KAN TAKKE INTERNETT: Adele, The Weeknd og Justin Bieber er blant artistene som kan takke internett for at de til slutt landet platekontrakter. FOTO: NTB/Scanpix
KAN TAKKE INTERNETT: Adele, The Weeknd og Justin Bieber er blant artistene som kan takke internett for at de til slutt landet platekontrakter. FOTO: NTB/Scanpix

Disse stjernene startet karrieren på internett

Adele, The Weeknd, Justin Bieber, Kygo. Disse artistene har ett, nerdete faktum til felles.

I disse dager lanseres TV 2s nye talentshow The Stream, der usignerte artister kan laste opp egen musikk i håp om å bli plukket opp av landets største plateselskaper.

Allerede finnes det utallige eksempler på internasjonale stjerner som fikk sin spede start på internett, og spesifikt YouTube.

Bieber med YouTube-start da han var 12

Justin Bieber (21) trenger knapt noen introduksjon. Det millionselgende tenåringsidolet begynte å laste opp videoer på YouTube da han var 12 år gammel, og videoene fikk raskt tusenvis av følgere.

Videoene førte til at han ble oppdaget av manageren Scooter Braun, som i et intervju med britiske Businessinsider forteller at duoen la en tydelig strategi for hvordan de skulle gå fram.

– Hvis man ser på Justins tidlige videoer, kan man se at jeg aldri lot ham se «jeg heter Justin Bieber» før han begynte å synge – han gikk alltid rett på syngingen. Grunnen til det er at jeg ville at man skulle føle det som om man var i rommet. Eller at man kanskje så noe det ikke var meningen at man skulle se, sa Braun.

Ble oppdaget av Jay Z-låtskribent

En annen sanger som fant veien fra YouTube til platekontrakt da han var 12 år gammel, er australske Cody Simpson (19). Han ble oppdaget av den amerikanske produsenten Shawn Campbell, som blant annet har skrevet musikk for Jay-Z og Missy Elliot.

AUSTRALSK STJERNESKUDD: Cody Simpson landet platekontrakt etter at han la ut covervideoer på YouTube. Her er han avbildet på et Cosmopolitan-event i Hollywood i fjor høst. FOTO: Frazer Harrison/Getty Images/Cosmopolitan/AFP 
AUSTRALSK STJERNESKUDD: Cody Simpson landet platekontrakt etter at han la ut covervideoer på YouTube. Her er han avbildet på et Cosmopolitan-event i Hollywood i fjor høst. FOTO: Frazer Harrison/Getty Images/Cosmopolitan/AFP  Foto: Frazer Harrison

Campbell forteller i et intervju med australske ABC at han ikke var i tvil da han så Simpsons videoer.

– Jeg var på nettet og så den unge gutten som spilte gitar og sang. Og så gikk jeg inn på profilen hans en dag eller to senere, og da hadde han lagt ut en ny video der han også danset. Det var dét. «Jeg skal ikke la noen andre ta ham før oss. Jeg ringer nå!».

Simpson er nå signet til Atlantic Records, og har ved flere anledninger spilt konsert i Norge, sist gang for et fullsatt Sentrum Scene i 2014.

Adele med Myspace-start

Slik har du aldri hørt Adeles «Hello»:

En av de kvinnelige artistene som har fått mest medieoppmerksomhet den siste tiden som følge av albumslipp, er Adele (27), hvis egentlige navn er Adele Laurie Blue Adkins.

Ifølge mic.com, var det også internett som fikk karriereballen til å rulle for «Hello»-sangeren.

Etter å ha droppet ut av offentlig skole for å gå på musikkskolen BRIT, lastet nemlig Adele opp tre demoer på MySpace. Det fikk oppmerksomheten til det britiske plateselskapet XL, som signerte britenes popyndling da hun var bare 18 år gammel.

The Weeknd

The Weeknd fremfører «Can't Feel My Face» på Senkveld:

Abel Tesfaye (25), bedre kjent som The Weeknd, er nok et eksempel på at YouTube-videoer kan føre til platekontrakt. Mannen bak nummer én-låtene «Can't Feel My Face» og «The Hills» ble oppdaget da han lastet opp sin første mixtape på YouTube.

I begynnelsen steg tallene sakte men sikkert.

– Jeg vet ikke hvor mange det faktisk var, men det føltes som en million. «Fem hundre avspillinger, shit!», sier den etiopisk-canadiske artisten til Rolling Stone.

Det tok ikke lang tid før Drake-manager Oliver El-Khatib hadde fanget opp musikken. I dag har The Weeknd gitt ut to studioalbum og flere nummer én-hitlåter.

Startet på SoundCloud – solgte ut USA-turné

Braksuksess for Kygo i USA

Bergenseren Kyrre Gørvell-Dahll (24) er blitt allemannseie internasjonalt under artistnavnet Kygo.

24-åringen, som har over 1,6 millioner følgere på Facebook og over 630.000 følgere på Instagram, avsluttet nylig en utsolgt USA-turné, som ble hyllet av anmeldere.

Kygos popularitet vokste raskt etter at han begynte å legge ut remixede låter av andre artister på SoundCloud. I 2014 signerte han med Sony Music – og siden den gang har pila kun pekt én retning: Oppover.