Maria (15) hadde angst – nå hjelper hun andre som sliter

Maria Otterstad (15) har hatt angst så lenge hun kan huske. Nå bruker hun erfaringen på å hjelpe andre i samme situasjon.

Hvert sjette barn får problemer med angst i løpet av oppveksten.

Maria Otterstad (15) er en av mange som har slitt med angst nesten hele livet.

– Da jeg var liten var det hele tiden. Men i skolealder har det vært bare på skolen. Man får hjertebank og svetter og kjenner alle de negative følelsene på én gang, forteller Maria.

Tøff tid

Å begynne på ungdomsskolen skal være stort for en tenåring. Men for Maria var opplevelsen både skremmende og vanskelig.

– I åttende klasse var alt nytt og uforutsigbart. Det endte med at jeg var veldig mye på rommet mitt.

For mamma Christine Otterstad (51) var det tøft å se på at datteren hadde det vanskelig.

– Det verste som kan skje en forelder er å se at barnet er så sykt. Hun kom seg ikke ut av senga. Å stå der og være maktesløs er noe av det verste jeg har vært med på, forteller hun.

Til slutt var det skolen som skulle hjelpe Maria å bli bedre.

– Det snudde da en lærer på skolen tok tak i situasjonen. Han fikk tatt det hele ned slik at vi fikk begynne på nytt, sier mamma Christine.

Vil hjelpe

Etter å ha blitt bedre, ser Maria på sykdommen som noe som kan være til nytte for andre.

– Angsten er en stor del av meg, men jeg vil ikke valgt den bort. For nå kan jeg bruke erfaringen til å hjelpe andre. Når jeg først har gått gjennom noe sånt, vil jeg gjerne bruke det til noe.

Derfor holder hun nå kurs sammen med mamma for å hjelpe andre i samme situasjon.

– Det er fulle kurs, både mødre og fedre. Vi forteller vår personlige historie og så leverer jeg ut mentale teknikker. Til slutt forteller Maria sin historie, sier Christine.

– Det er veldig bra at jeg får brukt dette til å hjelpe andre. Vi får gode tilbakemeldinger fra foreldrene. De får håp når jeg forteller at det går over – for det går over, sier Maria.

Mye erfaring

Når Maria og Christina ser tilbake på den vanskelige tiden, har de gjort seg mange erfaringer på hva som virker og ikke.

– Mamma har gjort veldig mye riktig, men det som ikke funker på meg, er å komme inn på rommet og holde en ti minutters lang tale om at du må skjerpe deg. Det beste er når mamma er mamma og ikke mental trener. Det har man psykologer til, sier Maria.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.