Jordmorforeningen: – Ikke vent 12 uker med å fortelle om graviditeten

Altfor ofte velger gravide å holde baby-nyheten hemmelig i flere måneder, mener Jordmorforeningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange kvinner opplever spontanabort en til to ganger i livet, forteller Annett Michelsen, styremedlem i Jordmorforeningen. Allikevel ønsker fagforeningen at vordende mødre og fedre skal fortelle om graviditeten så tidlig som mulig.

Tabu

– Det er trist å miste et barn, og det er derfor man holder det tilbake, for å være sikker på at det går bra. Men jeg tenker man skal spre gleden. Man skal være glad over at man skal ha et barn, sier Michelsen.

Hun tror årsaken til at mange gravide venter månedsvis med å fortelle om svangerskapet, er at spontanabort er et av de siste tabuene vi har på kvinneområdet i Norge.

– Det regnes kanskje til og med for å være ganske flaut, og veldig vanskelig som kvinne å miste et barn eller ha en spontanabort. Derfor må vi må snakke om det òg.

Se hele intervjuet i videovinduet over

Snakk om det

Michelsen mener vi må dele sorger slik som vi deler gleder, for å få hjelp til å bearbeide tunge stunder.

– De fleste er heldige og blir gravide på nytt, kanskje med mange barn, men den sorgen man bærer med seg fra den tidligere aborten, den ligger der hvis man ikke har fått bearbeidet den, forklarer hun.

– Man velger jo selv hvor mye man vil fortelle, og til hvem, men de nærmeste er antageligvis dem som hadde fått vite om det hadde gått galt, så hvorfor ikke dele med en gang?