund Ledaal (17) var første deltaker etter nyhetspausen, med låta «Can't Feel My Face» av The Weeknd.

Dommerne ble ikke helt overbevist.

– Jeg er fan av lydbildet du beveger deg inn i og jeg er fan av deg. Jeg skjønner hvorfor du har valgt låta. Den er kul og passer til stemmen din. Problemet er at refrenget faller litt, og det er vanskelig å holde det oppe. Jeg liker det, sa Ina.

– Du skal i alle fall ha honnør for at du pusher deg selv! Du går ut av komfortsonen og gjør det gang på gang. Det skal du ha skryt for. Det er et kult og modig låtvalg. Men for meg blir det litt stivt siden det er en klubblåt. Du mangler litt spretten og lettheten som The Weeknd har. Men, godt gjennomført, sa Vinni.

Gunnar kan sies å være minst fornøyd.

– Jeg synes det var halvhjertet i dag. Jeg synes du underleverte og -presterte i forhold til det du pleier.

– Det råeste som har stått på en norsk Idol-scene!

Norah Benatia (19) fremførte en helt egen versjon av «Crazy In Love» av Beyoncé som siste deltaker i kveld.

Hun fikk stående applaus av Ina og Gunnar, og det var heller ikke så mye å utsette på tilbakemeldingene.

– Du tar en låt og gjør den fullstendig annerledes enn originalen. Det er så rått! Det er så mye som må sies. Det er måten du formidler hvert ord. Du spytter dem ut med en snert og tilstedeværelse. Du får en bergenser til å være ydmyk og ekstremt takknemlig for å være Idol-dommer. Takk skal du ha, gliste Gunnar.

– Du forandrer låtene og fanger kjernen i dem og gjør det til deg. Du er helt rå! Du ser ut som en million dollar og du synger som en million dollar. Du burde vært banksjef, kommenterte Vinni.

Sandeep var kort men konsis i sin tilbakemelding til 19-åringen.

– Du er det råeste som noen gang har stått på en norsk Idol-scene! Seriøst. Ferdig snakka.

Se Norahs opptreden øverst i artikkelen!

Se det første intervjuet med deltakeren som er ute av konkurransen her.

Se Idol fredager klokken 20.00 på TV 2.