Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mandagens episode av Top Chef skal kokkene få nye kulinariske oppgaver å bryne seg selv og kjøkkenkniven på.

Store lese- og skrivevansker

Men Tor Jørgen Kamprud Arnesen er ikke av den lettskremte sorten.

34-åringen fra Elverum sleit med store lese- og skrivevansker på skolen, men har aldri latt seg stoppe av utfordringer. I stedet for bestemte han seg for å satse på det han kunne – å lage mat.

– Jeg drømte om å bli kokk og hadde tidlig et mål om at jeg skulle reise til Oslo for å jobbe med kokkelandslaget, og se hvordan de jobbet.

Begynte som oppvasker

Tor Jørgen tråkket på gasspedalen og reise til Oslo der han snart fikk innpass hos kokkelandslaget – og oppvaskbenken.

– Jeg begynte ved oppvaskdisken mens jeg lærte alle triksene av landets beste kokker.

Lærte seg knepene

Arnesen smugsmakte på sausene og sugde inn alt han trengte å lære. Så gikk veien videre til lærlingplass på restaurant Hos Thea, før han til slutt ble ansatt som kokk og begynte å jobbe for forskjellige restauranter.

Gjennombrudd i New York

Det store gjennombruddet fikk han mens han jobbet på Per Gynt-gården på Vinstra.

– Da det ble satt opp en Per Gynt-forestilling i Central Park i New York, så ble vi kokkene med over for å lage norsk mat der, husker Arnesen.

Det var i New York han og tre kokkevenner ble oppdaget av en midddagsgjest som ble så imponert av maten at han inviterte dem over til L.A. for å lage mat i et stort selskap.

– Da tok det bare helt av, og vi bestemte oss for å danne gruppen Flying Culinary Circus og begynte etterhvert å kokke for stjernene i Hollywood. Det ble bare større og større, og vi reiste rundt i 52 land og showet og lagde mat.

SHOW: Flying Culinary Circus består i dag av kokkene Hans Kristian Larsen, Tor Jørgen Kamprud Arnesen, Mathias Spieler Bugge og Trond Svendgård.
SHOW: Flying Culinary Circus består i dag av kokkene Hans Kristian Larsen, Tor Jørgen Kamprud Arnesen, Mathias Spieler Bugge og Trond Svendgård.

Suksess

I begynnelsen var prosjektet kun en hobby, men i dag er Flying Culinary Circus blitt et stort brand med flere egne merkevarer innen mat og vin.

– Vi har holdt på i ti år og er verdens første omreisende kokkegruppe, forteller han med stolthet i stemmen.

Mat for stjerner

Flying Culinary Circus har laget mat for stjerner som Michael Buble, Pharrel Williams, Kevin Costner, Alicia Keys og Hugh Hefner.

– Men jeg husker nok best den gangen vi lagde fårikål til Guns N' Roses i en hage i L.A. men de spilte i stua. Det var en stor opplevelse. Vi har opplevd mye, forteller Arnesen til TV 2.

TOP CHEF: Tor Jørgen K. Arnesen venter på ukens dom sammen med kokkene (f.v) Halvar Ellingsen og Vinay Tangen. Foto: Alex Iversen/TV 2
TOP CHEF: Tor Jørgen K. Arnesen venter på ukens dom sammen med kokkene (f.v) Halvar Ellingsen og Vinay Tangen. Foto: Alex Iversen/TV 2 Foto: Thomas Reisaeter

Vil inspirere andre

Nå er han med i Top Chef der han kjemper mot andre dyktige kokker i kampen om å få lov til å titulere seg som Norges første Top Chef.

– Jeg synes det er gøy å kunne vise andre med lese- og skrivevansker at man ikke trenger å være redd for å prøve. Man må bare gasse på, og hvis ting går til helvete så er det bare å forsøke på nytt. Alle er flinke til noe, og man må ikke gå i den fellen at man «gjemmer» seg bak det man IKKE kan, for vi er alle flinke til noe, forteller Arnesen til TV 2.

Top Chef kan du se hver mandag kl 20.00 på TV 2.