Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det her er ikke med på å bygge opp omdømmet rundt norsk sjømat. Det er i hvert fall helt sikkert, sier fiskeriministeren idet han smaker sushien til testens taper.

Nordmenn spiste sushi for 161 millioner i norske dagligvarebutikker i fjor, viser tall fra analysebyrået Nielsen. Den japanske nasjonalretten har for lengst danket ut tacoen for mange nordmenn, og stadig flere har de siste årene plukket med seg sushi fra butikken når de er på farten.

Spytter ut sushien

I testen har Matkontrollen med sushi som selges i landets største dagligvarebutikker. Smakspanelet smakte på sushiene fra de tre største aktørene Sakura sushi, FiskCentralen og LilleAsia. Panelet var langt fra imponert. Fiskeriministeren så seg nødt til å spytte ut flere av bitene underveis i testen.

– Jeg vet ikke om jeg tør å smake noe mer. Det her var dårlig, det her var sørgelig , utbryter Sandberg når han spiser sushien fra Lille Asia, som blant annet selges hos Kiwi, Meny og Spar.

– Ikke slik du skal lage sushi

DÅRLIG: Per Sandberg orker ikke sushien fra Lille Asia.
DÅRLIG: Per Sandberg orker ikke sushien fra Lille Asia.
TESTPANELET: Sushikokk Jonathan Romano, fiskeriminister Per Sandberg og ekteparet Terje og Yumi Alsaker.
TESTPANELET: Sushikokk Jonathan Romano, fiskeriminister Per Sandberg og ekteparet Terje og Yumi Alsaker.
UTVALGET: LIlle Asia, FiskCentralen, og Sakura sushi.<div><br></div>
UTVALGET: LIlle Asia, FiskCentralen, og Sakura sushi.

I tillegg til Sandberg er også den profilerte sushikokken, Jonathan Romano, og sushielskerne og ekteparet, Terje og Yumi Alsaker med i smakspanelet.

Romano, som var svært kritisk da «TV 2 Hjelper deg» testet butikksushi i 2011. Han synes ikke produsentene har forbedret seg nevneverdig på fem år.

– Jeg må bare si at det er ikke slik du skal lage sushi, sier han om sushien fra til Lille Asia.

Se Matkontrollen på TV 2 klokken 20.00 torsdag!

Og det er nettopp denne sushien som gjorde det dårligst i testen, og som panelet gav terningkast 1. Men de var heller ikke særlig begeistret for de to andre sushiene. Også Sakura sushi, som selges hos Coop Extra, Obs, Mega og Prix, ble belønnet med terningkast 1.

– Risen var forferdelig. Beklager, men jeg kan ikke spise dette, sier Yumi, som helst lager sushi hjemme.

Testens «vinner» ble FiskCentralen, som fikk terningkast to. Denne sushien selges hos Rema 1000.

Vinner, ja, men jeg skal ikke spise den, sier Yumi og fortsetter:

– Jeg visste ikke at butikksushi var så dårlig.

– Veldig, veldig trist

Lerøy, som produserer sushien Lille Asia, legger seg flate etter den knusende dommen til panelet.

Testens taper: Her er sushien som falt dårligst i smak hos panelet.&nbsp;
Testens taper: Her er sushien som falt dårligst i smak hos panelet. 

– Dette er jeg utrolig lei meg for. Det synes vi er veldig trist. Vi prøver å lage et produkt som er trygt og godt, sier produktutviklingssjef Fredrik Hald.

– Er det flaut at fiskeriministeren spytter ut maten din?

– Det synes vi er veldig, veldig trist, og sånn skal det ikke være. Og når vi får en sånn test, så går vi igjennom alt hva vi gjør, og ser hvor vi kan forbedre oss, og hva kan vi gjøre annerledes for å forbedre kvaliteten. Det gjør vi hver eneste dag, og nå kommer vi til å gjøre det enda mer, sier produktutviklingssjefen.

Fakta om testen

Panelet:
Fiskeriminister Per Sandberg, sushikokk Jonathan Romano og ekteparet Terje og Yumi Alsaker.

Sushiene som ble testet:
Sakura sushi (selges i Coop-butikkene)
FiskCentralen (selges hos Rema 1000)
Lille Asia (selges hos Kiwi, Meny og Spar)

Dommen:
FiskCentralen (terningkast 2)
Sakura sushi (terningkast 1)
Lille Asia (terningkast 1)

I testen har panelet vektlagt smak sterkest, men også utseende.