Farmen-Daniel er pastorsønn og jubler etter homo-ja: – Dette skåler Jesus for!

Daniel Godø jubler for at han snart har lov til å gifte seg i kirken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det fattet et historisk vedtak som gjør at likekjønnede par kan vies i kirken. På Kirkemøtet i Trondheim ble det stemt over et forslag om å innføre en liturgi for homofile og lesbiske par, og av 115 delegater gikk 88 stemmer inn for dette.

Allerede fra januar 2017 kan likekjønnede par vies i kirken med den nye liturgien, forteller Kristin Gunleiksrud Raaum til TV 2. Hun ble i går valgt som ny leder av Kirkerådet, som er ett av de mest sentrale organene i Den norske kirke.

Overveldende respons

– Reaksjonene har vært overveldende, forteller en fornøyd Raaum i videosamtale fra Trondheim.

Hun sier at selv om mange er skuffet og lei seg og frykter fremtiden, er de fleste veldig, veldig glade:

– De som er skuffet over vedtaket er usikre på om det vil være rom for dem i kirken. Men det kommer det til å være. Og viktigst akkurat nå er det å huske at dette er en gledens dag for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner, men også for kirken, som har fattet et historisk vedtak.

Rask fremgang

Én av dem som er rørt og fornøyd med det nye vedtaket er homofile Daniel Engeli Godø (24) fra Ålesund. Nyheten var gledelig, men overraskende:

– Det er ikke mange år siden det ble uttrykt et tydelig nei fra kirkens side, og vi skal ikke mange tiårene tilbake før homofili var ulovlig i Norge, så dette føles utrolig stort! Særlig fordi det har gått så fort, sier en smilende Daniel.

Et lettere liv

24-åringen, som er singel, har drømt om kirkebryllup hele livet, til tross for at det ikke har vært lovlig for homofile å gifte seg i kirken før nå:

– Det er ikke noe annet jeg heller vil enn å kunne gifte meg i en kirke.
Alt annet ville føltes som et nederlag, forteller han.

Han tror denne avgjørelsen vil gjøre livet veldig mye lettere for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner som deler hans tro:

– Dette var på mange måter den siste biten som måtte på plass. Nå er alt tillatt for oss også, på en måte. Det føles som at et tydelig standpunkt har blitt satt i vår favør. Det føles fantastisk!

Pastorsønn

I 2014 deltok Daniel i «Farmen», hvor han kom ut av skapet på TV. I ettertid fikk han og legningen hans mye oppmerksomhet i mediene – særlig fordi han er sønn av to pastorer, og født og oppvokst i den kristne tro.

Foreldrene har visst i mange år at Daniel er homofil, og har håndtert det på en prisverdig måte, ifølge Daniel selv.

– Jeg trodde det kom til å være en «big deal» for dem at jeg er homofil. Kirkesamfunnet de tilhører er jo imot homofili, og jeg var redd legningen min kom til å påvirke forholdet vårt, forteller Daniel.

– Man har jo hørt skrekkhistorier om folk som har mistet familien sin av samme årsak, men mine foreldre satte heldigvis til side den konservative, kristne mentaliteten for min skyld, fortsetter han.

Debatt rundt middagsbordet

24-åringen sier at han delvis kan forstå at foreldrene er imot homofili og ekteskap mellom homofile: Ikke bare er de kristne, men de ble tross alt født i, og oppvokst med, et Norge hvor homofili ikke var tillatt.

– Jeg syns det er kult at selv om de er lært til å være imot noe jeg er for, så bryr de seg ikke om jeg er skeiv eller ei. De lar det ikke komme i veien for det faktum at jeg er sønnen deres.

24-åringen lever også i trygg visshet om at begge foreldrene hans vil være til stede når han en dag gifter seg i kirken – til tross for at det ofte blir temperatur når han og foreldrene diskuterer religion:

– Jeg kan bli veldig hissig, fordi jeg føler at jeg har rett. Da kan jeg bli ganske høylydt, noe som ofte ender diskusjonen, sier Daniel og ler litt.

– Jesus skåler

Han mener mange kristne har misforstått hovedbudskapet i Bibelen fullstendig:

– Jeg mener oppriktig at det er helt greit for Gud at homofile gifter seg. Jesus sa jo at man skal elske sin neste. Å fordømme sin neste er det siste kristne skal gjøre, understreker Daniel.

Han er ikke i tvil om hvordan Jesus reagerer på vedtaket:

– Jesus tar seg en skål for dette her, helt sikkert!