PÅ STRANDPROMENADEN: Kronprins Haakon spaserer på Copacabana i Rio de Janeiro 17. november i fjor. Foto: Tasso Marcelo / NTB scanpix
PÅ STRANDPROMENADEN: Kronprins Haakon spaserer på Copacabana i Rio de Janeiro 17. november i fjor. Foto: Tasso Marcelo / NTB scanpix Foto: Marcelo, Tasso

Kronprins Haakon fikk Zika-advarsel etter Brasil-tur

Kronprinsen og reisefølget hans ble sjekket av UD etter Zika-utbrudd i Belem i november.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kronprins Haakon var i november på et fire dager langt offisielt besøk i Brasil. Her holdt han blant annet tale under næringslivsdelegasjonen, besøkte den norske ambassaden og møtte Brasils visepresident Michel Temer.

Omfanget av Zika var ukjent

Det hadde enda ikke brutt ut noen tilfeller av Zikaviruset i Rio De Janeiro, men to uker etter reisefølget kom hjem, fikk Utenriksdepartementet (UD) beskjed om at ett tilfelle av Zika hadde forekommet i Belem, der flere i kronprinsens reisefølge hadde oppholdt seg den 18. og 19. november.

– Vi tok en runde med de som hadde vært med på turen for å sjekke at alt sto bra til med de. Omfanget av Zika var ukjent da, og det var uklart hva dette var, sier avdelingsdirektør i UD, Jo Sletbak til TV 2.

Voksne som blir smittet av viruset, får vanligvis milde symptomer som leddsmerter, feber eller utslett.

Ingen i kronprinsens reisefølge følte på lignende symptomer, og kunne dermed puste lettet ut.

Haakon i Brasil
Haakon i Brasil Foto: Jonas Taraldsen

– UD snakket med journalistene og kontaktpersonene som var med på reisen, og vi fikk bekreftet at ingen var syke. Vi sjekket nettsidene til WHO for å forsikre oss om inkubasjonstiden, men den hadde allerede gått ut da vi fikk informasjonen om virusutbruddet i Belem, sier Sletbak.

Kronprinsessen avlyste

Det ble tatt flere forholdsregler i forkant av reisen til Brasil i november, ifølge Sletbak.

– Vi informerte om de vanlige vaksinene som måtte tas, og var bevisst på mygg.

Opprinnelig skulle kronprinsesse Mette-Marit også være med på reisen, men måtte avlyse på grunn av sykdom.

Kronprinsessen var i perioden før reisen under utredning og behandling for gjentatte luftveisinfeksjoner. Legens råd var dermed at hun ikke burde reise på offisielt besøk til Brasil.

Kommunikasjonssjef ved det norske kongehuset, Marianne Hagen, sier til TV 2 at kronprinsessens fravær ikke var på grunn av viruset.

– Det hadde ikke noe med det å gjøre i det hele tatt, sier hun.