Jørn Hoel (58) hatet «mest sexy»-tittelen: – Alle drømmene mine gikk til helvete

Ble ufrivillig kåret til «Årets mest sexy mann»: – Når man får et sånt stempel, vil det følge deg resten av livet.

Jørn Hoel (58) var skikkelig i vinden på slutten av 80-tallet. Platen «Varme ut av is» solgte over 160.000 eksemplarer, han ble kåret til Årets Spellemann, og musikken fikk enormt mye radiorotasjon.

I 1988 fikk han derimot oppmerksomhet han virkelig ikke ønsket seg. Hoel ble nemlig invitert til Oslo hvor han skulle bli tildelt noe hemmelig, og han trodde selv at han skulle motta dobbel platinaplate for «Varme ut av is»-platen, som ble sluppet året i forveien.

Overraskelsen var derfor stor da han fant ut hvorfor han var invitert til arrangementet i regi av ukebladet Det Nye.

– 300 damer gikk bananas da jeg kom inn døra. De var plassert der av Det Nye. Jeg lurte på hvorfor de var så ville. Så kom konferansieren frem og sa: «Du er herved kåret til Norges mest sexy mann», forteller Hoel i «Hver gang vi møtes».

Hoel hatet stempelet som utnevnelsen bar med seg. Han ville bli anerkjent som en seriøs musiker som appellerte til begge kjønn, ikke en fløtepus som kun damene hørte på. Hoel følte at alt han hadde gjort opp til det punktet, og alt som han ville komme til å gjøre, ville bli fargelagt av «Årets mest sexy»-seieren.

– I det øyeblikket kjente jeg at alle drømmene mine gikk til helvete. Jeg hadde ikke lyst på det. Når man får et sånt stempel, vil det følge deg resten av livet. Og alle kred-tingene jeg hadde håpet på fremover, de forsvant. De smuldret opp.

Mistet inspirasjonen

Til TV 2 utdyper Hoel hvordan den ufrivillige Det Nye-kåringen preget karrieren hans negativt.

– På 80-tallet var både kvinner og menn til stede da jeg holdt konserter, men etter Det Nye-kåringen var det 900 damer og tre gutter i salen. Jeg mistet inspirasjonen til å spille rundt. Jeg har en av de mest unike bluesstemmene som finnes – det er noe jeg kan si fordi jeg vet det – men etter dette tok ingen meg alvorlig. «Han kan ikke spille blues.» Utover 90-tallet mistet jeg lysten. Den ble mer og mer borte, sier han alvorlig.

John Brungot tok Jørn Hoel-parodien foran Jørn Hoel

Det var komiker John Brungots Jørn Hoel-parodi på TV 2-sketsjeprogrammet «Torsdag kveld fra Nydalen» som gjorde at Hoel fant motivasjon og inspirasjon til å gi bånn gass igjen.

– Brungot og gjengen dro meg frem i bildet igjen, og det var jævlig stas. Jeg har mye humor og selvironi, og da kjente jeg at jeg fikk lyst til å være Jørn Hoel igjen. Det er kanskje rart å snakke varmt om å bli mobbet på TV, men de gjorde det med kjærlighet.

Jobber med nye låter

Hoel er nå i gang med å børste støv av gamle låtideer som aldri kom lenger enn demostadiet.

– Jeg tenker først å legge ut på turné, men jeg har lyst til å lage ny plate også. Jeg er ordentlig inspirert! iTunes-systemet mitt hadde begravd 30-40 demoer som er veldig kule, og en datakyndig venn hjalp meg å finne dem igjen på maskinen min. Nå har jeg brukt to dager på å høre igjennom dem, og jeg koser meg med tanken om å ta tak i en del ting. Det er låter og melodier helt tilbake fra 80-tallet som aldri ble utgitt fordi de ikke passet inn på platene jeg lagde den gang, men hele hodet og hjertet mitt tenker nå at dette er jævlig kult, sier han ivrig.

Hoel forteller lattermildt at «Hver gang vi møtes»-kompisen Henning Kvitnes (57) pusher ham til å lage ny musikk.

– Jeg får stadig SMS-er fra Henning hvor han skriver «har du skrevet noe nytt?» og «er du i gang?». Jeg håper at jeg skal få laget noen nye låter, sier Jørn Hoel til TV 2.

  • Jørn Hoel hylles i «Hver gang vi møtes» som sendes lørdag klokken 20.00 på TV 2.
Lik TV 2 Underholdning på Facebook