Innfelt ser du meldingen Kristian Valen la ut på Facebook, og som nå er årsaken til at komikeren er pågrepet. Valen la også ved bilder av politimennene som var hos ham i dag. Foto Skjermdump Facebook/Scanpix.
Innfelt ser du meldingen Kristian Valen la ut på Facebook, og som nå er årsaken til at komikeren er pågrepet. Valen la også ved bilder av politimennene som var hos ham i dag. Foto Skjermdump Facebook/Scanpix.

Kristian Valen pågrepet etter politiprotest

Komikeren Kristian Valen er pågrepet av politiet i Oslo fredag, for å ha lagt ut bilder av politibetjenter på Facebook og utlovet dusør til dem som gjenkjente dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Han er anmeldt for trusler mot offentlig tjenestemann, i dette tilfelle politiet. Det han har gjort, er å legge ut bilder av tre polititjenestemenn som var på hans bopel og lovte 10.000 kroner til de som kunne gi informasjon om disse polititjenestemennene og deres adresser, sier politistasjonssjef Tore Soldal ved Sentrum politistasjon til TV 2.

Valen er siktet etter straffelovens paragraf 155 og sitter i arresten på politihuset i Oslo. Han ble pågrepet ved 11.30-tiden og vil bli avhørt fredag ettermiddag. Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Mindre skade

Bakgrunnen for Valens Facebook-utbrudd er at politiet ble bedt om å bistå AMK-sentralen på et oppdrag i Valens leilighet klokken 06 fredag morgen. Valens samboer hadde skadet seg på en kniv, og Valen likte åpenbart ikke at politiet også kom til stedet.

Operasjonsleder André Kråkenes sier til VG at det ikke var noen alvorlig skade og at det ikke er mistanke om noe kriminelt.

Utlovet dusør

Valen tok bilder og video av politiets besøk. Dette ble siden lagt ut på Valens Facebook-konto, hvor det også ble utlovet 10.000 kroner til folk som har informasjon om politifolkene. Det er dette forholdet Valen er siktet for.

Innlegget ble senere slettet. Valen har nærmere 90.000 følgere på Facebook.

– Vi mener dette er brudd på straffelovens paragraf 155 om trusler mot offentlig tjenestemann, sier Tore Soldal.

Ønsket dokumentasjon

Valens advokat John M. Hammervoll i Advokatfirmaet Hammervoll Pind sier Valen hadde en god tone med polititjenestemennene som oppsøkte leiligheten fredag morgen.

– Han synes det er helt vanvittig at han nå er pågrepet. Rett og slett. Jeg tror ikke politiet er komfortable med å holde ham. Vi er på vei ned for å be om at han slippes ut, sier Hammervoll til TV 2.

– Dette er tredje gang politiet oppsøker ham på under to år, og dette er også en tredje bomtur. En gang brøt de ned hele inngangspartiet, noe som kostet mer enn 70.000 kroner å reparere om jeg ikke husker feil. Denne gangen har Kristian ønsket å kunne dokumentere at også dette var en bomtur; noe politiet siteres på i VG i dag at det også var. Politiet er den eneste tvangsmakten vi har i Norge i fredstid, og han opplever politiets opptreden som ren trakassering. Kristian oppfattet imidlertid de som er avbildet som profesjonelle, og han ville derfor ha informasjon om hvem dette er slik at disse kan forklare seg når hans klage over politiet skal behandles. Hvis disse personene skulle føle seg truet av Kristian blir jeg veldig overrasket, sier advokaten til TV 2.

Dusj-episoden

Valen skapte store overskrifter da han i 2007 løsnet skudd med maskinpistol inne i leiligheten sin. i et intervju med Else Kåss Furuseth på TV 2 i mai 2014 fortalte Valen at han var langt nede etter hendelsen.

– Jeg hadde heldigvis gode kompiser der. Jeg havnet på sykehus og fikk en «aha-opplevelse». De sa at «du har et liv som du alltid har drømt om, og du er så jævlig privilegert. Hvis du skal ta det gode, må du også akseptere det onde. Fra og med nå må du man up og du må akseptere at alt ikke er positivt hele veien. Prøv å se det positive, for det positive er så mye sterkere enn det negative».

(©NTB/TV 2)