Wenches varmende og smakfulle viltgryte

Viltgryte med sopp, servert med smørdampede rosenkålblader og eple- og sellerirotpurè.

Dette trenger du:

  • 800 g viltkjøtt fra elg, rein, rådyr eller hjort
  • Smør til bruning
  • Ca 3oo g sopp
  • 3-4 store sjalottløk
  • 3 dl rødvin
  • 3 dl kraft fra vilt eller storfe
  • 2 dl fløte
  • 2 ss rømme
  • 2 ss ripsgele
  • 2 ts knuste einebær
  • 2-3 kvister frisk timian
  • salt og kvernet pepper
  • smør til steking
  • rørte tyttebær
  • smørdampet rosenkålblader - se tips!

Selleri- og eplepuré:

  • 400 g renset sellerirot
  • 2 faste epler
  • 2 dl melk
  • 2 dl fløte
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
VILTGRYTE: Perfekt vintermat.  Foto: TV 2
VILTGRYTE: Perfekt vintermat.  Foto: TV 2

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i store terninger.

Kjøttet kan med fordel være temperert før det brunes i pannen.

Rens og del sopp i båter, og skjær løken i skiver eller båter.

Brun kjøttet i flere omganger, slik at det får en god stekeskorpe.

Smelt smør i en stor stekepanne. Når smøret er smeltet og har sluttet å bruse, legg i kjøttet, dryss med salt og pepper, brun raskt og legg over i en gryte.

Fortsett til alt kjøtt er brunet.

Stek løk og sopp i samme panne som kjøttet er stekt i, tilsett smør etter behov.

Ha brunet løk og sopp over i gryten med kjøttet,

og kok ut pannen med rødvin.

Kok opp vinen i pannen og la det småkoke til vinen er godt innkokt.

Hell den innkokte vinen over i gryten.

Tilsett fløte, kraft, knuste einebær og timian.

Kok opp, senk temperaturen og la kjøtt, løk og sopp trekke ved ca. 90 grader, (ikke koke) til kjøttet er mørt, ca. en time.

Før servering, rør inn ripsgele og rømme.

Smak til med salt og pepper.

Serverings tips:

Smørdampede rosenkålblader:

Plukk blader fra rosenkål og surr dem i smør, ca. 2 min.

Dryss med litt salt.

Selleri- og eplepuré:

Skrell og skjær selleriroten i biter.

Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i båter.

Legg over i en kasserolle og tilsett melk og fløte. Kok opp, la det småkoke uten lokk til det meste av væsken har fordampet og sellerien er helt mør. Pass på at det ikke svir seg i bunnen av kasserollen!

Bruk en stavmikser eller hurtigmikser og kjør blandingen til en glatt pure.

Rør inn smør og smak til med salt.

Server viltgryten med selleri- og eplepurè og rørte tyttebær.

Rørte tyttebær kan byttes ut med friske tranebær surret i litt smør og sukker.