Slik skal USA kopiere den norske suksessformelen

Kygo, Matoma og Alan Walker topper de globale hitlistene. Nå vil amerikanerne lære av Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske guttene begynner i det små, før de topper Spotify-lister, gjester amerikanske talkshow og selger til gull.

Alan Walker, Matoma og Kygo er navn som har vært på alles lepper i året som har gått, og det vil neppe bli mindre i årene som kommer.

Nordmenn markerer seg sterkt i sjangeren elektronisk dansemusikk (EDM). Så sterkt, at amerikanerne ønsker å vite hvordan vi gjør det.

I februar reiste Rune Grønn, som er artistansvarlig i det norske plateselskapet Universal, til USA for å lære amerikanerne om den norske EDM-bølgen.

Amerikanerne vil etablere karrièren i Skandinavia

På New York University foreleste han på et kurs som omhandler streaming av musikk.

– Amerikanerne ser at Skandinavia er mest avanserte på dette området. Mye av teknologien kommer fra Skandinavia, og det finnes mange unge produsenter som lager musikk og bruker internett til å spre innholdet, sier Grønn.

Ifølge Grønn har også Skandinavia blitt et attraktivt marked å etablere en musikkarrière i.

– Mange er også interesserte i å samarbeide med oss. Nå er det enklere å komme inn i det amerikanske markedet via Norden, enn å få kontrakt i USA, sier Grønn.

– Så amerikanere vil komme til Skandnavia for å få en karriere her, også bli store i USA?

– Ja. De ser jo bare på hva som fungerer, ler Grønn.

Som et eksempel trekker han frem Bergens-gutten Alan Walker (18) som for tiden gjør stor suksess med hitlåten «Faded». Låten ble først utgitt i Norge og Sverige, og nå er den på vei til å erobre land som Tyskland, Storbritannia og USA.

Det samme gjelder den norske duoen Seeb, som har remikset den amerikanske låten «I took a pill in Ibiza». Den ble en hit i Norge høsten 2015, og denne uken nådde den 15. plass på den amerikanske Billboard-listen.

Ny teknologi, russetid og Spotify

Grønn mener at det finnes flere forklaringer på hvorfor Norge er et av landene som hevder seg innen EMD-sjangeren.

– Jeg tror det har mye med tilgangen til teknologi å gjøre. Norge var tidlig til å knytte seg til internett og adaptere moderne teknologi, sier han.

Han mener at russefeiringen har vært med på å skape suksessfulle norske EDM-produsenter.

– Russe-fenomenet er helt spesielt for Norge. Der lærer unge produsenter seg å produsere musikk rett for festen til en russebuss. Det er ingen bransjefolk som skal mene noe. Er det noen låter som funker, så sprer det seg videre til andre, sier han.

Den svenske streamingtjenesten Spotify, som er utbredt i Vest-Europa, USA, Sør-Amerika og Australia, har også vært viktig for at den norske musikken skal få et større publikum.

– Vi kan takke streaming og Spotify, siden det er en kort kanal ut til resten av verden. Når du har hatt en hit på Spotify, får du mange følgere inne i tjenesten, og da står du mye sterkere når du lanserer en ny låt, sier Grønn.

Les om merrittene til de norske EDM-artistene her:

Kygo

Bergensgutten Kygo har turnert verden rundt etter han slapp superhiten «Younger» for bare litt over to år siden. Siden den gang har det gått slag i slag for Kyrre Gørvel-Dahll (24), som nylig var avbildet på forsiden av Billboard.

Han har gjestet «Tonight Show med Jimmy Fallon», vært på besøk hos Ellen DeGeneres for å spille sin låt «Stole the Show», og lagt ut på sin egen USA-turné. Til sommeren kommer han hjem til Norge og holder sin helt egne Bergensfestival. Han ble kåret til «Årets Spellemann» 2015.

Kygo har mikset låter for store artister som Ed Sheeran, Coldplay og Ellie Goulding. I tillegg gjør han stor suksess med sine egne låter. Både «Stole the Show» og «Firestone» har over 300 millioner avspillinger på Spotify. «Firestone» nådde også Billboard-listen i USA.

Alan Walker

Alan Walker (18) er en annen norsk unggutt som opplever stor internasjonal suksess for tiden. Fra gutterommet i Fana i Bergen lagde han hitlåten «Faded», med Iselin Solheim på vokal.

«Faded» har toppet hitlistene i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Østerrike, Latvia, Slovakia og Sveits. Den har også nådd hitlistene i land som Danmark, Australia, Canada, Frankrike, Italia og Storbritannia.

Alan, som nylig droppet ut av videregående skole for å satse på musikken, gjorde sin livedebut under X Games i Oslo i februar.

Hitlåten «Faded» har blitt strømmet over 130 millioner ganger på Spotify.

Matoma

Tom Stræte Lagergren (24), bedre kjent under artistnavnet Matoma, kommer fra Flisa i Hedmark. I 2014 fullførte han en bachelor i musikkteknologi på NTNU i Trondheim, og etter det tok karrièren av.

Den første låten Matoma remixet, «Old Thing Back» av Notorious B.I.G og Ja Rule, ble en hit i Norge, Sverige, Finland, Danmark og New Zealand. Den har fått over 112 millioner avspillinger på Spotify.

Matoma har gitt ut låten «Stick Around» med Akon og «Try Me» med Jason Derulo og Jennifer Lopez. Han har mikset låter av store artister som Will Smith, One Direction, Eminem, Enrique Iglesias og Coldplay.

Nå har Matoma base i Los Angeles.

Seeb

Duoen Seeb, som består av trønderne Espen Berg (45) og Simen Eriksrud (40), gjør for tiden stor suksess med remixen av låten «I Took A Pill In Ibiza».

Denne uken ligger den på 15. plass på den amerikanske Billboard-listen. Det er den amerikanske artisten Mike Posner som står for vokalen. Posner roste duoen da han gjestet God morgen Norge tidligere i år.

Låten har toppet den norske VG-lista, og den har over 128 millioner avspillinger på Spotify.

Duoen har lenge jobbet som produsenter. De står blant annet bak Donkeyboy-hitlåten «Ambitions», samt Maria Haukaas Mittets MGP-låt «Hold On Be Strong».

Lemaitre

Den norske DJ-duoen Lemaitre består av Ulrik Denizou (25) og Ketil Jansen (24) fra Oslo.

De har nå flyttet til USA for å satse fullt på musikkarrièren. I april spiller duoen på Coachella, som er en av USAs største musikkfestivaler,

Musikken deres har blitt brukt i reklamer av både Apple og Facebook.