Rita har vært uten bad i tre år – ingen tar ansvar

Da Rita Paulsens badegulv begynte å synke, fant hun ut at en bærebjelke er kappet rett av under gulvet hennes. Tre år senere har boligsameiet som eier bygget ennå ikke ryddet opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1998 kjøpte Rita Paulsen en loftsleilighet i Kirkeveien 47 på Majorstua i Oslo. I januar 2013 begynte plutselig badegulvet i leiligheten å synke.

I løpet av de tre årene saken har pågått, har styret i sameiet sådd tvil om Ritas sak overfor de andre beboerne. I tillegg har de prøvd å tvangsselge Ritas leilighet – en sak de tapte i Namsretten.

– Det er veldig spesielt at i stedet for å bruke krefter på å ta tak i problemet og fikse det, bruker de heller krefter på advokat og motstand og på å henge meg ut til de andre beboerne, sier Rita til TV 2 hjelper deg.

Fagfolk blir sjokkert

Skaden må ha skjedd i 1984, 14 år før Rita kjøpte leiligheten. Da ble det bygd tre loftsleiligheter i det lille sameiet, som består av 13 eierseksjoner. På Ritas bad ble minst én bærebjelke kappet rett av for å få plass til vann- og avløpsrør.

ALVORLIG: Bærebjelken under Ritas bad er kappet av. Foto: TV2 Hjelper deg
ALVORLIG: Bærebjelken under Ritas bad er kappet av. Foto: TV2 Hjelper deg

– Det er lett å tenke, hvorfor gjør du ikke bare noe med situasjonen? Men det kan jeg ikke. Jeg har ikke lov til å fikse det, det er sameiets eiendom, forteller Rita, som er sliten etter mange års kamp mot sitt eget boligsameie.

Styret i sameiet har vært på flere befaringer, og Rita har levert en skaderapport som konkluderer med at minst én bærebjelke er kappet rett av.

– Det er en veldig, veldig alvorlig skade, sier entreprenør John Myhrvold fra Myhrvold Interiør.

TV 2 hjelper deg har bedt den erfarne entreprenøren om å vurdere skaden, som er godt synlig gjennom et hull i gulvet. Han viser oss et område på 1,6 meter helt uten bæring.

Vi har også bedt takstmann Arnstein Johansen vurdere skaden.

– Bærende konstruksjon ut mot gangen er også borte. Så det berører jo også gangen, ikke bare badet. Dette er ikke noe bare en snekker kan fikse. Dette må prosjekteres, beregnes og godkjennes. En brutt bærebjelke er en risiko for hele byggets stabilitet i denne etasjen, sier Johansen.

Likevel har styret i stor grad benektet den alvorlige feilen.

Føler seg uthengt

I flere møtereferat og brev til beboerne skriver styret blant annet at Rita Paulsens bad bærer preg av manglende vedlikehold og at «Styret har etter grundig vurdering kommet til at det ikke er sameiets plikt å rehabilitere Rita Paulsens bad».

Beboerne har også fått denne beskjeden fra styret: «Det er slik styret ser det umulig å fastslå at flere bjelker er kappet helt over slik skaderapporten påstår».

– Dette handler jo ikke om rehabilitere badet mitt, dette handler om å utbedre en skade som ligger under badet mitt, sier Rita, som føler at styret har hengt henne ut overfor de andre beboerne.

Vil ikke samarbeide med Rita

For to år siden leide styret i sameiet inn en egen takstmann til å bedømme skadene på Ritas bad. I denne skaderapporten nevnes utrolig nok ikke den godt synlige, avkappede bærebjelken.

Styret vil kun bruke dette firmaet som fagkyndig for videre behandling av saken, mens Rita og hennes advokat har bedt om at Rita og styret i samråd må finne en objektiv tredjepart. Det ønsker ikke styret.

– Av alle firmaer som finnes så må de altså bruke det ene firmaet som jeg og min advokat ikke opplever som nøytralt, sier Rita.

Dødsfall og sykdom

Tre år har gått uten en løsning i saken. I denne perioden har Rita mistet samboeren sin i kreft og selv vært innlagt på sykehus og rehabilitering mange ganger etter at hun ble påkjørt og fikk store hode- og nakkeskader.

– Jeg har informert sameiet og styret om at vi var i en kritisk situasjon og har bønnfalt dem om å komme på banen, sier Rita, som mener at saken har gjort henne langt sykere.

Det siste året har hun leid en annen leilighet for å ha tilgang til bad og ta bedre vare på helsen sin.

Styret prøvde å tvangsselge Ritas leilighet

Styret vil ikke stille til intervju og vi får kun et skriftlig svar fra deres advokat Svein Andersen fra Wessel advokater. Advokaten skriver at det er Rita som har trenert saken.

– Det er ikke overraskende i det hele tatt at de kommer med et sånt svar, sier Rita.

Hun forklarer at hun har hatt flere sykehusinnleggelser mens saken har pågått, noe styret har fått beskjed om. Hun sier videre at saken for alvor stoppet opp i fjor sommer.

Da begjærte styret leiligheten hennes tvangssolgt og Rita måtte møte i Namsretten. Rita forklarer at hun i flere år mottok udokumenterte pengekrav fra sameiet. Når hun spurte hvorfor hun hun skyldte penger, fikk hun aldri svar, forteller hun.

– Namsretten slo fast at Rita Paulsen ikke skyldte de pengene og at det gjaldt en masse gammelt rot fra tidligere forretningsfører, sier Ritas advokat Ola Fæhn.

Rita vant soleklart i Namsretten og styret ble dømt til å betale hennes saksomkostninger på over 50.000 kr. Seks måneder etter fristen har de ennå ikke betalt.

Ny befaring

Sju uker etter at TV 2 hjelper deg kontaktet styret første gang, blir det gjort en ny befaring på Ritas bad. Vi får ikke være til stede og styret står fast på at de kun vil bruke det ene firmaet som fagkyndig. Rita vil ikke være alene på befaringen og tar derfor med seg takstmann Arnstein Johansen. Etter befaringen øyner Rita et nytt håp.

– Hvis det ikke kommer noen innvendinger fra styret, så virker dette som en framdrift, sier Rita oppglødd. Takstmann Johansen er enig og forteller at styrets egen takstmann selv sa at gulvet både på badet, gangen og kjøkkenet må rives opp for å få oversikt over bæringsproblemene og skadeomfanget.

Se TV 2 Hjelper deg i kveld kl. 20.30!