Hunden Joppe kurerer tannlegeskrekk

Joppe er en hund som går på jobb hver dag. Han jobber nemlig som terapihund på et tannhelsesenter.

Den ett og et halvt år gamle hunden Joppe vant prisen «Årets dyrehelt 2016» av Agria Dyreforsikring. Helt siden han var åtte uker gammel har han hatt muligheten til å hjelpe pasienter som har hatt angst for å gå til tannlegen.

Matmor Wenche Moseby er tannlegeassistent, og går med Joppe til jobb hver dag.

Se reportasje om Joppe på jobb øverst i saken!

Hverdagshelt

Christian Geelmuynden, juryleder for prisen, mener Joppe var en typisk hverdagshelt for oss mennesker.

– Da vi avgjorde vinneren la vi vekt på heltedåder der dyret er i sentrum og påvirker mennesker på en positiv måte, og det gjør Joppe, sier han.

Geelmuynden viser til at så mange som 250.000 nordmenn har tannbehandlingskrekk og at rundt 100. 000 unngår å gå til tannlegen.

– Joppe har en iboende egenskap som gjør at han virker beroligende på mennesker og dette har tannhelsesenteret utnyttet på en god måte, forklarer han.

Fant redningen

Kate Frilseth (46) har hatt tannlegeangst siden hun var 20 år, og har derfor fått lystgassbehandling.

Dette tok slutt da Kate oppdaget terapihunden Joppe på Bjørkelangen tannhelsesenter.

– Når jeg har Joppe på fanget er jeg ikke redd får å få tannbehandling lenger, sier hun, og legger til at hun synes alle som går til tannlegen burde ha muligheten til dette.


Hunder som terapi

Christine Olsen er doktorgradsstipendiat og forsker på effekten dyr kan ha på mennesker.

– Det er viktig å ha fokus på at dyr faktisk kan bidra til å hjelpe mennesker i situasjoner der de har det ubehagelig, sier Olsen.

Hun nevner flere situasjoner der hunder kan hjelpe i hverdagen, som i skolevesenet, fysioterapi, sykehus og i eldreomsorgen.

– I min forskning har vi sett en effekt på pasienter som lider av depresjon og eldre mennesker med demens, og de smiler mer og blir mer aktive i interaksjon med hunden, forklarer stipendiaten.