Mortens (33) liv falt i grus da han gikk på steroider:

– Jeg lengtet etter å bli sett på av jentene og respektert av gutta

Morten Heierdal ber foreldre se etter tegn på at barna deres bruker anabole steroider: – Man vet aldri hvordan ens egen kropp vil reagere på steroidene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Til tross for en stabil, god oppvekst, og en sunn og normal lidenskap for fotball, ble Morten Heierdal (33) likevel fristet til å prøve steroider i tenårene da overgangen fra junior- til seniorfotball ble for tøff.

– Jeg opplevde store fysiske utfordringer for å matche de svære mannfolka i de samme duellene som jeg ellers hadde vært i på juniornivå. Dette var gutter som var hogd ut i granitt og populære hos jentene. Selv var jeg høy og tynn, og lengtet etter å bli sett på av jentene og respektert av gutta, forteller Heierdal.

Havnet i feil miljø

Heierdal begynte å trene på treningssenter for å kompensere for manglende størrelse og styrke, og havnet dermed i et miljø der bruk av steroider var utbredt. Dermed ble fristelsen for stor, og Heierdal endte opp med å bruke anabole steroider – i ti år.

– Jeg ville bli så god som mulig, og ble mer påvirket over tid. Tanken min var hele tiden å slutte med en gang hvis det skulle gå dårlig. Jeg så jo ingen bivirkninger på disse guttene; det virket som om de var på toppen av verden, forklarer Heierdal.

Dopingbruken og aggresjonen den medførte resulterte i flere voldsdommer for Heierdal. Det gjorde han til en omstridt deltaker da han var med i Robinsonekspedisjonen i 2011. Den siste dommen sonet han fra høsten 2012.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

BRUKTE STEROIDER: Slik så Morten Heierdal (33) ut da han gikk på anabole steroider.
BRUKTE STEROIDER: Slik så Morten Heierdal (33) ut da han gikk på anabole steroider.

Foredrag for skoleelever

Annette Münch ga ut boka «Badboy: Steroid» i 2014, og ønsket å følge tematikken videre. Det har resultert i et multimediaprosjekt om steroider som skal fremføres for landets ungdomsskole- og videregåendeelever.

– Trening har alltid interessert meg, og bare etter tre måneder ble jeg tilbudt steroider. Etter hvert begynte jeg å undre meg over hva som gjør at noen faktisk velger å begynne på dem. Hva som får vanlige studenter og tenåringer til å velge å sette sprøyter på seg selv. Det er jo et stort steg, sier Münch.

Fornekter bivirkninger

Münch har med tiden snakket med mange som har brukt anabole steroider, og som har begrunnet det med ønsket om å bli stor, men også om å bli sett og respektert. Selv om både Heierdal og Münch har vært borti unge kvinner på steroider, er det en helt tydelig overvekt av gutter og menn som bruker disse dopingmidlene.

– Disse gutta mener de vet alt om dette. De sier «bruker du det riktig, så får du ikke bivirkninger – bare se på oss». Men utfordringen her er jo at man aldri vet hvordan ens egen kropp vil reagere på steroidene, poengterer Münch.

– Endret totalt vennekrets

Morten Heierdal opplevde mange og store endringer i kroppen både fysisk og psykisk. Samtidig observerte han hvordan brukerne av steroider endret seg:

– Jeg ble utrolig sjalu og aggressiv. Jeg endret meg også mye sosialt, og vennekretsen min ble totalt forandret. I løpet av disse ti årene så jeg også hvordan dopingen gikk fra å være forbeholdt kroppsbyggere, dørvakter og kriminelle menn, til å bli noe som ble brukt av begge kjønn – og i stadig yngre alder, forteller 33-åringen.

– Enorme skadevirkninger

Heierdal skal sammen med Annette Münch holde foredrag rundt omkring i landet for å opplyse om farene ved steroidebruk.

– Det er viktig å formidle hvordan det faktisk oppleves å bruke steroider. Jeg begynte dette prosjektet med et ønske om å ikke ta stilling, men det har vært vanskelig å være nøytral når jeg ser de enorme skadevirkningene anabole steroider gir. Og det finnes omtrent ikke materiale på nettopp dét, sier Münch.

Hun forteller at det var langt lettere å finne nettsider der anabole steroider kunne brukes, enn informasjon om hvordan steroidebruk faktisk oppleves fysisk og mentalt av den som bruker dem.

Ber foreldre se etter tegn

Morten Heierdal ber foreldre og andre som står en mulig steroidebruker nær om å se etter klassiske tegn som kviser og strekkmerker, men også sykelig opptatthet av kropp og trening, samt endring i humøret i form av aggressivitet og nedstemthet. Deretter må man ta kontakt med fagpersoner og behandlingsapparat.

Heierdal får til slutt spørsmålet om han noen gang ble bedre i fotball:

– Overhodet ikke! Jeg sluttet med fotball, sier Heierdal.