Han har berørt en hel nasjon med sin dokumentarserie «Petter Uteligger» om livet på gata i Oslo. Petter Nyquist tildeles nå «Brosteinprisen» for sitt bidrag til å synliggjøre mennesker i en utsatt livssituasjon.

– En stor ære

Med minimalt med forberedelser forlot 37-åringen familien for å leve nesten to måneder på gata i Oslo – uten mobiltelefon, sosialt nettverk, penger eller annet enn et videokamera i hånden.

Dette har skapt et enormt engasjement blant det norske folk, og flere uteliggere i Oslo har sett forandring på menneskers væremåte og forståelse etter serien ble sendt på tv.

– Det er en stor ære og veldig hyggelig å få prisen. Jeg er glad for at serien har bidratt med å gi «mannen i gata» kunnskap om «mannen på gata», sier Nyquist til TV 2.

Hjelper med å bryte ned fordommer

Generalsekretær i Kirkens Bymisjon, Adelheid Firing Hvambsal, sier til TV 2 at serien har vært med på å sette fokus på det vanskelige livet til folk på gata. Hun hedrer Nyquist for hans hjelp til synliggjøringen av vanskeligstilte i samfunnet.

– Petter Nyquist gir vesentlige bidrag til å synliggjøre og forstå mennesker i en utsatt livssituasjon. Han viser det enkelte menneskes verdighet og ressurser. Hans arbeid bidrar til å bryte ned fordommer og viser at menneskelig mangfold lever på tvers av sosiale forskjeller, sier Hvambsal om prisvinneren.

Hvambsal mener tv-serien har vært viktig for det norske samfunnet.

– Nyquist følger disse menneskene i søken etter varme, ly, klær og mat. Det gjør det veldig synlig og konkret hva betydningen av sosialt arbeid er. Det viser viktigheten av dette, og avdekker behov for mer, sier Hvambsal.

Blir stoppet på gata

Petter Nyquist har opplevd en suksess verken han eller noen av de involverte i serien hadde sett for seg. Han blir stadig stoppet på gaten og takket for bidraget til å opplyse mennesker om livet på gata.

– Det virker som folk har fått med seg serien uavhengig av om de har sett den eller ikke. Engasjementet rundt betyr mer for meg enn seertallene, sier han.

Kronprinsesse Mette-Marit vil være tilstede under prisutdelingen på mandag. Nyquist synes det er fantastisk at kronprinsparet engasjerer seg.

– Jeg vet at kronprinsparet engasjerer seg mye. De var innom Frelsesarmeen da jeg selv bodde på gata.

En pris for å gi håp

Brosteinprisen er en hederspris som Kirkens Bymisjon årlig deler ut til mennesker utenfor organisasjonen som gjør noe konkret for å synliggjøre vanskeligstilte liv.

– Prisen er til for å gi håp, og for å gi sammfunnet et innblikk i nød og urett, sier kommunikasjonssjef i Kirkens Bymisjon, Per Frogner.

Brosteinprisen består av en brostein med plakett, et grafisk trykk og et diplom.

Tidligere har blant andre Drømmeukene/NAV Grünerløkka, Jahn Otto Johansen, ROSA-prosjektet, Kristian Andenæs og Margreth Olina fått Brosteinprisen.