Slik laget Tid for hjem et fantastisk samlingsrom i familiens sommerhus

KLART FOR KOS: Tid for hjem skapte en lun stue med flere soner som kan samle hele familien på sene sommerkvelder. 
KLART FOR KOS: Tid for hjem skapte en lun stue med flere soner som kan samle hele familien på sene sommerkvelder. 
Sjekk ut Kjerstis prosjektblogg, og se før- og etter-bildene!

Et herlig prosjekt med et digert rom og en morsom oppgave. Fantastisk beliggenet ved Sognefjorden, alt ligger til rette for en artig tur og fristende arbeidsutfordringer. Noen ganger kommer man over slike perler av prosjekter og da er det lett å bestemme seg. For vi er sikker på at designer Oscar vil like dette rommet og at han vil komme opp med en god løsning.

STOR OVERSIKT: Se hvilke produkter som ble brukt!

Rommet har tidligere vært både butikk og postkontor, i dag er det et slags samlingsrom/ arbeidsrom/ lekerom og festrom for familien som eier sommerhuset. Fire generasjoner bruker huset, og her er folk stort sett hver helg. Men diskusjonene om hvordan dette rommet kan utnyttes har vært mange, nå er det tid for vår løsning.

«Terrassegulv»

Jeg liker veldig godt den måten Oscar velger å dele inn rommet på; med flere nivåer på gulvet som danner tre-fire forskjellige soner, men der sonene likevel har god kommunikasjon seg i mellom og flyter over i hverandre. Metoden blir å legge bjelkelag på det ferdigstøpte golvet, og så legge finer gulvplater på toppen. Akkurat som et ute- terrassegolv der man ville lagt terrassebord på bjelkelaget.

FØR: Dette var et ordentlig roterom før vi satte i gang. 
FØR: Dette var et ordentlig roterom før vi satte i gang. 
UTE: Nydelig beliggenhet ved Sognefjorden. 
UTE: Nydelig beliggenhet ved Sognefjorden. 
SONER: Vi laget ulike nivåer på gulvet. 
SONER: Vi laget ulike nivåer på gulvet. 

Arbeidet

Halvparten av veggene skal kles med kryssfiner, de andre skal stelles og males. Einar sparkler og pusser der det skal males, der det skal finerplater setter vi opp lekter som vi kan skru platene i.

Smart med disse platene, elektrisk kan skjules bakom og det er lett å feste saker som skal henge på veggene. Det visuelle trikset er å ikke la platene gå helt til taket, men spare et område øverst som males inn i veggfargen. Det blir som en ramme rundt treverket.

Møbler

Det er egentlig en kjekk og grei oppgave dette, da alt bygges på stedet, alt er en del av selve konstruksjonen, og alt lages i samme kryssfiner materiale. Hyller og skap sages til og bygges fast.

Hyllerekken på øverste nivå blir til rygg på sofaen, og skaprekken fram mot vinduet blir til innramming av sofaområdet. Sofaen lages ved å plassbygge ramme og bunn, og alle puter og madrasser er sydd på mål hos møbeltapetserer Anders Kristian. Sofaryggen langs veggen festes til veggen med lærstropper. En raus og god sofa.

Sofabordet bygger vi også, det har hjul under.

SMART: Hyller og skap ble bygget inn i konstruksjonen. 
SMART: Hyller og skap ble bygget inn i konstruksjonen. 
PRAKTISK: Baksiden av skap ble til sofarygg.
PRAKTISK: Baksiden av skap ble til sofarygg.
HYGGELIG: Slik ble langbordet med runde søyler. 
HYGGELIG: Slik ble langbordet med runde søyler. 

Spisebord/ arbeidsbordet har to runde søyler som base, med en stor bordplate i kryssfiner på toppen.

De runde søylene er laget ved hjelp av sirkelrunde former som Andreas har saget til, og så festes det bøybar finer utenpå. Bordet har en smal åpning langs midten for strømtilførsel, slik kan man ha ladere, bordlamper og annet elektrisk på bordet uten at det blir ledningskaos.

Ildsted

Det fantes ikke noe ildsted i rommet fra før, men her var pipe og røykrør. Altså ganske enkelt for oss å sette inn en ovn. Valget falt på en hvit rund peisovn, den ser riktig flott ut i den blå nisjen sin!

Behandling av alt treverk

Mulig du lurer på hvor praktisk det egentlig er med lyst treverk på vegger, gulv og bordflater… Det lurte jeg også på,- men med flere gangers behandling med hardvokspreparat så ble flatene forbausende motstandsdyktige. Det ble gjort forsøk med både ketchup og vin!

Ledige stunder

Og hva bedrev så jeg med i ledige stunder? Jo jeg lærte meg knoper og spleis og laget diverse tausaker som kunne henge på veggen. Veldig gøy! Så mens noen fisket og Einar dykket så ble jeg altså knutekspert. Og alle var vi enige om at det hadde vært en trivelig tur.

STRØM: Plass til ledninger i midten av bordet.
STRØM: Plass til ledninger i midten av bordet.

Ferdig

Vi synes resultatet ble veldig bra, og håper vi overleverte et bruksrom som man ikke skal være forsiktige med. Er rom som egner seg til fest og moro og som er lett å holde i den orden man ønsker.

Ganske radikal løsning, ja absolutt! Og fineroverflater kan være omdiskutert, det vet vi,- men som materiale til selvbygging langt fra enhver byggebutikk er det uovertruffent. Vi likte dette godt. Og så håper vi sommerhusfolket også likte det og at de har satt sitt eget preg på verket.

BLÅTT: Fint med hvit peisovn i den blå nisjen. 
BLÅTT: Fint med hvit peisovn i den blå nisjen. 
Lik TV 2 Underholdning på Facebook