Fikk sjokkbeskjed som 
23-åring: Hadde nesten fullført overgangsalderen

I 2014 fikk Marte den ufattelige beskjeden ingen på hennes alder forventer: Ikke nok med at hun hadde kommet i overgangsalderen – hun var nesten ferdig med den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om Marte Dragland-Remmes (25) vei til å bli mamma begynner i 2013: I nesten ett år hadde Harstad-jenta hatt uregelmessig menstruasjon, noe som fikk henne til å oppsøke lege.

Kort tid etter legebesøket startet hetetoktene:

– Det føltes som om ei varmelampe hadde blitt skrudd på inni kroppen min. Det var tydelig for meg at det var noe galt, forteller Marte.

Det var KK.no som først omtalte saken.

Fattet selv mistanke

Etter å ha lett etter svar på nettet, begynte Marte å mistenke at det kunne være overgangsalderen som hadde slått inn tidlig. Da hun på ny oppsøkte legen, syntes legen det var rart at hun mistenkte noe slikt, men gikk med på å ta de relevante prøvene for å utelukke det.

Samtidig beroliget legen Marte, og sa det var lite trolig at det var snakk om at tidlig overgangsalder hadde inntrådt. Men Martes mistanker hadde vært riktige.

– Da hun ringte noen dager senere med beskjeden, raste hele verden sammen. Jeg ble veldig, veldig lei meg, sier Marte.

Marte ble fortalt at eggdonasjon eller adopsjon var hennes eneste alternativer for å få barn. Dét var en tung beskjed å få.

– Å få barn har vært veldig viktig for meg, og etter den beskjeden ble frykten stor for at det ikke skulle kunne skje, forteller 25-åringen.

Svært sjelden forekomst

Tom Tandbo er professor i gynekologi, og omtaler Marte som en av «de heldige».

– Vi vet ikke hvor hyppig tidlig overgangsalder forekommer. Én prosent går i naturlig overgangsalder før de har fylt 40 år, men sannsynligvis er det veldig sjelden at den inntrer i såpass ung alder som Marte opplevde, forteller Tandbo.

Kan sammenlignes med sukkersyke

Det som forårsaker overgangsalder er at eggstokkene slutter å produsere østrogen; et hormon som kvinner trenger.

– Jeg pleier å sammenligne det med diabetes – hvis kroppen ikke produserer insulin, så må man tilsette de, forklarer professoren.

Tandbo forklarer at mangelen på østrogen gir utslag i form av blant annet hetetokter, og svekkelse av de kognitive funksjonene (læringsmessige evner). Før eller siden vil man også utvikle benskjørhet.

– Når kvinner får denne tilstanden påvist, må de ha østrogenbehandling. Vi vet at fem til ti prosent av kvinner blir gravide av seg selv på et eller tidspunkt når slik behandling har blitt gitt, fortsetter Tandbo.

Beholdt fokus

Marte og forloveden Matteo var oppsatt på å ikke la beskjeden knekke dem.

– Nettopp bisetningen om at fem til ti prosent ble gravide var det vi fokuserte på. Vi stengte ute alt som kunne være negativt, sier Marte.

25-åringen legger til at hun skulle ønske at legene hadde vært mer positive, og at hun opplevde å få mer støtte og hjelp fra det alternative medisinmiljøet. Marte syns legene kunne vært flinkere til å løfte frem de gode oddsene for å få barn.

BABYLYKKE: Ett år etter at legene sa til Marte at hun ikke kunne få barn, kom sønnen Benjamin til verden. 
BABYLYKKE: Ett år etter at legene sa til Marte at hun ikke kunne få barn, kom sønnen Benjamin til verden. 

Gjennombruddet

Marte startet på østrogenbehandling. Siden medisinene ikke skal brukes hvis man er gravid, tok 25-åringen graviditetstester hver måned. Og etter bare tre måneder var gleden et faktum – i alle fall nesten.

– Da testen viste seg å være positiv, ble jeg veldig sjokkert. Jeg ringte forloveden min og bare skrek. Jeg var så glad! Men etter hvert ble jeg mer skeptisk. Jeg klarte ikke å ta det innover meg, fortsetter hun.

Marte fryktet at hun skulle miste barnet, eller at noe skulle skje med det.

– Det tok tid før jeg klarte å nyte graviditeten, sier Marte.

– En overveldende lykke

I fjor sommer kom sønnen Benjamin til verden – ett år etter at legene hadde fortalt Marte at hun ikke kunne få barn på egen hånd.

Marte forteller at det var spesielt å holde ham i armene; spesielt den første tida.

– Tida på sykehus var ingen selvfølge for oss å oppleve. Det var en overveldende lykke for oss, forteller Marte.

Og 25-åringen satser på at Benjamin snart kan få søsken:

– Vi håper jo at vi kan klare å få flere barn. På et eller annet tidspunkt skal vi i alle fall forsøke igjen.

Marte avslutter med en oppfordring til jenter i hennes situasjon:

– Mitt budskap til disse jenten er at de ikke må gi opp, selv om legene er negative! Prøv litt til før du tyr til alternative måter å få barn på.